Google пусна третата предварителна версия за разработчици на Android 11. В нея са въведени редица промени, както и някои нови функционалности. Една от промените, забелязана от Mishaal Rahman, цели да подобри поверителността на потребителите.

Ако дадено приложение не бъде използвано в определен период от време, операционната система автоматично може да отнеме дадените му разрешения

Имайте предвид, че функционалностите и промените в тези предварителни версии може и да не се появят във финалната версия. Възможно е да видим промяна в механизма на работа на тази опция, или въобще да я няма, ако Google решат така.

Автоматичното премахване на разрешения е прикачено към настройките за всяко едно инсталирано приложение. Няма функция, която го пуска за всички приложения и по подразбиране е спряно.

За да се възползваме, отваряме раздела с разрешения на даденото приложения и включваме “Auto revoke permission” опцията. Android ще премахне правомощията, ако „приложението не е използвано няколко месеца“.

Критики

Според доста хора, опцията в този си вид не е полезна. Първо, защото трябва да се включва за всяко едно приложение индивидуално. Повечето потребители на Android въобще няма да открият възможността. Дори и да я открият, малко хора ще искат да я пускат поединично.

Другото странно нещо, е че от Google са определили странен времеви период – няколко месеца. Колко са няколко месеца? Не е ли това прекалено дълго?

Не на последно място, някои хора докладват, че това премахва само някои разрешения, а не всички, съобщават от ghacks.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари