Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 2006 прегледа 1 препоръка |
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
 

Роботи замениха 90% от хората в китайска фабрика

Фабрика на The Changying Precision Technology Company в Донгуанг, Китай, реши да замени 90% от служителите си с роботи. Това, предават от Robottics Tomorrow, е довело до трикратно увеличение на производството на технологични части.Понастоящем, вместо 650 човека, работещи във фабриката в момента работят едва 60 човека, а генералният мениджър на фабриката е споделил пред местния People's Daily, че възнамерява да намали този брой до 20 човека. Хората са заменени с роботизирани ръце, които с характерна бързина и прецизност изработват части за мобилни телефони, като сега един "служител" произвежда 21 000 части. За хората това число е било 8000. Освен увеличение на продуктивността с цели 162.5%, има и друга неприятна промяна, говореща в полза на роботите: частите, сглобявани от човешка ръка са били с ниво на дефект от 25%. При роботите, едва 1% от частите са дефектни. Само 60 роботизирани ръце извършват работата на 650 човека, като една ръка може да замени от 6 до 8 човека, а плановете на предприятието е в следващите няколко години роботите да нараснат на 1000 единици. Това обаче не е единствената китайска компания, която възнамерява да предприеме подобен ход. Shenzhen Evenwin Precision Technology анонсира подобен план през май месец. С прогресивно застаряващо население (Китай има близо 200 млн. граждани над 60 години), Пекин може скоро да се изправи не само пред демографска,, но и пред икономическа криза. Наскоро специалистът по роботика Алан Уинфилд от Бристолския университет заяви, че е нужно да бъдат взети мерки навреме, преди роботите да засилят глобалното неравенство между бедни и богати. В противен случай, цитират от Computing неговото мнение, може да трябва да се конкурираме с роботи за едно и също работно място


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Смятате ли да преминете към Windows 10?
Общо гласували: 1304 Други анкети