Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 1956 прегледа 1 препоръка |
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
 

Timewaste Timer ви глобява за прахосано във Facebook време

Случвало ли ви се е да съжалявате, че губите прекалено много време в социалните мрежи, при положение, че уж сте се логнали само за секунда, за да проверите кога точно е рождения ден на някой приятел?Очевидно много хора имат подобен проблем, след като напоследък ставаме свидетели на все повече услуги, които си поставят за цел да блокират тези дигитални разсейвания в браузъра ви или пък да следят колко време всъщност губите в социалните мрежи.Поредното интересно приложение в тази насока се нарича Timewaste Timer и представлява плъгин и услуга за Chrome. Начинът му на работа е елементарен - всеки път, когато прекарате повече от един час на ден във Facebook, Timewaste Timer ви глобява с 1 долар. Всичко, което трябва да направите, е да инсталирате разширението и да депозирате 20 долара във виртуална сметка.Timewaste Timer е създаден само за две седмици, но може да се окаже основа за много по-комплексен софтуер. Една от възможностите е парите, които се събират по този начин, да се раздават за благотворителност. "Това е забавен начин да започнете сериозно пестене като на време, така и на пари. Трябва да възнаградим онези хора, които не прахосват живота си по безсмислено дигитално съдържание. Това е и следващата цел - създаването на система, която не само глобява, но и поощрява", казва създателят на Timewaste Timer Майк Ушаков.


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Какъв е диагоналът на дисплея на лаптопа ви?
Общо гласували: 504 Други анкети