В началото на тази година научихме, че Mozilla работи над Fenix, изцяло нов браузър за мобилни устройства, който ще замени познатия ни от десктоп средата Firefox. Целта е ясна – компанията иска да представи модерна програма, съобразен със съвременната мобилна среда, а не просто версия на сега съществуващия Firefox, който в основата си е програма за персонални компютри.

Това, което не знаехме досега е какви са конкретните планове на компанията по отношение на налагането на Fenix и пенсионирането на мобилната версия на Firefox. gHacks цитират документ от Mozilla, от който става ясно именно това.

Компанията смята да наложи Fenix плавно, докато направи оттеглянето на Firefox постепенно. Така, след версия 68 на Firefox ще премине към ESR канала на обновяване – той ще продължи да получава кръпки по сигурността и адресиране на по-дребни бъгове, но не и нови функционалности и характеристики. Първата версия на Firefox ESR за мобилни устройства – 68.1 – ще излезе в началото на септември.

„Mozilla не уточнява датата на края на поддръжката на браузъра. Изглежда, че той ще достигне край на живота си преди средата на 2020. Поддръжката приключва, когато Fenix е готов и потребителите на старата версия на Firefox за Android могат да преминат към новия мобилен браузър“, предполага Мартин Бринкман от gHacks.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари