Харесайте ни във Facebook

Регистрация | Забравена парола
затвори
Вход чрез Facebook     Twitter

Създадоха специален сайт за следене на радиоактивността в Япония

Шрифт
От , 2144 прегледа 1 препоръка |
В световната мрежа заработи специален сайт, който има за цел да предостави на хората актуална информация за радиационните нива в различни части на Япония, предаде Mashable. Интересното в проекта RDTN.org е това, че данните няма да се попълват от специализирани лица, а от обикновени граждани, които притежават лични радиационни детектори.

Създаването на проекта е провокирано от нуждата от актуална и бърза информация за радиационното замърсяване, след ядрената катастрофа, която предизвика земетресението в атомната електроцентрала на японската префектура Фукушима. В RDTN.org има карта, върху която са разположени знаци, обозначаващи местоположението на гражданите, които имат радиационни детектори и са се записали за участие. При щракване с мишката върху даден знак веднага се вижда какво е нивото на радиацията и кога е било направено последното измерване. Недостатък на системата е фактът, че хората разполагат с детектори за радиация, които мерят нивата по различни скали, а това прави данните трудни за разчитане.

В сайта има линкове към места, откъдето могат да бъдат закупени устройства за измерване на радиацията, които да помогнат на желаещите да се включат като пълноправни участници в проекта. Проблем е, че устройствата за измерване на радиоактивното замърсяване са доста скъпи и малко хора могат да си позволят притежанието на такива.

Информацията в сайта има за цел да помогне и при сравняването на официалната правителствена информация за нивото на радиацията. След проблемите в атомната електроцентрала се появиха подозрения, че официалните власти крият истинските размери на станалото.
Финландия сериозно се обиди на Microsoft за неизпълнените обещания

Преди две години, преди закупуването на Nokia Devices and Services, корпорацията Microsoft бе щедра на обещания. Тя предричаше на Финландия почти цифров рай и обеща да създаде изследователски център за проектиране на софтуер и хардуер, обеща да назначи нови специалисти, да построи мащабен дата център за обслужване на европейските клиенти и т.н. Но се случи друго. Тази седмица Microsoft обяви, че съкращава 1850 служители и специалисти, като 1350 от тях във Финландия. Това означава окончателен край в проектирането и създаването на собствени смартфони. Финландските специалисти биват масово уволнявани, а дата центърът е вече забравен. Делът на смартфоните с ОС Windows Phone на световния пазар спадна до жалките 0,7% за първото тримесечие на 2016 година.Финландското правителство излезе със сериозна критика към Microsoft за масовите съкращения на персонала и за неизпълнените обещания.Министърът на финансите на Финландия Александър Стуб каза в парламента на страната: "Разочарован съм от обещанията на Microsoft. Най-вече от обещания дата-център, който така и не се реализира". В рамките на сделката по закупуването на Nokia, Microsoft обеща през 2013 година да инвестира в строителството на финландския дата център $250 милиона. Упадъкът на бизнеса с мобилни телефони е една от причините за финансовия застой на Финландия. Nokia от 1988 до края на 2000 година бе най-големият в света производител на мобилни телефони. Това бе основна част от експорта на страната и бе двигателят на научно-техническия прогрес на Финландия.Финландия е на едно от първите места в света по качеството на образованието. Това е първата държава, която даде всеобщо юридическо право на своите граждани на бърз широколентов интернет. Не бива да забравяме, че именно там се появи Linux-ядрото.Но сега не са най-добрите времена за Финландия: безработицата достигна нива от 9,8% и точно в този момент Microsoft реши да направи масови съкращения и уволнения.Подобни новини

Добавете коментар
Публикуването на коментари е разрешено само за регистрирани потребители.
Ако имате регистрация влезте със своето име и парола от тук или се регистрирайте безплатно.

Вход чрез Facebook     Twitter
четени препоръчвани коментирани

С каква операционна система работи вашият смартфон?
Общо гласували: 2362 Други анкети