Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 2105 прегледа 1 препоръка |
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
 

В термоядрения реактор - стеларатор Wendelstein 7-X бе получена водородна плазма

В института по физика на плазмата "Макс Планк" в Грайфсвалд, Германия бе проведен успешен експеримент, по време на който бе стартиран термоядрения реактор Wendelstein 7-X в режим генериране на плазма. Това е вторият успешен експеримент с плазма. Първият успешен опит бе осъществен на 10-ти декември 2015 година, при който се използваше хелиева плазма. Постигнато е време от 0,1 секунди на задържане на водородната плазма в стабилно състояние. Крайната цел е удържане на плазмата в продължение на 30 минути.Първият експеримент с хелий също бе успешен. Вторият етап също е успешен - стабилно генериране на водородна плазма с помощта на мощен свръхвисокочестотен импулс. Според учените, енергията на този импулс е равна на излъчването на около 6000 микровълнови печки.Към днешен ден съществуват два основни типа перспективни термоядрени реактори - тип токамак и тип стеларатор. Постояването на стеларатори е по-трудно, но те по-лесно удържат плазмата в стабилно състояние. Основен елемент на ядрения реактор тип стеларатор е големият тороид с размер 11 метра. Плазмата се движи в тороида в затворено магнитно поле по такъв начин, че не докосва стените. Магнитното поле се създава от петдесет 3,5-метрови бобини. Други 20 подвижни магнита служат за допълнително въздействие върху магнитното поле.Подобни новини

Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Кой смартфон очаквате през 2016-а?
Общо гласували: 404 Други анкети