Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 2076 прегледа 1 препоръка |
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
 

"Секретното ръководство по киберсигурност на ИДИЛ" се оказа обикновен наръчник по информационна сигурност, но на арабски

След ужасните атаки в Париж, онлайн медии като Wired, Yahoo News и The Telegraph показаха "Секретно ръководство по оперативна сигурност" (ISIS OPSEC Manual) за последователите на Ислямска държава. Ръководството се считаше за таен учебник по киберсигурност на ИДИЛ, но се оказа, че е обикновен наръчник, написана на арабски език от кувейтската компания за информационна защита Cyberkov. След събитията в Париж се появиха много спекулации за методите, използвани от терористите. Чуха се слухове за използване на супер сигурни методи за криптиране и дори използване на PlayStation 4 за планиране на атаките. Това се оказа преувеличено и за всеобща изненада се разбра, че терористите използват най-обикновени SMS, без никакво криптиране, а при планирането на атаките използват истинските си имена.Разкриването на тайното ръководство за последователи на ИДИЛ е нещо подобно и се оказа, че това всъщност е обикновено арабско ръководство по информационна защита, написано през 2014 година от кувейтската компания Cyberkov. В сайта на компания все още може да се види, че същото ръководство се предлага с надслов "Оперативна сигурност за журналисти, активисти и за работещите по правата на човека в ивицата Газа" и в него са описани публично достъпен софтуер и добри практики за информационна сигурност.Препратката към модифицирана версия на ръководството бе публикувана в JustPasteIt и разпространена в свързаните с ИДИЛ акаунти в Twitter. Това ръководство не е нещо особено, но показва, че терористичната организация предприема стъпки за подобряване на своята информационна сигурност, както и че спазването на няколко основни правила може значително да подобри защитата на информацията.Подобни новини

Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

През коя музикална услуга слушате музика?
Общо гласували: 613 Други анкети