Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 2044 прегледа 1 препоръка |
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
 

Facebook добави емоции към "лайка"

Още утре Facebook ще тества едно от най-важните нововъведения — замяната на "лайковете" с елемент за избор от няколко емоции. Това съобщи източник на изданието Engadget, добавяйки, че първи ще усетят подобрението жителите на Ирландия и Испания.Неадекватността на "лайка" във Facebook, като единствен способ за бързо изразяване на интерес към послание беше ясно още в началото, но сега вече изразяването на най-положителна емоция е много важно. Вече след дълго време, разработчиците на социалната мрежа са намерили решение на този проблем. Но в крайна сметка те са дали много по-интересен инструмент, от намиращия се в непосредствена близост до "лайка" "дизлайк" - тоест отрицателна реакция.Съдейки по екранната снимка, всичко ще опира до седем емоции, голяма част от които приличащи на усмивка. На първата от тях този път е изобразена ръка с вдигнат пръст нагоре, след това идва сърцето, смях, удовлетворение, учудване, тъга и гняв. Според източника, на първо време всички реакции в статистиката ще се изобразяват като "лайкове". В бъдеще обаче, най-вероятно Facebook ще започне да показва броя кликвания върху всяка от емотиконите, тъй като това дава възможност за по-добра оценка на реакцията на читателите.Все още не е известно кога социалната мрежа ще представи подобрената система за изразяване на интерес към постовете за всички потребители. На този етап обаче, Facebook трябва да направи оценка дали е необходима такава усложняваща интерфейса промяна.


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Ще си купите ли iPhone 6s или 6s Plus?
Общо гласували: 590 Други анкети