Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 1960 прегледа 1 препоръка |
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
 

Излезе версия 10158 на Windows 10 Insider Preview

Ръководителят на програмата Windows Insider Гейбриъл Аул официално съобщи в блога Windows 10 за излизането на новата компилация на Windows 10 Insider Preview за персонални компютри с числов индекс 10158. Финалният вариант на ОС Windows 10 трябва да излезе след месец и Microsoft работи предимно върху повишаване стабилността и производителността на операционната система. Версия 10158 вече в достъпна за тестерите чрез бързото обновяване Fast Ring. Ето основните моменти в версия Windows 10 Insider Preview build 10158:Microsoft Edge. Браузърът, познат по-рано като Project Spartan, вече е напълно изчезнал и сега е оставен новият Microsoft Edge.Подобрения в интерфейса. Подобрена е работата в режим на таблет, подобрена е работата на приложенията за Windows 8 и Windows 8.1, върната е анимацията в таскбара и уведомяване от приложенията с оранжев цвят. Леко е променено началното меню. Подобрения в Cortana. Въведена е тъмна тема, а гласовият помощник вече може да следи разписанията на транспорта и работи съвместно с електронната поща.Интеграция на Cortana с Office 365. В компилация номер 10158 може да се тества съвместната работа на Cortana с Office 365 - Cortana вече може да предупреждава за планирани събития и да променя данните в календара при възникване на непредвидени ситуации. Нов начин за работа с фотографиите. Повишена е производителността и може да се работи с анимирани GIF файлове.Windows 10 SDK Preview. От тази версия нататък програмистите ще имат достъп до предварителната версия на Windows 10 SDK.


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Кой е основният ви браузър?
Общо гласували: 422 Други анкети