Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 2167 прегледа 1 препоръка |
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
Наддаванията за рядък Apple 1 вече достигнаха 500 000 долара

Ако сте почитатели на Apple и искате да притежавате късче от историята на компанията - и не на последно място имате достатъчно излишни пари - то със сигурност ще се зарадвате да научите, че доста рядък Apple 1 компютър вече се предлага на търг, при това при значителен интерес.Първият компютър на компанията, наречен просто Apple 1, се появява първоначално през 1976 г. на злокобната цена от 666.66 долара, която днес е равна на 2770 долара. От Apple 1 са произведени едва 200 бройки, а днес са ясни следите само на 70 от машините. Именно една от тях се появи на търг на сайта Charitybuzz, който провежда различни аукциони с благотворителна цел. Към момента най-високата оферта за Apple 1 е 500 000 долара, а според организаторите компютърът дори струва двойно повече. Бройката е от най-ранните, които са сглобени ръчно от Стив Джобс и Стив Возняк. Пълният пакет включва още сертификат за автентичност от известния историк на Apple Кори Коен, касетка с BASIC и още една, на която има две игри - Star Trek и Blackjack.Подобни новини

Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Коя 4G мрежа ползвате?
Общо гласували: 651 Други анкети