Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

GeForce GTX 260 от BFG с воден блок Danger Den

Шрифт
От , 492 прегледа 0 препоръчай |
Компанията BFG Technologies е пуснала собствена версия на видео картата NVIDIA GeForce GTX 260, в която е използвала воден блок за понижаване на работната температура. Моделът с име BFG NVIDIA GeForce GTX 260 H2OC 896MB с ThermoIntelligence Water Cooling Solution заема един слот и е с фабрично повишени честоти.

Тази видео карта е снабдена с всички необходими принадлежности за монтаж в системата и може ефективно да се използва в конфигурации 2-Way SLI и 3-Way SLI.Основни технически характеристики:

  • GT200 (65 nm. технологичен процес);
  • Работна честота на графичното ядро: 675 MHz.;
  • Брой на поточните процесори: 192;
  • Памет: GDDR3 с обем 896 MB.;
  • Разреденост на интерфейса на паметта: 448 битa;
  • Ефективна честота на паметта: 2326 MHz.;
  • Технологии: унифицирана архитектура от второ поколение, поддръжка на PhysX, съвместимост с DirectX 10.0 Shader Model 4.0, поддръжка на NVIDIA PureVideo HD Technology, NVIDIA CUDA Technology и NVIDIA SLI Technology ( 2-Way SLI и 3-Way SLI);
  • Шина: PCI Express 2.0 х16;
  • Интерфейси: два порта DVI и един HDTV изход;
  • Два 6 пинови конектора за захранване.

Цената на това изделие в един британски онлайн магазин е 302 фунта стерлинги (с ДДС).

 

Водно охлаждане в чиповете

Масивните метални радиатори върху чиповете отдавна не дават покой на учените. Без охлаждане засега не може, понеже прегряването води до мигновена повреда на чипа, а всеки допълнителни 10 градуса по Целзий почти двойно понижават жизнения цикъл на чипа. Замяната на огромните и тежки радиатори е възможна чрез технология, отнемаща топлината директно от кристала на чипа. Има много подобни методи, но навярно най-простият от тях е създаване на капиляри в самата микросхема. IBM работи върху подобна технология, но лабораторията на технологичния институт в Джорджия демонстрира подход, който учуди всички.Идеята е следната: разглобява се стандартна 28 нанометрова FPGA матрица на Altera - премахнати са радиатора и горната метална част на чипа. След това в горната част на самия кристал са направени микро-канали с диаметър около 100 микрона, отворите на които са изведени в горната част на чипа към портове, по които може да се подава охлаждаща течност. По този начин отнемането на топлината от силициевия кристал става на няколко стотици микрони от транзисторите. При демонстрацията матрицата е работила с течно охлаждане, при което чрез капилярите се подава дейонизирана вода с температура 20 градуса по Целзий и скорост 147 милилитра в минута. Температурата на чипа е останала в пределите на 24 градуса. Същия чип с въздушно охлаждане се нагрява до 60 градуса.Проектът се финансира от DARPA. Военните са особено заинтересувани от компактна и ефективна електроника.


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Ще си купите ли iPhone 6s или 6s Plus?
Общо гласували: 501 Други анкети