Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 1952 прегледа 1 препоръка |
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
 

Github второ денонощие удържа масирана DDoS-атака

Github от около 30 часа удържа масирана непрекъсната DDoS-атака. Текущото състояние периодично се съобщава в Twitter - @GithubStatus, както и на уеб-страницата status.github.com. Услугата е вече недостъпна за част от потребителите. Атаката заслужава внимание, понеже е твърде необичайна и много специалисти считат, че тя е резултат от тестване на нови методи за цензуриране на информацията.Предполага се, че причина за текущото състояние на нещата е "Великата китайска защитна стена". Атаката се осъществява по следния начин: за потребителите, които не са включени към китайските мрежи, се подменя JavaScript-кода на услугите Baidu Analytics и Baidu Ads, в които се добавя допълнителен код, осъществяващ циклични запитвания към GitHub. При попадане на тези сайтове, обикновеният потребител получава вредния код и неволно става участник в DDoS-атаката. Подмяната на кода се осъществява само за потребителите на не-китайски мрежи.Вредният скрипт е hm.baidu.com/h.js. По принцип, той не би трябвало да съдържа нещо, но след инжектирането получава доста голям обфускиран код. Скриптът изпраща запитвания към Github на всеки две секунди, които са незабележими за потребителите, но са пагубни за сайта.Китай нееднократно прави опити за ограничаване достъпа до GitHub, понеже китайските власти не одобряват някои публикувани в сайта материали.


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Какъв е оптималният размер за дисплей на смартфон според вас?
Общо гласували: 1207 Други анкети