Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 2160 прегледа 1 препоръка |
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
Касперски: Колкото повече услуги ползвате, толкова по-малко тайни ви остават

Евгений Касперски, основател и шеф на известната компания, доставяща улсуги и решния за информационна защита KasperskyLab, често е по страниците на медиите. Опитът му на ветеран в индустрията и изпълнителен директор на една от най-уважаваните компании за компютърна сигурност му осигуряват доверието на мнозина, когато заговори. А той определено има какво да каже. Касперски говори често за киберсигурността от перспективата на настоящата геополитическа обстановка, нуждата от сътрудничество между компаниите за сигурност и държавата и опасностите на информационната ера. Прави го и тази седмица в интервю, публикувано на страниците на Newsweek.Един от акцентите в интервюто е все по-агресивното следене на интернет потребителите от страна на правителствените служби и големите корпорации. Касперски знае и рецептата, ако искате да останете малко от малко по-незасегнат от агресивните действия на компаниите, и тя е проста. „Колкото повече услуги имаме, толкова по-малко лично пространство ни остава. В миналото, когато сме били просто племе от хомо сапиенси, сме можели да имаме лично пространство. След това ни се е наложило да притежаваме паспорт, за да пътуваме. Ако не пътуваш, не ти е нужен паспорт. Стоиш си в селото. Запазва личното си пространство неприкосновено. Но ако искате да пътувате ще ви е нужен паспорт. Шофирате – трябват ви регистрационен номер и шофьорска книжка. Кредитната ви карта се следи от банките. Разкриват ли те информация за вас или не? Не знам. Може би да. И мобилният ви телефон. Те могат да ви следят! Или си наемате хотелска стая. Те знаят. Разбира се, че може да запазите личното си пространство, но не използвайте тези услуги. Загубата на личното ви пространство е вид данък, който плащате, за да използвате този „прекрасен нов свят“.Запитан от Нина Бърли от медията относно предишно негово изказване, че не е съгласен със страховете, изразени от хора, като Илън Мъск, Стивън Хокинг и други за това как един ден изкуствения интелект ще ни завладее, слагайки край на човечеството, Касперски обяснява своите доводи. „Това, което наричаме „изкуствен интелект в действителност не е точно интелигеност. Това са просто алгоритми и те могат да се променят. Но за бъдещето за един бъдещ етап. Това може да е просто следващата стъпка от еволюцията ни. Страхувам се, че това може да е краят на еволюциото на хомо сапиенс, защото живеем в глобализиран свят. Но може би човек ще създаде наистина изкуствен интелект и с времето ще се подобри. Може би ще се създадат нови генетични вериги. Това ще се случи. Но, надявам се, че дотогава вече ще съм умрял“, заявява той.Подобни новини

Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

Как планирате почивката си?
Общо гласували: 206 Други анкети