Премини към съдържанието
 • Добре дошли!

  Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

  Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Блогове

 

Истински приказки

https://debati.bg/istinskite-izvrateni-prikazki-za-spyashtata-krasavitsa-snezhanka-i-chervenata-shapchitsa/   Спящата красивица или Слънце, Луна и Талия https://en.wikipedia.org/wiki/Sun,_Moon,_and_Talia Когато се родила Талия, мъдреци и астролози предвекли, че Талия  я грози опасност от ленено влакно, ако попадне под нокътя Й. И затова кралят забранява всякакъв лен в неговото кралство. Един ден Талия вижда някаква старица да плете с някакъв непознат плат и така от любопитство  попада ленено влакно под нокът й и тя припада в несвяст. Баща сърце не му дало да погребе прекрасната си дъщеря и затова я оставил на едно от многото си легла в двореца. Някакъв крал,  които ловувал в близост до кралството намира Талия и се опитал да я събуди, но не успял и затова я изнасилил и се върнал в родните си земи обратно. Талия, докато е в безсъзнание ражда близнаци момче и момиче. Момичето огладняло и след като не могло да намери кърма, започнало да смуче на майка си пръстта. И така влакното паднало от нокътя на Талия. Съживила се веднага. Тя кръстила двете си деца Слънце и Луна.  Кралят, който изнасил Талия, докато е била в несвяст се оженил. Жена му научила за Талия и за близнаците. Тя заръчила да ги убият, да ги сготвят и да ги поднесат на краля, за да ги иззяде. Но на готвача му станало жал за децата и вместо тях сготвил месо от яре. Когато кралят научава за плана на жена си. Изгаря я.    Публикувано във факти.бг: Рапунцел Братя Грим разказват за бременна жена, на която страшно й се ядяло ряпа. Мъжът й се уплашил, че тя може да умре от желание и за това се опитал да й набере ряпа от съседната градина. Оказало се, че тя е на магьосница, която се съгласила да позволи на мъжа да вземе от нейната ряпа, само ако той и даде в замяна предстоящата си да се роди дъщеря. Незнайно защо той се съгласил да размени дъщеря си за ряпата. Магьосницата затворила момичето в голяма кула. То пораснало красиво и с огромна коса. В крайна сметка красив принц се опитал да я спаси от нейния затвор, изкачвайки се по косата й, но магьосницата го блъснала от върха на кулата, а той си избол очите на тръните под нея. Той се лутал с години сляп из гората, докато не срещнал Рапунцел, която магьосницата била прокудила в пущинака. Тя се разплакала върху очите му, а сълзите й върнали погледа на принца. Или друга версия за Рапунцел http://www.folkstory.com/articles/stbabs.html Рапунцел или света Варвара я заключват в някаква кула от баща й, защото била много красива. Храна и дрехи получавала от кофа закачена на въже. Един ден баща й позволил да се излезе от кулата, но тя влюбва в християнин и става християнка. Баща й научава и я изгаря на кладата.

acnekt

acnekt

 

СПОМЕН ЗА ЯНТРА

Река със живописни проломи, река на вековете, свидетелка си на погроми, а после на разцвети.   Към Дунава пътуваш мъдро, понесла небесата, какво ли ще му кажеш утре за земята свята.?   Какво ли, дето и не знаем ей тука, зад завоя? Педя по педя бродим р рая, но паметта е твоя.   Красавица. Така  да можех времето да владея. Какво те вписа дядо Боже, та тъй пред теб немея?!   13 декември 2018г., София Росица  КОПУКОВА    

Росица Копукова

Росица Копукова

Братът на най-малките

Син на Безкрая, подай ми ръка, да литна в омая над зло и беда,   Във огън на факла Вдъхновен да горя с лъчите от Бога, смирен да вървя.   Аз дълго те чаках да бъда избран, потънал в невежество, смърт и срам.   Щом Слънце искрица е пред Неговия  Трон Любовта ми птица е, скръбта ми – Поклон.   Дай ми страдание да пръсна света, на кръста увиснал да лея кръвта, във огнени багри трептящо сърце към Тебе разперил в Прегръдка ръце.   Без драма избухва всяко ядро, в Единство се сливат зло и добро, Божествена Сила, Божествена Мощ, Безпощадна стихия във Мрачната Нощ.   Възпитай малкия глупав човек, загубил Свещения Страх през тъмния век превърнал го в бедствие за децата и брата си, разрушил Тишината с пошлостта на устата си.   Всяка Дума е Огън, Огън и Меч Свещена Война е говор и реч, Чиста Мистерия, Бяла Магия, Дай ми от Твоето Слово да пия...   В Безмълвните Бездни потопен и облян, изпълнен с Възторг във Свещен Океан.   О, Скритост омайна, О, Тържество! Сега аз и Той сме в Единство, Едно!...

mecholari

mecholari

 

НЕ ТИ ДЪЛЖА

Не ти дължа ни обич, нито жест, вземи си егоизма и си тръгвай, понеже ти не знаеш що е чест, не ще останеш тук, не се залъгвай.   В живота трябва много красота, жената винаги ще я очаква, особено достойната жена, да я създаваш, и да я разказваш,   подобно приказка за любовта, встрани от ежедневните проблеми. Вземи си цялата си тишина и някъде, в пространството, поемай.   11 декември 2018г., София Росица  КОПУКОВА

Росица Копукова

Росица Копукова

Ползите от денталния микроскоп

Мнозинството стоматолози непрекъснато се стремят да постигнат възможно най-добрите резултати при лечението на своите пациенти. Може би най-важната част е получаването на детайлна информация за това, което правите. Необходим е задълбочен преглед преди лечението. Визуализацията е важна, но често недостатъчна в процеса на диагностика.
Използвам думата „недостатъчна“, защото съществува много повече информация, отколкото вижда невъоръженото ви око.
Със сигурност изграждате картина докато преглеждате пациента, но замислете се колко повече бихте видели с помощта на увеличение. Дори с минимално (двойно увеличаваща лупа), ще получите двойно повече подробности за това, което виждате.
Повечето информация води до по-добри резултати! Продължение: Ползите от денталния микроскоп

dexx

dexx

 

И Н ТИ М Н О

Ти си тук. Изпълваш цяла стая със мълчание и красота. Времето бележи вече края на една изгубена мечта.   Ти се върна. Своят път намери и разбра, че твоят път съм аз. Другото са някакви химери. Двама сме, в най-хубавия час.   Нямам думи. Думите не стигат и държа аз твоята ръка. А звездите сами тук пристигат, без да ги привикваш по една.   8 декември 2018г., София Росица  КОПУКОВА

Какво Предлага Програмирането Като Кариера?

Мнозина от нас внезапно се оказват на кръстопът при взимането на решението „С какво да се занимавам?“ или „Каква да бъде моята кариера?“. Често, тези въпроси възникват за пръв път през по-ранните ни години, когато избираме висша специалност, която да изучаваме в университет, или когато за пръв път започнем да търсим работа, която да отговаря на нашите изисквания, независимо дали те са финансово обвързани или са ориентирани към развиване на лични качества. 
При решаването на задачата в коя сфера да развием кариерата си, ние се обръщаме предимно към няколко фактора:  Колко добре платени са позициите в тази сфера? Има ли достатъчно търсене за добри кадри в тази сфера, както у нас, така и навън? Как изглежда бъдещето на индустрията? Има ли потенциал за допълнително развитие? Каква е гъвкавостта на позициите в дадената област? Разбира се, в зависимост от нашите изисквания и критерии, тези въпроси могат да се удвоят, а дори и утроят при взимането на решение. За целта на тази статия, ние ще погледнем в света на една от най-разрастващите се и популярни индустрии за работа, както в България, така и в други държави – технологичният сектор. А както вече може би се досещате, в технологичният сектор има огромен глад за квалифицирани и качествени програмисти. 
Нека разгледаме няколко предимства на програмирането като избор за кариера! 
Какво означава да си програмист?
Ролята на програмистите в дадена компания или организация, включва предимно разрешаване на различни софтуерни задачи или проблеми чрез създаването и  употребата на математически и логически методи. В основите на специалността ‚програмист‘ стоят уменията да се създава функционален код, използването на правилни алгоритми за нужната цел, както и знания в поне един програмен език. 
Съществуват редица различни програмни езици, които могат да бъдат от полза при развитието на качествата на един програмист. Различните езици се използват за различни цели. Например, докато една финансова система, характерна със своите комплексни функции, изисква Java и C# умения, за сайтове, които се занимават с дизайн, например, програмистите трябва да имат опит с езици като Ruby, PHP, JacaScript, и други. 
Изучаването на езици за програмиране в днешно време е лесно и достъпно, но за да може един програмист да е с няколко стъпки пред конкуренцията се изисква постоянно развитие  и обогатяване на знанията.
Предимства на програмирането като кариера
През последните няколко години се наблюдава значителна еволюция в сектора на технологиите, която изисква повишен брой кадри в сферата. Повечето от нас са добре запознати с постоянно променящите се достъпни функции, които компютрите и мобилните устройства ни предлагат. А още не сме засегнали и темата на бъдещето  - Изкуствен Интелект, който отново е плод на експерти програмисти и едни от най-ярките мозъци на нашето време. 
Но какво прави сферата на програмирането толкова атрактивна, особено за млади кадри?
Брилянтна Реализация
Шансът да се реализираш в избраната от теб професия със сигурност влиза в списъка с неща, които да провериш при взимането на решение относно твоето бъдеще. По данни на една от Българските ИТ академии, 97% от ИТ възпитаниците намират реализация в България. Голям процент от тях имат удобството да закупят свой собствен автомобил, а сравнително голям процент дори имат възможността да притежават собствено жилище на 20-35 годишна възраст, нещо, което малко работни позиции в България позволяват, от финансова гледна точка.
Което ни води до следващата точка:
Несравними Финансови Възнаграждения
ИТ секторът в България предлага едни от най-високите заплати. Средната засплата в ИТ индустрията у нас е 3.8 пъти повече от стандартно срещаните средни заплати в държавата, по данни обявени през 2017 г. Допълнителна мотивация можем да извлечем от факта, че финансовото възнаграждение продължава да расте. 
Високото финансово възнаграждение отваря врати за по-висок стандарт на живот и по-добра социална среда. Един средно платен програмист в България не изпитва затруднения при покриването на базови нужди за комфортен живот, но в допълнение може да си позволи ‚екстри‘ като пътуване в други държави, спестявания за бъдещ дом или автомобил, инвестиции в развитието на неговите умения като програмист или практикуване на различни хобита в свободното си време.
Гъвкавост на Професията
Тъй като програмистите не се нуждаят от нещо повече от техните умения и достъп до компютър с интернет за да създават своите творения, гъвкавостта на тази професия е огромна. В зависимост от фирмата, за която работи един специалист, той би могъл да има възможността да работи от вкъщи или от вила под наем на Хаваите! Често срещано в света на програмиста е да му бъде възложена задача, с която той трябва да се справи до определен срок. Това дава поле за свободна организация на работния ден (или работната нощ ако вечерните часове са твоята активна част от денонощието).
Особено сред младото поколение е често срещано предпочитанието за работа от вкъщи или от различни места, с цел стимулиране на работния процес, креативността, и мотивацията на служителя. В програмирането това е достъпна концепция и е често срещана практика. 
Професия Без Ограничения 
Повечето стандартни професии изискват служителят да обитава същия град или поне държава, в която се намира компанията, за която ще работи. В програмирането локацията не е фактор. Ако твоята мечтана компания се намира в САЩ или Германия а ти живееш в България, в много от случаите това не би оказало решаващо влияние върху възможността да бъдеш нает като програмист от тази компания. Разбира се, трябва да се вземе под внимание опитността и нивото на конкуренцията в държавата, тъй като програмирането е популярно ‚хоби‘, което мнозина са успели да превърнат в успешен бизнес или кариера. 
Ако се луташ, имаш въпроси относно потенциала да станеш програмист, искаш да започнеш да изучаваш своя пръв програмен език или да натрупаш допълнителни знания в областта, има огромен брой качествени източници на информация и професионално организирани и подбрани курсове по програмиране подходящи за теб! Реализацията като програмист е на една крачка разстояние!
 

progressbgnet

progressbgnet

 

Н Я К Ъ Д Е

И някъде, по снежната пъртина
със мен пътува бяла Любовта,
тя никога от мене не замина...
и винаги явяваше се тя. Тя издържа на всичките сезони,
бе мощна като преспи снегове,
за нея някои сълзици ронят,
защото трупат тежки грехове. Аз нямам с нея никакви проблеми,
към нея нямам никакви вини.
Единствено натрапници големи
топя ги като с парещи води. По улеи ненужни ги разливам.
А с любовта сме във една шейна.
Звънят звънчета. Музика за утре.
И пеем песента на вечността! 29 ноември 2018г., София
Росица КОПУКОВА
 

ъпдейт на фобия от ъпдейт

то тука се  писало    днес открих  че  имам фобия от ъпдейти тя се отключи мисля пориди невероятните ъпдейти навсякъде чакане и чакане с часове вече се чудя дали  всичкия софтуер да не се прекръсти на една голяма игра със заглавие ъпдейт

Yvan Sergeеv

Yvan Sergeеv

 

С Т И Х О В Е Т Е

Изискват стиховете тишина
във времето, когато ги създаваш,
но няма аз да оценя жена,...
заради кухнята да ги предава. Та те са част от личното ни "аз",
те са мечтата, те са бъднината,
красиви сме със вътрешния глас,
не просто с маската на суетата. Те не издържат с пудра или грим,
в тях истината само свети вечно.
Животът се изнизва като дим,
стихът остава като път далечен и като памет във безкрайността,
която назоваваме Вселена,
над битовизма, над дребнавостта
с поезия оставаме нетленни! 28 ноември 2018г., София
Росица КОПУКОВА
 

Sky and Sand

In the nighttime
When the world is at it's rest
You will find me
In the place I know the best
Dancin', shoutin'
Flyin' to the moon
Don't have to worry
'Cause I'll be come back soon
And we build up castles
In the sky and in the sand
Design our own world
Ain't nobody understand
I found myself alive
In the palm of your hand
As long as we are flyin'
All this world ain't got no end
In the daytime
You wil find me by your side
Tryin' to do my best
And tryin' to make things right
When it all turns wrong
There's no fault but mine
But it won't hit hard
'Cause you let me shine
And we build up castles
In the sky and in the sand
Design our own world
Ain't nobody understand
I found myself alive
In the palm of your hand
As long as we are flyin'
All this world ain't got no end  

Kim.

Kim.

 

Акварелни картини от Стив Ханкс

Стив Ханкс е признат за един от най-добрите художници, които работят днес. Детайлът, цветът и реализмът на картините на Стив Ханкс са нечувани в тази трудна среда. Леко износена шарена шапка, игра на светлина върху тънкия воал на сърф на пясък или деликатния израз на дете. Стив Ханкс улавя тези модели на живот по-добре от всеки друг.Роден във военно семейство в Сан Диего през 1949 г. Баща му е силно украсен военен флот от Втората световна война. Ханкс израства като играе тенис и сърфира по плажовете на Южна Калифорния. Океана ми направи силно и трайно впечатление. Добре е душата да е във водата, сърф, плуване или просто да се свърже с мистериозната си сила.Семейството е прехвърлено в Ню Мексико, когато Стив е младши. След гимназията посещава Академията за изящни изкуства в Сан Франциско, като печели отлични постижения в областта на търговското изкуство и рисунките. Той се премества в Калифорнийския колеж по изкуствата и занаятите, където завършва бакалавърска степен по изящни изкуства.

Kim.

Kim.

 

Джо Симпсън

Джо Симпсън е живописен художник, който в момента живее и работи в Лондон. Негови картини са показани както в национален, така и в международен мащаб, включително престижни места като Urbis, Манчестър Сити Художествена галерия, Cornerhouse и The House of Commons. Джо работи предимно с маслена боя, за да създаде реалистични образи, които използват конвенциите на кинематографията, за да представят "поетапни", фиктивни сцени, в които времето е спряно и удължено. Тези замразени моменти са умишлено двусмислени, приканвайки зрителя да инжектира собствените си емоции, мотивации и наративен контекст в сцената, като по този начин се избягва ограничаване на интерпретацията.        

Kim.

Kim.

 

Игра Сенет

http://legacy.mos.org/quest/pdf/senet.pdf https://www.pepperandpine.com/1399/ Това е осъвременана версия и се играе със зар, вместо с пръчки. 30 квадратчета, 5 пионки, монети, какво има под ръка. 1 играч подрежда своите примерно пионки през 1, като започне от 1 или заема всички квадратчета нечетни. 1,3,5,7,9 .. Другия играч през 2 или заема всички квадратчета, които са четни. 2,4,6,8,10.. В тази версия има 7 пионки, монети.... Правила 15 квадратче е със символа Анх. Ако попадне пионка на 27 се връща на 15. 15 ако попaдне пионка  губите зар Някой слагат допълнително на 16 квадратче, символ и  ако попадне пионка там, хвърляте пак зар. Пионка на квадратчета  26, 28 ,29,30   не може да бъде атакувана,  разместена, дори ако е една пионка и чака определен зар. Не важи блокадата на тези квадратчета. 2 пионки от един цвят правят блокада, не могат да бъдат местени или атакувани. Не важи, ако пионката е на примерно 10 и на 11 или на 26, 28, 29, 30 Ако поради някаква причина не можете да се предвижите напред, тогава се движите назад. Ако и назад не може. се пропуска зар,  докато можете отново да се движите. За квадратчета 28, 29, 30 трябва да хвърлите точно определен зар,  за да премахнете пионката. на 28 чакате за 3, 29 за 2, 30 за 1. Нямате право да трупате пионка своя върху друга своя пионка. Ако първата пионка е на 4 квадратчета разстояние от другата ваша пионка и хвърлите зар 4,  тогава местете втората пионка. Ако пък пионката от играч 1 е назад с 4 квадратчета и хвърли зар 4 и там е пионката на играч 2, то тогава си разменят местата. Играч 1 отива с 4 квадратчета напред, играч 2 с 4 квадратчета назад. Ако хвърлите 5 , хвърлете пак защото 5 се смята, че носи нещастие. Квадратче 26 не може да бъде прескачано. Стоите там. Целта на играта всичките ваши пионки да ги изкарате от играта.  

acnekt

acnekt

 

Кулинарни уроци. Шоколадови сладки за душата.

Когато навън е студено и все по-отчетливо се усеща настъпването на зимата някак си ти се приисква шоколад. Или нещо шоколадово. А когато навън е студено и е събота наличието на нещо шоколадово в къщата е просто задължително. Тези сладки ги открих в любимия ми блог  и са невероятен хит. Страничния ефект е, че докато се пекат из цялата къща се носи аромат на шоколадово блаженство. 60мл. вода и 300гр. захар се слагат в тенджерка на слаб огън да се разтопи захарта. Аз избирам средно голяма тенджерка за да мога после да добавя в нея всичките продукти и да не се налага да мия сто съдинки после. След като захарта се разтопи, тенджерката се дръпва от огъня и се добавят начупен на парченца 150гр. готварски шоколад или черен шоколад и 120гр. краве масло и се бърка докато се разтопят. Продължава се с три яйца. След което се добавя 420гр брашно с пресято в него едно пакетче бакпулвер. Хубаво разбъркваме и прибираме в хладилника да се стегне. Това обикновено го правя вечерта.  На сутринта, след като съм закусила и изпила кафето се захващам с печенето.  Със супена лъжица гребвам от сместта и оформям топчета големи колкото орех, овалвам ги хубавичко в пудра захар, като се старая дупенцата им да останат ненапудрени /защото после захарта се карамелизира при печенето и нагарча/. подреждам в тавичка върху хартия за печене на разстояние едно от друго и лекинко приплесквам с пръсти да не стоят като топчета.  Пека на 180 градуса за около 20мин. Следим да не загорят отдолу.   

emmi

emmi

 

П Р И З Н А Н И Е

Не ласкай всеки път душата ми,
ще помисля, че е измама,
не ласкай всеки път сърцето ми,
има случаи - е от камък. Но бъди неизчезващо слънце,
светлина искам и в облака,
аз не съм жена - малко зрънце,
но по характер съм - обична. И откриеш ли точно мярата,
тази, на мъжката истина,
имай и в мене вярата,
че двамата сме ... осмислени. 23 ноември 2018г., София
 Росица КОПУКОВА
 

jr

http://soros2.blogspot.com/2009/09/15-2009.html Това, което правим сега е, че взимаме парите от кадърните хора и ги даваме на некадърните хора, като им казваме „сега може да се конкурирате с кадърните с техните пари”  описва ситуацията Роджърс.

cassiopeia walk-in

cassiopeia walk-in

 

england paper(4800 роби на месец)

http://soros2.blogspot.com/2009/08/xviii.html Слуховете от Париж за "хартиеният успех" на Джон Лоу, поощрили и английското правителство, самите банкери и търговски деятели към по-голям размах, така че предложението на краля било прието сравнително добре.    Джон Лоу от Париж, сам накупил акции за около 1.5 милиона лири, ползвайки подставени лица. Слуховете само влошавали нещата, защото директорите на компанията, сами тлъсти акционери обещавали едва ли не планини от злато и сребро на наивниците. Разисквали се всякакви търговски слухове и небивалици като цаците сами започвали да си вярват, че ше текат реки от злато, въпреки, че Испания нямала никакви намерение да допускали английски кораби в Америка. 
В март цените на акциите стигнали 380 лири, април 400 и продължавали да се качват.     Още повече  от Париж почнали да пристигат лоши слухове за провала на Лоу във Франция(рухване на пирамидата). За Робърт Уолпол и някой от лордовете било кристално ясно, че събитията от Париж, най-вероятно ще се повторят и в Лондон.   На тези които предупреждавали за пирамидата казвали да си затварят устата, да не всяват излишна паника и, че  "Тук нещата са съвсем различни от тези там".      Заедно с някой добри компании обаче се появили и всякакви мошеници. Пръкнали се поне още 100, 200 компании и компанийки които предлагали като своя дейност какво ли не. 
Ето и някой от компаниите "бъбълс" търгуващи се в Лондон по време на големия борсов бум в 1720г.

Компания за превръщане на живака в ковък метал.

Компания за строеж на болници за извънбрачни деца.

Компания за строеж и използване на вечен двигател.

Компания за осигуряване трудова заетост на бедните.

Компания за дейност която щяла да бъде казана по-късно.

Компания за по-добро лечение на венерически болести и т. н.

Появила се дори компания която гарантирала много голяма изгода на всеки вложил пари в акациите и, но чиято дейност още била търговска тайна. 

При откриването на офиса и в Корнхил нейния притежател, веднага бил атакуван от алчни инвеститори и за 4-5 часа успял да събере значителна сума с която още същата нощ напуснал благоразумно страната     Друг пък предлагал разрешителни (нещо като днешните депозитарни разписки) даващи право на притежателя им да си закупи акции. Компанията щяла да шие брезентови платна за военния флот. Смешното в случая е обаче, че самите разрешителни са били най-обикновени карти за игра, обаче инвеститорите ги разграбили като топъл хляб. Защо, вероятно и опитен психолог специализирал в лудница би се затруднил да отговори?!
    Беше голямо тичане от едно кафене до друго за записване на акции, за подписване без да се проверяват проспектите. Общото правило гласеше " Дайте ни, за бога, да запишеми подпишем нещо, все едно какво!"     всички били увлечени в спекулациите, а ловки мошеници гребели с пълни шепи злато от наивниците.     Не малка част от новите компании били с поставени на чело видни и популярни личности които да привличат внимание. Уелският принц сам участвал в машинациите начело на Уелската компания за добив на медна руда и слуховете говорели, че е спечелил между 40 000 и 60 000 лири с участието си. Впрочем той проявил благоразумието да изчезне от спекулациите с печалбата си, преди цялата тази история да се размирише. 
    Директорите на компанията се притеснили, че новите дружества отнемат от така ценния свободен капитал и употребили натиск да се закрият всички мошенически компании, надявайки се свободния ресурс да се насочи към тях.  
На 11 юни крал Джордж I издал прокламация с която заклеймявал нароилите се компании с наясно предназначение като вредни за обществото. Директорите на подобни дружества били заплашени със съд. 

Хартиените пари все още била много и акциите след спада се качили, като на 24 юни 1720 година отбелязали пика си от над 1100-1150 лири, като после след известна консолидация първо плавно, а после по-бързо започнали да падат.   В разгара обаче, на борсовия измама  било изчислено, че общата курсова стойност на акциите търгувани тогава в Англия била някъде около 400-600 златни милиона лири(5 пъти повече от всички пари в брой в цяла Европа )   само в една малка част била покрита с пари   всичко останало е било един мехур на илюзии и очаквания.   Въпреки обещанията за тлъст дивидент от 30% който щял да се раздава на Коледа, акциите падали, още повече се носели слухове, че много от директорите на компанията продават своите.
    Много хора се запитали, щом дори компанията на Уелския принц е спряна, дали всички други акции на борсата струват нещо.      Някой спекуланти теглили кредити заради акции фалирали на бързо, а банките раздавали кредити или ипотекирали имоти, почнали да се задъхват. Много банки фалирали, дори тези не участващи в машинациите поели негативите от кризата и даже Банк ъф Ингланд изпаднала за известно време в затруднения. 
Много хора загубили парите си до последното пени и потънали в дългове, а някой значителна част от тях. 
Придворния лекар на краля Хамилтън загубил около 80 000 лири, поетът Александър Поуп загубил в спекулациите половината си богатство, журналиста и писателя Даниел Дефо също имал сериозна загуба, след която започнал да пише за борсата като за свърталище на мошеници и до края на живота си заклеймявал борсовата търговия.    Пред опасност от метеж парламентаристите решили да поработят, но още в първите дни дори на тях, обръгнали на всякакви далаверите, им се изправила косата. 

Цели страници от книжата на компанията за южните морета липсвали. На други пък имало изтрити имена, а чиновници от компанията били затрили нарочно цели купища документи.      Един от секретарите на компанията казал пред комисията "Ако разкрия което знам, сцените ще изненадат цял свят" - Естествено не го разкрил, но под краката на финансовия министър Джон Ейслейби запарило и той запрашил за Франция където малко преди това избягал вече и Найт счетоводителя на "Компанията за южните морета".    Разследването в парламента не дало много големи резултати. Уви прекалено много хора били замесени, за да излезе цялата истина наяве. 

cassiopeia walk-in

cassiopeia walk-in

 

too big to jail

http://soros2.blogspot.com/2009/08/blog-post_4077.html Сорос препоръчва под надзора на Управлението за федерален резерв на САЩ да се предприеме процедура за обявяване на банкрут на онези банки, които са водили погрешна политика на пазара на ипотечни кредити и сега отказват да признаят грешките си.

cassiopeia walk-in

cassiopeia walk-in

 

бридж

http://soros2.blogspot.com/2009/08/26.html Джими Кейн, бивш шеф на Bear Stearns Председателят на уолстрийтската банка стана известен с това, че продължи да играе бридж в турнир в Детройт, докато компанията му потъваше. Доверието в банката се изпари веднага щом два от хедж фондовете й се сринаха и претърпя огромни загуби по жилищните кредити. Кейн продаде дела си в компанията след сделката с JP Morgan и получи за него $60 млн.

cassiopeia walk-in

cassiopeia walk-in

 

неконсервативен (-8) мрлд

http://soros2.blogspot.com/2009/08/26.html Стан О'Нийл, бивш директор на Merrill Lynch О'Нийл се превърна в една от най-известните жертви на кредитния крънч, след като загуби доверието на Управителния съвет на банката в края на 2007 г.   При назначаването си на високия пост четири години по-рано първият афроамерикански управител на уолстрийтска фирма обеща да промени консервативния имидж на банката.   Малко преди да напусне, Merrill бе обявила близо $8 млрд. лош дълг заради утежняването на кредитните пазари и инвестициите в недвижими имоти.

cassiopeia walk-in

cassiopeia walk-in

 

оранжевият

http://soros2.blogspot.com/2009/08/26.html Анджело Мозило, Countrywide Financial Известен като „оранжевия“ заради лъскавия си тен, Мозило беше председател и изпълнителен директор на най-голямата банка за високорискови кредити, спасена от фалит благодарение на Bank of America.

cassiopeia walk-in

cassiopeia walk-in

 • Статистика

  1774
  Общо блогове
  8535
  Общо публикации
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.