Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Fedora 7 рожден ден

Шрифт
От , 833 прегледа 0 препоръчай |
Утре, 31 май ще се появи версия 7 на Fedora. Fedora e Linux операционна система в която са интегрирани и показани най-новите постижения на софтуера и идеите с отворен код и на свободния софтуер.

Какво ново в тази версия?
Както знаете досега операционната система се наричаше Fedora Core последвана от версията си. От тук нататък благодарение на сливане на две основни направления от проекта Fedora, името се сменя. Това означава, че Core и Extras се сливат в едно. Версия 7 е първата версия на тази дистрибужция която е изцяло community направена, без намеса на компания или без наличието на определени интереси в разработването й.

Втората нова възможност е, че можете да си направите собствена версия и да я използвате за собствени нужди с пакети, които са ви необходими. Можете да добавяте собствени пакети или да използвате готовите на проекта и да си направите собствена среда за сървър, игри, разработка, офис или за изстрелване на совалки.

Другите интересни новости са намаляване на консумацията на приложенията и ядрото за да може да се намали използването на батерията при лаптопи, възможност да си създавате LiveCD със вградени инструменти.

Наличие на виртуализация, нови драйвери и поддръжка на повече безжични устройства, допълват причината да се снабдите с тази версия.


Освен всичко това, ще намерите интеграция на Free Desktop възможности, наличие на бързо превключване между потребителски сесии, без да се губи информацията между тях и един наистина приятен графичен интерфейс.

Как да се снабдите с новата версия?
Следвайте тази връзка за да разберете как да си свалите версията, след като се появи fedoraproject.org/get-fedora.html

Преминаване към новата версия
Ако сте ползвал досега версия на тази дистрибуция е добре да знаете, че софтуерната поддръжка на пакетите вече спира за версии 3,4 и 5, така, че ако използвате някоя от тези версии е добре да преминете към 6 и 7.

Как се преминава от една версия на друга и всякакви съвети, можете да намерите на сайта на проекта за България, тук: fedoraproject.bgug.org

Прочетете и информацията за мигриране към версия 7 на сайта на проекта : fedoraproject.org

 

Самостоятелният ремонт на трактора John Deere е нарушение на закона DMCA

Когато става дума за фермер, мнозина си представят човек, който самостоятелно се справя с повечето работа - оре земята, грижи се за животни и растения и ремонтира тракторите си когато се наложи. Американските фермери се сблъскаха със съвсем неочакван враг - законът за авторските права в цифровата епоха (DMCA) не им разрешава да ремонтират тракторите си, понеже в тях има бордови компютър с лицензиран софтуер. Фермерът Дейв Алфорд от 30 години работи в семейното ранчо и предпочита всичко да прави и ремонтира самостоятелно. Но сега ще трябва да постъпва по друг начин. Той си е купил чисто нов съвременен трактор John Deere 8520T с климатик и дисплей на бордовия компютър в таблото, който показва състоянието на двигателя и основните системи на трактора. Ако нещо не е наред, Дейв няма право да го поправи самостоятелно. Той трябва да закара двигателя до най-близкия дилър, на разстояние около 64 километра или да чака официален техник на компанията. Дейв споделя, че е имал случай, когато бордовият компютър съобщил, че ремъците не са натегнати и е трябвало да чака цял ден пристигането на техника, който след няколко часа работа обявил, че е повреден сензора за ремъците. Ремонтът струвал $120. А времето на фермера е по-ценно от злато, особено по време на жътва.Алфорд знае, че може да разбие DRM защитата и самостоятелно да се оправи с ремъците, но в този случай става престъпник. Това ще бъде нарушения на закона Digital Millennium Copyright Act от 1998 година и при заведено дело, компанията John Deere елементарно ще го спечели в съда. За нарушението на DMCA са предвидени глоба до $500 000 и/или затвор до 5 години.Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Колко често сменяте смартфона си?
Общо гласували: 454 Други анкети