Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 2022 прегледа 1 препоръка |
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
 

От 1-ви септември Chrome по подразбиране спира да показва Flash-банерите

Google взе решение от първи септември тази година по подразбиране да се блокира показването на флаш-банери в уеб-браузъра Chrome.Мястото на Flash-банера ще бъде празно и ще се изисква явен клик за неговото показване. Няма да се блокира целия флаш, а само вторичните блокове, като например блоковете, съдържащи реклами. Решението за блокиране ще се взема от специален анализатор, който отчита типа и местоположението на Flash-блока в уеб-страницата. Ще се оставят активни Flash-елементите, осигуряващи интерактивната работа на страницата или реализиращи различни аудио и видео плеъри, като по този начин ще се изключи негативното влияние на Flash-сайтовете. Почти всички компютърни експерти са на мнение, че тези промени могат да се разглеждат като преломен момент за преминаването на Flash към класа остарели технологии. За поместване на Flash-банерите се препоръчва тяхното преобразуване в HTML5. Google вече внедри в AdWorks система за автоматично преобразуване на Flash-банери в HTML5. Като основна причина за блокирането на Flash Интернет-гигантът посочва повишаване производителността на браузъра и понижаване натоварването на цялата система, като по този начин ще се увеличи времето за автономна работа на мобилните устройства.Блокирането на Flash ще спре и разпространяваните чрез рекламните мрежи Flash-файлове, използвани за получаване на контрол върху системата чрез използването на уязвимостите в Adobe Flash.


Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Колко често сменяте смартфона си?
Общо гласували: 261 Други анкети