Mozilla показа преработен и по-бърз Firefox за Android

0
337

Mozilla днес показа първа версия на преработения Firefox за Android с обещание, че браузърът ще е с до два пъти по-бърз. Новата версия предлага по-лесен интерфейс, който е минималистичен. Поддържат се и колекции, новият подход на Mozilla към отметките. Ще има защита от проследяване, която ще е пусната по подразбиране. Предварителната версия ще се развива и в един момент ще вземе мястото на настоящата „Лисица“.

Първата промяна по бекенда на Firefox беше преди няколко години, като част от проекта Quantum. Сега се случва същото, но с GeckoView, енджинът на Мозила за Android. След като технологията бъде имплементирана, пътят към преобразяване на мобилното Firefox преживяване ще е отворен.

„Всички други основни браузъри за Android са базирани на Blink и са отражение на на решенията на Google. GeckoView гарантира независимост на нас и на потребителите. Използването на този енджин ни осигурява и повече гъвкавост по отношение на сигурността и поверителността, които предлагаме на мобилните си потребители“, разказват от Mozilla.

Ранната версия вече е налична под името Firefox Preview в Google Play

От Mozilla предупреждават, че обстановката ще се промени доста докато се стигне финална версия.

При първото пускане на приложението се отваря начален екран. От там може да влезете в своя Firefox акаунт, да изберете светла или тъмна тема (може да се променя според времето на деня), да нагласите настройките за поверителност и други подобни.

Интересно хрумване е лентата за въвеждане на URL адреси да се постави долу. Така имаме лесен достъп с палеца на ръката си. Ако плъзнем лентата нагоре, там ще видим бутони за споделяне и запазване в колекция. Много е удобно, макар и да изисква малко време докато се свикне.

Повечето потребители се съгласяват, че браузърът е много бърз и в това отношение е готов да се превърне в браузър по подразбиране за тях. Не открих информация за някакви значителни бъгове, но със сигурност трябва да очакваме такива през бетата.

До края на годината ще текат оптимизации, за да върви така добре на възможно най-много различни Android устройства.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за