Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Fedora 7 рожден ден

Шрифт
От , 826 прегледа 0 препоръчай |
Утре, 31 май ще се появи версия 7 на Fedora. Fedora e Linux операционна система в която са интегрирани и показани най-новите постижения на софтуера и идеите с отворен код и на свободния софтуер.

Какво ново в тази версия?
Както знаете досега операционната система се наричаше Fedora Core последвана от версията си. От тук нататък благодарение на сливане на две основни направления от проекта Fedora, името се сменя. Това означава, че Core и Extras се сливат в едно. Версия 7 е първата версия на тази дистрибужция която е изцяло community направена, без намеса на компания или без наличието на определени интереси в разработването й.

Втората нова възможност е, че можете да си направите собствена версия и да я използвате за собствени нужди с пакети, които са ви необходими. Можете да добавяте собствени пакети или да използвате готовите на проекта и да си направите собствена среда за сървър, игри, разработка, офис или за изстрелване на совалки.

Другите интересни новости са намаляване на консумацията на приложенията и ядрото за да може да се намали използването на батерията при лаптопи, възможност да си създавате LiveCD със вградени инструменти.

Наличие на виртуализация, нови драйвери и поддръжка на повече безжични устройства, допълват причината да се снабдите с тази версия.


Освен всичко това, ще намерите интеграция на Free Desktop възможности, наличие на бързо превключване между потребителски сесии, без да се губи информацията между тях и един наистина приятен графичен интерфейс.

Как да се снабдите с новата версия?
Следвайте тази връзка за да разберете как да си свалите версията, след като се появи fedoraproject.org/get-fedora.html

Преминаване към новата версия
Ако сте ползвал досега версия на тази дистрибуция е добре да знаете, че софтуерната поддръжка на пакетите вече спира за версии 3,4 и 5, така, че ако използвате някоя от тези версии е добре да преминете към 6 и 7.

Как се преминава от една версия на друга и всякакви съвети, можете да намерите на сайта на проекта за България, тук: fedoraproject.bgug.org

Прочетете и информацията за мигриране към версия 7 на сайта на проекта : fedoraproject.org

 

Plasma Mobile: нова мобилна операционна система от екипа на KDE

На пазара с операционни системи за мобилни устройства се появи нов играч - мобилната ОС Plasma Mobile, дело на екипа, създал графичната среда KDE. Подготвен е работен прототип на Plasma Mobile за смартфона Nexus 5 и вече е възможно позвъняване и водене на разговори. Отделно има версии за нетбука ExoPC, която е предназначена за тестване на Plasma Mobile на компютри с х86 архитектура. Използвани са мобилната версия на десктоп-средата Plasma 5, библиотеките KDE Frameworks 5, телефонния стек Voicecall/Ofono и комуникационния фреймуърк Telepathy, а графиката се обработва от Wayland. ОС Plasma Mobile не е свързана със софтуера от ниско ниво и платформата може да се използва с различни базови операционни системи, включително и за стартиране в средата на Ubuntu и Mer. Поддръжката на хардуера се осигурява от програмни елементи на Android, което става с помощта на библиотеката libhybris. Но въпреки че се използват ядрото и драйверите на Android, системното обкръжение се базира на Kubuntu. Plasma Mobile е ориентирана към стартиране на мобилни приложения, написани с помощта на фреймуърка Qt 5. Поддържат се приложенията за KDE Plasma, както и програмите, написани за Ubuntu Touch, Sailfish и Nemo. Работи се върху възможността за изпълнение на Android-програми. По този начин става възможно стартирането на десктоп-приложения на смартфон и таблет, което определено е полезно при включване на външен монитор. Plasma Mobile осигурява висока защита на личната информация и предоставя пълен контрол върху потребителските данни. Проектът се развива и поддържа от компанията Blue Systems, финансираща и Kubuntu.Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Смятате ли да преминете към Windows 10?
Общо гласували: 801 Други анкети