Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Fedora 7 рожден ден

Шрифт
От , 824 прегледа 0 препоръчай |
Утре, 31 май ще се появи версия 7 на Fedora. Fedora e Linux операционна система в която са интегрирани и показани най-новите постижения на софтуера и идеите с отворен код и на свободния софтуер.

Какво ново в тази версия?
Както знаете досега операционната система се наричаше Fedora Core последвана от версията си. От тук нататък благодарение на сливане на две основни направления от проекта Fedora, името се сменя. Това означава, че Core и Extras се сливат в едно. Версия 7 е първата версия на тази дистрибужция която е изцяло community направена, без намеса на компания или без наличието на определени интереси в разработването й.

Втората нова възможност е, че можете да си направите собствена версия и да я използвате за собствени нужди с пакети, които са ви необходими. Можете да добавяте собствени пакети или да използвате готовите на проекта и да си направите собствена среда за сървър, игри, разработка, офис или за изстрелване на совалки.

Другите интересни новости са намаляване на консумацията на приложенията и ядрото за да може да се намали използването на батерията при лаптопи, възможност да си създавате LiveCD със вградени инструменти.

Наличие на виртуализация, нови драйвери и поддръжка на повече безжични устройства, допълват причината да се снабдите с тази версия.


Освен всичко това, ще намерите интеграция на Free Desktop възможности, наличие на бързо превключване между потребителски сесии, без да се губи информацията между тях и един наистина приятен графичен интерфейс.

Как да се снабдите с новата версия?
Следвайте тази връзка за да разберете как да си свалите версията, след като се появи fedoraproject.org/get-fedora.html

Преминаване към новата версия
Ако сте ползвал досега версия на тази дистрибуция е добре да знаете, че софтуерната поддръжка на пакетите вече спира за версии 3,4 и 5, така, че ако използвате някоя от тези версии е добре да преминете към 6 и 7.

Как се преминава от една версия на друга и всякакви съвети, можете да намерите на сайта на проекта за България, тук: fedoraproject.bgug.org

Прочетете и информацията за мигриране към версия 7 на сайта на проекта : fedoraproject.org

 

Статистика на операционните системи за месец юни 2015 година

Според статистиките на аналитичната компания Net Applications, след почти две години след излизането на операционната система Windows 8.1, тя успя да изпревари по разпространение предишната ОС Windows XP. Анализът на уеб-трафика за месец юни тази година показва, че ОС Windows 8.1 е инсталирана на 13,1% от компютрите, докато месец по рано този показател бе 12,8%. Делът на неподдържана повече от година операционна система Windows XP е в размер на 11.9% (спад с 2,7%). Лидер в статистиките е ОС Windows 7 с дял от 60,9%, която за един месец е увеличила пазарния си дял с 3,2%. На пето място е Windows 8 с дял 2,9% (-0,6%), която е малко по-назад от четвъртата по разпространение Apple OS X Yosemite.През последните месеци делът на Windows 7 и 8 нараства, а разпространението на Windows XP постепенно намалява. Допълнителен стимул за този процес е излизащата още този месец ОС Windows 10, до която ще могат да се обновят всички потребители с версии 7 и 8.1.Windows 10 в тази статистика заема 0,16%, а месец по рано нейният дял достигаше едва 0,13%. Навярно след месец този показател ще нарасне над десет пъти.Всички версии на ОС Windows заемат 90,8% от разпространението на операционните системи, частта на OS X е 7,5%, а на Linux - 1,6%.Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Кой е основният ви браузър?
Общо гласували: 464 Други анкети