Харесайте facebook страницата ни

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 1958 прегледа 1 препоръка |
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
 

Хакнаха стотици хиляди акаунти в Агенцията по приходите на САЩ

Американската Агенция по приходите (IRS) призна, че стотици хиляди акаунти на потребители от нейната база данни са били компроментирани, а наличната в тях информация - станала достояние на трети страни.Агенцията е разбрала, че има нещо нередно, след като е отчела "необичайна активност" в онлайн приложение с името Get Transcript, която свидетелства за "неразрешен достъп на трети страни до част от акаунтите".Приложението е било спряно веднага, но се предполага, че повече от 100 000 акаунта са били хакнати заради слабата защита, използвана от институцията за контрол на достъпа. Приложението Get Transcript позволява на потребителите да свалят разпечатка от данъчните си декларации. То е бил обект на организирана хакерска атака в периода между февруари и средата на май тази година, като на прицел са взети около 200 000 акаунта, половината от които са хакнати успешно.Защитата на акаунтите е била базирана на въвеждането на лична информация като дата на раждане, адрес и др., която всъщност е много уязвима на подобни атаки. Експерти по сигурността вече успяха да проследят един случай на хакнат акаунт, при който парични средства, получени в резултат на открадната данъчна информация, са изпратени до адреси в Нигерия. Властите ще уведомят всичките 200 000 засегнати потребители и ще вземат мерки за засилване на защитата на онлайн услугите си.


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Водоустойчив ли е смартфонът ви?
Общо гласували: 705 Други анкети