Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 2134 прегледа 1 препоръка |
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
Германия дава по €4000 при купуването на електромобил и €3000 при закупуването на хибрид

Жителите на Германия още през месец май тази година ще започнат да получават премии от 4000 евро при закупуването на електромобили и по 3000 евро при закупуването на хибридни автомобили с електродвигател и двигател с вътрешно горене. Това бе съобщено от министъра на финансите на Германия Волфганг Шойбле на 27-ми април на пресконференция в Берлин. За тази цел са предвидени общо 1,2 милиарда евро, които ще бъдат дадени от производителите на автомобили и федералния бюджет. Според Шойбле, премиите ще започнат да се плащат още през месец май, след като излезе съответното решение на правителството. Програмата ще важи до 2019 година, но анализите показват, че тази сума ще бъде усвоена по-рано.Премията ще се изплаща само ако цената на автомобила не превишава 60 000 евро и ще важи само за тези производители, които са се включили в тази програма и са готови да заплатят половината от премията. Volkswagen, Daimler и BMW съобщиха, че са готови да участват.Германският министър на транспорта Александър Добриндт добави, че тези финансови средства са достатъчни за закупуването на 400 000 електромобила. Той сподели, че правителството ще задели 300 милиона евро за построяването на 15 000 зарядни станции за електромобили.Подобни новини

Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

С каква операционна система работи вашият смартфон?
Общо гласували: 860 Други анкети