Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 1949 прегледа 1 препоръка |
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
 

Потребителите на Windows XP се увеличават

Независимо от това, че Microsoft прекрати поддръжката на Windows XP преди близо година, нейните потребители се увеличават.Това сочат данните от анализа на проучване проведено от страна на Netmarketshare. Компанията за анализ и проучвания посочва, че в момента на прекратяване на поддръжката на морално остарялата операционна система, XP е била инсталирана на 26.29% от всички десктоп компютърни системи по света. До ноември миналата година техният дял се е бил смъкнал на 13.57%, за да се качи отново към месец февруари на настоящата година, достигайки 19.57%.Сходни са цифрите от проучването проведено от друга компания за анализ и изследвания - Statcounter. Съгласно изнесените от тях данни, през април миналата година (когато официално бе прекратена поддръжката на XP) десктоп системите, на които е била инсталирана системата са съставлявали 15.83%. През ноември, те са намалели до 10.95%, за да се увеличат минимално през февруари 2015 г. - до 11.05%. Най-използваната десктоп система към настоящия момент се явява Windows 7 с 55.99% (според Statcounter цифрите тук са 48.9%), което е снижение в сравнение с ноември миналата година, когато Windows 7 е била инсталирана на 56.41% при десктопите.


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Бихте ли си купили автомобил от компания като Apple и Google?
Общо гласували: 615 Други анкети