Милиони хора по света страдат от вродени или придобити слухови нарушения. По някакъв начин за да улесни живота им и да помогне в разбирането на околните, Google разработи две специализирани приложения – Live Transcribe и Sound Amplifier. Всяко от тях има собствен механизъм на работа, но и двете са в състояние до голяма степен да улеснят процеса на възприемане на речта от хората с пълна или частична загуба на слуха.

Live Transcribe, както е ясно от името, прочита човешката реч и я трансформира в текст. За това приложение се използва широкия диапазон на микрофона на смартфона и речевия Google API, който поддържа над 70 езика от цял свят. Транскрипцията е максимално безгрешна, поради разпознаването на говора от технологията за машинно обучение. Но Live Transcribe може не само да разбира гласа, но и да уведомява потребителя за това, че някой иска да разговаря с него. Също така, позволява директното участие в диалог с възможност за отговаряне с помощта на вградената клавиатура.

Слухов апарат за Android

Sound Amplifier ще е по-удобен за потребителите с частична загуба на слуха, защото се използва като усилвател на звука. За работа си, приложението изисква не само самия смартфон, но и наличие на слушалки, през които ще бъде изпратен усиления глас на събеседника от софтуера. За максимален комфорт на потребителя, по подразбиране Sound Amplifier усилва само тихите или косвени звуци. Въпреки това, ако желаете, можете да конфигурирате работа на приложението според нуждите си, като силата на звука, ефективността при подтискане на шума и други ръчни настройки.

Според представители на Google, Live Transcribe и Sound Amplifier ще се появят в Google Play съвсем скоро. В момента и двете приложения са в процес на тестване и са достъпни само за избрани потребители. След официалното пускане, програмите ще могат да се инсталират само от собствениците на устройства с Android 9 Pie, поради особеностите на заложените в основата на приложенията алгоритми.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за