Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Fedora 7 рожден ден

Шрифт
От , 795 прегледа 0 препоръчай |
Утре, 31 май ще се появи версия 7 на Fedora. Fedora e Linux операционна система в която са интегрирани и показани най-новите постижения на софтуера и идеите с отворен код и на свободния софтуер.

Какво ново в тази версия?
Както знаете досега операционната система се наричаше Fedora Core последвана от версията си. От тук нататък благодарение на сливане на две основни направления от проекта Fedora, името се сменя. Това означава, че Core и Extras се сливат в едно. Версия 7 е първата версия на тази дистрибужция която е изцяло community направена, без намеса на компания или без наличието на определени интереси в разработването й.

Втората нова възможност е, че можете да си направите собствена версия и да я използвате за собствени нужди с пакети, които са ви необходими. Можете да добавяте собствени пакети или да използвате готовите на проекта и да си направите собствена среда за сървър, игри, разработка, офис или за изстрелване на совалки.

Другите интересни новости са намаляване на консумацията на приложенията и ядрото за да може да се намали използването на батерията при лаптопи, възможност да си създавате LiveCD със вградени инструменти.

Наличие на виртуализация, нови драйвери и поддръжка на повече безжични устройства, допълват причината да се снабдите с тази версия.


Освен всичко това, ще намерите интеграция на Free Desktop възможности, наличие на бързо превключване между потребителски сесии, без да се губи информацията между тях и един наистина приятен графичен интерфейс.

Как да се снабдите с новата версия?
Следвайте тази връзка за да разберете как да си свалите версията, след като се появи fedoraproject.org/get-fedora.html

Преминаване към новата версия
Ако сте ползвал досега версия на тази дистрибуция е добре да знаете, че софтуерната поддръжка на пакетите вече спира за версии 3,4 и 5, така, че ако използвате някоя от тези версии е добре да преминете към 6 и 7.

Как се преминава от една версия на друга и всякакви съвети, можете да намерите на сайта на проекта за България, тук: fedoraproject.bgug.org

Прочетете и информацията за мигриране към версия 7 на сайта на проекта : fedoraproject.org

 

Потребителите на Windows XP се увеличават

Независимо от това, че Microsoft прекрати поддръжката на Windows XP преди близо година, нейните потребители се увеличават.Това сочат данните от анализа на проучване проведено от страна на Netmarketshare. Компанията за анализ и проучвания посочва, че в момента на прекратяване на поддръжката на морално остарялата операционна система, XP е била инсталирана на 26.29% от всички десктоп компютърни системи по света. До ноември миналата година техният дял се е бил смъкнал на 13.57%, за да се качи отново към месец февруари на настоящата година, достигайки 19.57%.Сходни са цифрите от проучването проведено от друга компания за анализ и изследвания - Statcounter. Съгласно изнесените от тях данни, през април миналата година (когато официално бе прекратена поддръжката на XP) десктоп системите, на които е била инсталирана системата са съставлявали 15.83%. През ноември, те са намалели до 10.95%, за да се увеличат минимално през февруари 2015 г. - до 11.05%. Най-използваната десктоп система към настоящия момент се явява Windows 7 с 55.99% (според Statcounter цифрите тук са 48.9%), което е снижение в сравнение с ноември миналата година, когато Windows 7 е била инсталирана на 56.41% при десктопите.Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Бихте ли си купили автомобил от компания като Apple и Google?
Общо гласували: 613 Други анкети