fbpx
-1.4 C
София

Качеството на Bluetooth звука в десктоп компютърните системи

Оригиналът е на компютърния гуру EgorMorozov

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Безжичният звук става все по-популярен и потребителите все по-често си задават въпроса как могат да получат най-високо качество на аудиото чрез Bluetooth връзка при Windows или Mac OS. Разбира се, можете да си купите първия срещнат Bluetooth адаптер или просто да си включите безжичните слушалки към своя персонален компютър, ако той поддържа този вид безжична връзка, и със сигурност в този случай ще чуете стерео музика. Но кодекът който се използва за кодиране на аудио данните е важен за качеството на аудиото, както вече казахме в предишния материал. Нека сега разгледаме как можем да постигнем максимално качествен Bluetooth звук при десктоп компютрите и да намалим доколкото е възможно неговата латентност.

Какво предлагат днешните операционни системи по подразбиране

Всички версии на Windows 10 и която и да е MacOS за последните пет години могат да работят с базовия кодек SBC и с „почти Audio CD“ кодека AptX с всякакви Bluetooth адаптери. И още, MacOS поддържа и нелошия психоакустичен кодек AAC. При операционната система Windows няма възможност за избор на Bluetooth кодек, не е вграден и метод, по който да се разбере какъв е текущия кодек (това може да се разбере с външна програма, каквато е например Bluetooth Tweaker, само че приложенията от този тип не са безплатни). Приоритетът на кодеците в операционната система на Microsoft е следният: AptX > SBC. Това означава, че ако вашите слушалки поддържат AptX, то операционната система ще използва този кодек. Но ако вашите слушалки поддържат AptX, а вие искате да използвате SBC, то това няма как да стане.

При macOS нещата са по-интересни: приоритетът за използване на кодеците по подразбиране тук е AAC > AptX > SBC. Тоест, ако вашите слушалки поддържат както AptX, така и AAC, то ще бъде използван втория кодек. Но има една безплатна програма с име Bluetooth Explorer, която дава възможност за промяна на приоритетите. С нейна помощ е възможно да се сменят приоритетите на AptX > AAC > SBC, както и напълно да бъдат изключени AAC и AptX и да се работи само с SBC. Нещо повече, това приложение дава възможност за промени както на bitpool, така и на bitrate на кодеците и така да се постигне потенциално повишаване качеството на звука. Само че тези тънки настройки далеч не се поддържат всички слушалки, а по-високият битрейт оказва влияние на латентността и на максималното разстояние на устойчива връзка.

По подразбиране, както при Windows, така и при macOS, кодекът SBC е настроен на битрейт 328 Kb/s при 16 бита 44,1 KHz. Що се отнася до AAC, то неговият битрейт е най-ниският – до 256 Kb/s, при 16 бита, но честотата на дискретизация е по-висока – 48 KHz.

Какво да правя, ако не искам да се занимавам с всичко това, а просто искам да слушам музика?

Такова е желанието на всички – всеки иска просто да си включи слушалките и да слуша музика. За да постигнете това, нищо не е необходимо да се направи: всички безжични слушалки и всеки Bluetooth адаптер задължително поддържат A2DP протокола и базовия SBC кодек. Така че при всички случаи стереозвук ще има.

Но тук е важно да бъдат разбрани две основни неща:

  1. От математическа гледна точка кодекът SBC е по-добър, но дори и най-големите компании като Sony и Bose не желаят да губят време за неговата тънка настройка. Ето защо става така, че качеството на музиката с този кодек е значително по-ниско в сравнение с жичната връзка, особено ако компютъра има нормална аудио карта, а не някое интегрирано решение на Realtek
  2. Този кодек обикновено добавя най-голяма латентност – до 300 милисекунди. За слушането на музика това не е толкова важно, но при гледане на филми веднага се забелязва че по-отчетливи те звуци, например изстрел с пистолет, не съвпадат с това което се вижда. При игрите този ефект е още по-силен.

Какво да правим ако все пак искаме да слушаме качествена Bluetooth музика?

В този случай има смисъл да се използват AptX и AAC. На теория тези кодеци би трябвало да дават сравнимо със SBC качество на звука, но на практика много компании настройват DSP процесорите в своите слушалки на по-добра работа с по-съвременните кодеци и в резултат от това звукът чрез AptX става по-обемен, а басите са по-отчетливи. AAC кодека в от своя страна подобрява детайлността на музиката и става възможно да се разпознае всеки инструменти къде в оркестъра се намира. Много потребители считат, че SBC кодекът е много по-лош от AptX: всъщност разликата в това което се чува се дължи предимно на различните настройки на слушалките, а не на математическите разлики между кодеците.

дори и този евтин Bluetooth адаптер осигурява AptX в ОС Windows 10. Но не можем да очакваме високо качество

Така или иначе за крайния слушател не е важно как се получава качествения звук. Ако например обичате да слушате обикновена музика с lossy кодеци и битрейт 200-300 Kb/s, то по-разумно е и има смисъл да се използват AptX и AAC. Всъщност при Windows 10 избор няма – операционната система поддържа само първия. Но в случая с macOS е по-добре всеки сам да опита: на теория AAC е по-добър при музика с широка сцена, в която едновременно има както женски вокал, така и мощен бас. Разбира се крайният резултат силно зависи от настройките на процесора в слушалките. Ето защо е по-добре самостоятелно да се сравни работата на тези кодеци.

Отново да кажем, че в този случай не е необходимо купуването на някакъв специален адаптер за работа с AptX: всички версии на Windows 10 мога да работя с този кодек с използването на произволни USB приемо-предаватели, дори да са взети от AliExpress за няколко долара. Основната разлика между различните Bluetooth адаптери тук ще бъде максималното разстояние на устойчива връзка. Ако имате дебели стени и слушате музика извън своята стая, има смисъл купуването на по-скъп адаптер с по-добра антена.

Но и тук има лъжичка катран в меда: както AptX, така и AAC добавят осезателна латентност от около 100-200 милисекунди. Неизвестен е произходът на мита, че AAC е кодекът, който добавя най-голяма латентност – 150-200 милисекунди: дори и най-евтините слушалки на Xiaomi при свързване с iPhone дават латентност с неговото използване до 190 милисекунди, а скъпите безжични слушалки на Sony – около 170. При слушане на музика това не е важно, при филмите също не е особено критично, понеже според телевизионните стандарти латентността може да бъде в диапазона от -60 до +100 милисекунди, така че 150 милисекунди не се усещат кой знае колко. Но тези кодеци съвсем не са подходящи за динамични екшън игри, при които допълнителните 150 милисекунди могат да струват живота на вашия герой.

При AAC няма голяма латентност – всичко е нивото на AptX

Какво да направя, ако искам да играя игри с Bluetooth слушалки, но без допълнителна латентност?

Възможностите на съвременните десктоп операционни системи спират дотук. Излиза че да се играе е най-добре чрез обикновена жична връзка, но това не е точно така. Кодекът AptX-LL осигурява абсолютно същото качество на звука като AptX, но неговата латентност не превишава 40 милисекунди. Интересното тук е, че често пъти тази латентност е осезателно по-ниска в сравнение с латентността, която добавят интегрираните решения на Realtek: в този случай интегрираното аудио дава латентност от 60 до 80 милисекунди и става така че Bluetooth звукът е дори по-подходящ за игри.

Разбира се, не всичко е така просто. Днешните операционни системи не могат директно да работят с този кодек. Налага се закупуването на външни Bluetooth адаптери, които десктоп операционните системи разпознават като USB аудио карти. Два нелоши адаптера от този вид са Reiyin WT-04 и Avantree DG80. Първият е по-евтин и може да бъде намерен в AliExpress за около $15-$20. Вторият струва повече, но осигурява надеждна връзка на по-дълго разстояние. И при двата приоритетът на кодеците е AptX-LL > AptX > SBC.

Важно е да се каже, че от гледна точка на Bluetooth слушалките, AptX и AptX-LL са различни кодеци. Ето защо, ако вашето устройство поддържа само AptX, няма как да се получи ниска латентност – необходими са слушалки именно с поддръжката на AptX-LL, а на пазара не се предлагат много от тези модели.

Как да получим максимално качествен безжичен звук?

Да започнем с най-важното: абсолютно всички безжични кодеци, включително и UAT с битрейт 1,2 Mb/s са от lossy тип, при които част от данните се губи. Разбира се, същият този AptX с битрейт от 352 Kb/s ще изхвърли много повече информация от музиката в сравнение с LDAC с 990 Kb/s, но фактът си е факт – ако искате да слушате качествена музика в неизменен вид и без загуби, Bluetooth все още не е за вас.

Но винаги може да се направи приемлив компромис, при който реалното качество на музиката се намалява толкова малко, че даже при директно сравнение разликата не винаги може да се усети. Тук има два основни подхода: лесен и евтин или объркан. Да започнем с първия. През 2016 година компанията Qualcomm представи кодека AptX HD – 24 бита, 48 KHz, битрейт 576 Kb/s или казано по друг начин почти Hi-Fi. Но на практика нещата са доста объркани. Първо, ако нямате друга музика и слушате само 16-битови тракове, то разлика с AptX HD практика няма да има – останалите 8 бита просто се запълват с нули и кодекът на практика се превръща в 16-битов/48 KHz с битрейт 384 Kb/s. Второ, повечето USB адаптери с поддръжката на AptX HD могат да работят само в режим 16 бита/48 KHz. Необходимо е да се внимава.

Всъщност един-единствен USB адаптер с наистина 24-битов AptX HD е Avantree DG60 При това старата версия. Той струва около $40 (без доставката) и предлага надеждна безжична връзка на голямо разстояние. Това е най-лесният начин да се попадне в света на „почти Hi-Fi“ звука. Той добавя латентност на ниво 150-200 мили секунди, което при слушане на музика е без значение, а при гледането на филми може да се каже че е търпимо. За игри не става. Тук да не пропуснем същия важен момент: това устройство има приоритет на кодеците  AptX HD > AptX-LL > AptX > SBC и няма възможност за избор между тях. Така че дори и вашите слушалки да могат да работят с  AptX HD и AptX-LL, няма да можете да изберете втория кодек за игрите.

Можем да споменем и LDAC на Sony – 24 бита 96 KHz, 990 Kb/s. И разбира се изненада – слушалките които го поддържат са съвсем малко и това се предимно скъпите решения на Sony.

Има и други начини – закупуването на аудио плеър който може да работи като DAC от USB порта и се вижда от операционната система като външна аудио карта. Но цената на тези плеъри съвсем не е хуманна, а тяхната латентност достига до ужасните 500 милисекунди.

Най-максимум максималния кодек за десктоп операционни системи е китайският UAT – 24 бита, 192 KHz, битрейт – сериозните 1,2 Mb/s, изглежда добре, но на практика с него проблемите са повече понеже това е фирмен кодек на китайската компания HiBy и работи единствено със слушалките на този производител. При това с един-единствен модел – слушалките TWS HiBy WH3. Ползата от подобно устройство е съмнителна.

Извод: безжичният звук все още е подходящ предимно за мобилни устройства

Android смартфоните например, изобщо нямат подобни проблеми – дори и по-евтините поддържат широк спектър от кодеци с възможност за избор на всеки един от тях. Но при десктоп операционните системи нещата са зле: достъпни са само два-три кодека, а в ОС Windows 10 няма възможност за избор и за превключване между различните кодеци.

Прогресът в това отношение е твърде бавен. Така например, възможността във Windows 10 да се разбере до колко са разредени батериите на безжичните слушалки се появи преди по-малко от година, а macOS и досега не умее това. Едва ли може да очакваме през близките година-две сериозни промени в това отношение. Тоест, ако сега искате да получите качествен безжичен звук, ще трябва да правите сложен избор и много тестове с различни Bluetooth устройства и DAC плеъри. Може да се окаже, че не си струва.

Предишна новинаIron Harvest получава нов режим и DLC
Следваща новинаIceCream Ebook Reader 5.30
Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини