Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Fedora 7 рожден ден

Шрифт
От , 810 прегледа 0 препоръчай |
Утре, 31 май ще се появи версия 7 на Fedora. Fedora e Linux операционна система в която са интегрирани и показани най-новите постижения на софтуера и идеите с отворен код и на свободния софтуер.

Какво ново в тази версия?
Както знаете досега операционната система се наричаше Fedora Core последвана от версията си. От тук нататък благодарение на сливане на две основни направления от проекта Fedora, името се сменя. Това означава, че Core и Extras се сливат в едно. Версия 7 е първата версия на тази дистрибужция която е изцяло community направена, без намеса на компания или без наличието на определени интереси в разработването й.

Втората нова възможност е, че можете да си направите собствена версия и да я използвате за собствени нужди с пакети, които са ви необходими. Можете да добавяте собствени пакети или да използвате готовите на проекта и да си направите собствена среда за сървър, игри, разработка, офис или за изстрелване на совалки.

Другите интересни новости са намаляване на консумацията на приложенията и ядрото за да може да се намали използването на батерията при лаптопи, възможност да си създавате LiveCD със вградени инструменти.

Наличие на виртуализация, нови драйвери и поддръжка на повече безжични устройства, допълват причината да се снабдите с тази версия.


Освен всичко това, ще намерите интеграция на Free Desktop възможности, наличие на бързо превключване между потребителски сесии, без да се губи информацията между тях и един наистина приятен графичен интерфейс.

Как да се снабдите с новата версия?
Следвайте тази връзка за да разберете как да си свалите версията, след като се появи fedoraproject.org/get-fedora.html

Преминаване към новата версия
Ако сте ползвал досега версия на тази дистрибуция е добре да знаете, че софтуерната поддръжка на пакетите вече спира за версии 3,4 и 5, така, че ако използвате някоя от тези версии е добре да преминете към 6 и 7.

Как се преминава от една версия на друга и всякакви съвети, можете да намерите на сайта на проекта за България, тук: fedoraproject.bgug.org

Прочетете и информацията за мигриране към версия 7 на сайта на проекта : fedoraproject.org

 

Ubuntu 15.04 с премиера следващата седмица

Стефан Грабер съобщи преди дни, че Ubuntu 15.04 (Vivid Vervet), новата версия на обичаната от мнозина Линукс дистрибуция е навлязла във Final Freeze фаза, което означава, че официалният образ на новата операционна система е вече затворен за добавянето на обновления, като до следващия четвъртък (23.04.), когато е премиерата на системата, може да се добвят такива единствено, ако представляват критично важни фиксове, насочени към сигурността на системата.Vivid Vervet идва с ред подобрения и обновления, някои от които ще са видими за обикновения потребител, други - не. За съжаление, сроковете, поставени от страна на Canonical за доставяне на новата версия на Ubuntu не позволяват в нея да се появят новата четвърта версия на ядрото на Линукс, която ще позволи инсталирането на обновления за ядрото без нуждата от рестартиране на системата, както и Unity 8, следващото поколение на десктоп средата, която използва Ubuntu и ще се възползва от дисплей технологията на Mir. Unity 8, наричана още Ubuntu Desktop Next, ще представи съвсем нови функционалности на потребителите, като освен съвсем различното ниво на сигурност, която ще представи, средата е реализация на стратегията на Canonical за "уеднаквен вид на системата, независимо от използваното устройство". Вместо това, тук ще видим Unity 7.3 и версия на ядрото Linux 3.19.3.По отношение на чисто визуалните подобрения, то от Canonical обещават потребителите да се възползват от много по-бързо зареждане на десктопа при старт на системата и по-бързо приключване на работата й. Това, заедно с по-различния цвят на десктоп тапета, идващ по подразбиране, не са единствените промени. Може би най-видимата промяна тук ще е представянето на локално базирани менюта на приложенията, вместо глобално. Тоест, менютата ще изглеждат като в стандартен MS Windows прозорец - в заглавната лента на самото приложение като, ако не ви харесва промяната, то ще може да върнете добрия стар стил на представянето им. Освен това, 15.04 ще позволи разполагането на прозорците на Dash, HUD, както и тези за излизане от системата, върху прозорци, разположени на цял екран. Освен това, обновление, доставено към Compiz е насочено специално към потребители на драйвери Nvidia, които се сблъскват с внезапно прекъсване на работата на системата. И не на последно място Vivid Vervet прави очаквания преход от upstart init системата към systemd - мениджър, отговарящ за стартирането на критично важни компоненти в системата. Самият преход към systemd създаде доста спорове в Debian общността, като противниците на промяната настояват, че демонът "превзема" до голяма степен системата - нещо, което противоречи на основни принципи от философията на Линукс и начина, по който работи самата операционна система.Разбира се освен обновления и фиксове, насочени към ред открити по-рано проблеми, Vivid Vervet идва с нови версии на приложенията, които са инсталирани предварително в системата, като браузъри, плейъри, четци и комуникатори.Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Какъв е диагоналът на дисплея на лаптопа ви?
Общо гласували: 123 Други анкети