• публикации
    108
  • коментари
    67
  • прегледи
    52334

За този блог

Публикации в този блог

Kim.

Аз например... може да не съм прав, но кюфтетата без лук не ги одобрявам", отсича героят на Георги Русев във „Вилна зона“ и заковава филма на Едуард Захариев в списъка с култовите БГ ленти. Продукцията от 1975-а има и други забележителни достойнства – като актьорската игра, режисурата, посланията, но именно репликата на виладжията се превръща в нейна емблема. Така както „Бонд... Джеймс Бонд“ е визитка на Агент 007, а I'll be back - на Арнолд Шварценегер, независимо дали става дума за превъплъщението му в Терминатора или като губернатор на Калифорния.

Силата на лафа дава криле дори десетилетия по-късно. Заканата „Сега ще видите кон боб яде ли“, която Никола Рударов отправя във „Вчера“, продължава да е сред най-оборотните в актуалното БГ възпитание. А подредбата „роднина, милиционер, роднина, милиционер“ или диагнозата „Всички сме от село“ от „Опасен чар“ на Иван Андонов не подлежат на детрониране.

 

Кон боб яде ли“ е №1 при БГ класиките

Филмът "Вчера“ влезе във вечността освен с всичките си други качества и с лафовете, живи и до днес. "Няма да си играем тука на абстрактен хуманизъм! Сега ще видите кон боб яде ли?!" Заканата е на математика Баръмов, в ролята е Никола Рударов. Според фолклора оригинално се казва „Магаре боб яде ли“ и се употребява за нещо невъзможно и много невероятно. Покойният вече Рударов преди години признава, че навсякъде хората го закачат с тази реплика. Даже когато се оперирал от херния, хирургът го посрещнал: "Кон боб яде ли? Сега ще видиш ти кон боб ли яде!”

Страхливо започваме живота си, Иване“, казва Ростислав, героят на Георги Стайков. Тук няма хумор, но те отвежда към философски размисли в една действителност, която сякаш не се променя.

 

Бийтълс! Ще ви дам аз на вас едни бийтълси! Кви са тия маймунски танци, вземете изтанцувайте по един валс, покажете че сте млади хора!“ също е сред смешно-абсурдните моменти от филма.

Сред останалите лафове в лентата на Иван Андонов са „Не съм казвал, но пак повтарям“,Ще се намери тоя чин бе, Баръмов - не е овца да избяга!“, „Е сега вече ще се изключваме!“, „Вчера може, днес не може!“. Както и словесният залп на Георги Русев: “Вие говеда ли сте? Имаме 18 мъжки и 14 женски тоалетни имаме - хлорирани. Хигиена, хигиена е майката на прогреса! Дипломати ще ми стават. И ще ходят из парка да...“

Истински богата реколта на реплики жъне и „Оркестър без име“.

"Ай сиктир! Десет дена ще свиря под прозорците! Да не е Лайза Минели?!" казва Филип Трифонов. Търпението на българските мъже не е сред силните им страни. Може и да чуете услужливото "Паднал й бил гласът! Ами че наведи се да си го вземеш!" - така казва Павката (Павел Поппандов) към певицата Рени (Катерина Евро). Всъщност това е пълна импровизация и актьорът сам ражда този лаф по време на снимките на плажа.

Така е: „Може да е “Сейко”, но е назад.” Мъдрите думи са на големия Велко Кънев.Марката не винаги купува щастие, да не говорим, че живеем в свят от ментета и не е ясно изобщо дали часовникът ще оправдае цената. По-важното е, че така безпардонно произнесено звучи смешно. „Сейко“ може да се замени с каквото ви душа иска и пак да не се губи смисълът.

И до днес зрителите се превиват от смях на цялата канонада от комични забележки на Георги Русев (актьорът, произнесъл най-яките фрази в БГ киното) към героя на Мамалев:„Абе, Гоше, ще оглушеем с това твое думкане, бе! Здравето ми взе! Ти мани ме мене, ами кокошките спряха да снасят... При 20 кокошки яйца от пазара купувам! Аз и на война съм бил, ама такова чудо! Бомбардират, бомбардират, па спрат. Какво беше това чудо, какво беше това изкуство?“

След това слага поантата на разговора с „Каква музика, да ти пикам на музиката!“.

Едно от оръжията в арсенала на свалячите едно време беше обяснението от "Дами канят":"Ау, ти знаеш ли, че имаш страшни очи?" Стефан Данаилов, в ролята на инструктора Яким Донев, го произнасяше с рутина и без колебание в успеха – винаги му се връзваха. Лафът се използва и до ден днешен за колажи всякакви – политически, забавни, романтични. Ако решат, и в някоя постановка на „Червената шапчица“ могат да го сложат и пак ще върви.

Незабравима от този филм е и "Като говориш с мен, ще мълчиш!", отправена от Бамби (Георги Русев) към приятелката му (Мариана Димитрова). Думите му веднага се затъркаляха из устите на хора от всякакъв род и калибър - родители, учители и разярени съпруги. Яка е, защото може да мине и за замаскиран майтап, който си е голата истина. Само че преди нея той произнася и мъдрите слова: “Какво ти разбира жена от лавров венец?! Дай й на нея перука...“

Русев се разписа и с „Едно време жената беше и жена, и майка, и Сирма войвода... И знамена шиеше. А сега културен отдих - развежда се, взима ти къщата, изхвърля те навънка да разсъждаваш върху превратностите на живота“ в „Умно село“.

"Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път..." - цяла житейска философия, истинска поема е събрана в репликата на малкият Миташки (Веселин Прахов) от „Куче в чекмедже“.

961404.jpg

"Хубав край, хубави хора!" - думите на Ицко Финци от "Преброяване на дивите зайци", също е сред класиките в речта. От "Селянинът с колелото" се помни "Кучета и котки може, прасета не може!" - отново на Георги Русев в ролята на Дочо Булугуров.

До ден днешен, видите ли кучето кренвирш в парка, няма как да не се сетите за

"Топло". "Голям човек е дакелът!", категорични бяха обитателите на кооперацията и как да не е така. Репликата е истински евъргрийн. Собствениците на любимци от породата признават, че макар да не е баш човек, е повече от куче.

"Абе, добре сме, ама ще се оправим" - на всички ни се иска да спре да е в сила фразата от "Силна вода" на Чико (Иван Григоров). Валидна е от години и за години. А дано, ама надали, както също се казва. Надеждата, особено в слънчевите пролетни дни, е голяма сила.

"Кокошка може да долети отвсякъде, яйцето не!", отговаря Пурко (Тодор Колев) в „Господин за един ден“ на въпроса кое се е появило първо - кокошката или яйцето, и също се разписва към лафовете шедьоври.

Не знам, аз съм късоглед и пея в хора” - „Васко да Гама от село Рупча”. Любима фраза на няколко поколения, която става за доста измъквания от нежелани ситуации и е едно подплатено извинение.

 

02

Още родни шедьоври

Опасен чар"

- Ще ги подредим роднина, милиционер, роднина, милиционер...

- Стига простотии бе, тате!

Майката (Надя Тодорова) обяснява как ще подредят гостите на сватбата на дъщеря си (Маргарита Карамитева) и жениха Ястребовски (Тодор Колев).

- Вярвате ли във възкресението?

- Умерено. Като всеки марксист.

Лошо, Седларов, лошо!”

Икономията е майка на мизерията.”

Мирише ми на командировка в Софийския централен затвор… От мен един съвет - килия 213, втория етаж, южното крило. При бай Ставри… познавам го лично… Човекът е строг! Но справедлив. Много обича майтапите. Вие сте млад, ще излезете запазен.”

 

- Куче. Куче касичка.

- Куче? Старомодно…

- Имаме модерни! Зар касичка и шлем касичка.

- Това куче защо е зелено?

- Това е крокодилче!

- Така ли? Защо не пише?

- Заяжда. От влагата…


"Кит"

- Риба, ама цаца!

- Цаца, ама риба!

Диалог между Герджиклийски, капитана на риболовния кораб, и един от моряците (Валентин Русецки)

 

"Момчето си отива"

"Ай ожени се, че да има време да се разведеш."

Филип К. Филипов (Кирил Господинов)

 

"13-ата годеница на принца"

"Аз съм само един прост магьосник. И то много прост!"

Рудолф Магьосника (Павел Поппандов)


"Мисия "Лондон"

"Ай да ми врътнеш един биг бен, ма!"

Готвачът Коста Баничаров (Любомир Нейков) го казва на жена си

"Найс, а?" файърменът Коцето-Калки

 

Таралежите се раждат без бодли”

Когато татко се ядоса на мама, чупи чаши. Това е, защото жена не се удря. Ама е по- скъпо.“


Най-култовите от „Под прикритие

"Няма Джаро, няма Маро. На улицата има нов шеф и той се казва Иво" -

Росен Гацов-Куката (Мариан Вълев)

Престъпник не се раждаш, Росене. Престъпник умираш" - Иво Андонов към Куката

Абе, бате, т'ва е звънец, не цица! К'во си занатискал!” - Косъма към Марто

Ти що си лош, бе? - Големия Близнак

Както и репликата към новия главорез, в чийто образ е Христо Петков и неговата униформа с надпис “Охрана“ - „Ама много те отваря!“, казана по забавния начин, който специфично Ефремов умее.

Знаеш ли аз как си решавам проблемите?Или стрелям, или плащам!" - Джаро

Диалог между Косъма и Големия Близнак в затвора:

- Косъм, имаш косъм в супата!

- Ще ми се скъсат космите от смях!

Между Косъма и Ася, героинята Дария Симеонова

- Аз това няма да го облека - имам целулит!

- А, щото в публиката всички имат очила за нощно виждане!


Из „Столичани в повече“

"Като искам да чуя нещо умно, говоря аз!"

Рангел Чеканов (Любомир Нейков).

"Гълъбино, какво ще закусваме, цяла нощ не съм ял."

Рангел става от леглото и се обръща към съпругата си Гълъбина (Албена Павлова)

- Искам да поздравя моята годеница, която става с една година по-красива и с една година по-умна.

- То така излиза, че съм най-красивата и най-умната!

Димо Цеков (Иван Панайотов) вдига наздравица на рождения ден на годеницата си Мария Чеканова (Виолета Марковска), а баба Марийка Чеканова (Стоянка Мутафова) му отговаря.

"Някой ден ще избягам от къщи и ще се върна бременна с татуировки!"

Малката Яна Лютова (Мина Маркова) към родителите си


От „Революция Z”

 

- Моцарт се върти в гроба, Бояне, заради тебе!

- Ти мене корумпираш ли ме? - Карла Рахал в ролята на учителката по музика Костова в разговор с героя на Иван Тишев

„- А охранителна система има ли?

- Ами охранителната система е Вихър, в дъното на двора” - когато Фипо, Тино и Боби си наемат репетиционна.

- Около теб винарки летят! Ще мине някой ученик, ще получи алкохолно натравяне от тебе! - директорът Цеков към пазача

- Животът е гаден и тежък. Мачка те и те прави на зеленчуци - Боян

- Мъжете са абсолютни глупаци, заложено им е генетично – математичката Пешева

- Пешева, какъв корен? Какъв квадратен? - директорът Цеков

 

изт.monitor.bg

Kim.

 

Днешният празник Сирни Заговезни е свързан с началото на Великия пост, който предшества празника на празниците Господната пасха. Всеки един християнин е призован да участва в тези спасителни пости. Те са наречени Светата Четиридесетница, или Велики пости и са свързани с най-големия християнски празник Възкресение Христово.

Сирни Заговезни не е на постоянна дата и се пада всяка година 7 седмици преди Великден, винаги в неделя. Тази година се почита на 13 март.

Празникът се нарича още Поклади и Прошка.

По традиция на Сирни Заговезни близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година. На някои места в България след вечерното богослужение става опрощаване на църковните служители с християните.

В неделя се палят огньове (клади) и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади. В някои краища на България е разпространен обичаят оратници (огруглици) – това са факли от слама, които всеки стопанин завърта около главата си и по този начин прогонва бълхите от къщата.

CdWXFufWIAAxhKh.jpg

Много популярен е и обичаят хвърляне на стрели.

Всеки ерген изстрелва с простичък, направен от самия него, лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късна доба на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.

За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

B-bU0vzIEAAUUM1.jpg

На Сирни Заговезни

по-младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините.

Затова празникът е познат още и като Прошка. Според традицията по-възрастен не може да иска прошка от по-млад член от семейството.

CdMUU9zW8AAW6CS.jpg

Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни. Затова и носи идеята за „последно облажаване”. За последно може да се хапват млечни храни. Забраната за сватби след Сирни Заговезни също е символична.

Постът не означава само вегетарианство. Сексът също е строго забранен.

Постенето е своеобразна магия, която трябва да предизвика плодородието. В традицията той означава временна смърт, след която задължително следва ново раждане. Така се символизира вечният кръговрат, завъртане на цикъла от безплодие към плодовитост.

Паленето на огньовете, хвърлянето на запалени стрели също насочва към по-древни култове (например към тракийската богиня Бендида). Стрелите, огънят, схващан като соларен знак, мъжко начало, разкриват оплодителната функция на ритуалите.

източник vesti.bg

 

Моля да простите и да Ви е простено .

 

Kim.

20 уникални и реални произведения на изкуството

pr16.jpg

Природата и човекът са най-добрите художници. А когато уменията им се срещнат в една точка, се получават истински шедьоври. Фотография без фотошоп — представяме ви невероятното съчетание от нужния момент, гледната точка на автора и неочаквания ракурс.
    
Прозрачни крила

pr1.jpg

Този вид пеперуди са разпространени в горите на Амазония. Тъканта, изграждаща основна част от крилата им, е прозрачна.

 

Маскировка

pr2.png

Шоколадови брегове

pr3.jpg

Пустинята Намиб

 

Май някой е ядосал Зевс...

pr4.jpg

Буря в Юта, САЩ

Змии... не, това е пеперуда!

pr5.jpg

Окраската на гърба на пеперудата пауново око прилича на две змийски глави.

Зимен път

pr6.jpg

Стихията
 

pr7.jpg

Следи от лов

pr8.jpg

Следата на снега е оставена от „гмуркаща се“ за плячка сова

 

Кристално чиста вода

pr9.jpg

Гмуркач

pr10.jpg

Хавайски буревестник, Тодос-Сантос, Мексико

Пореден номер

pr11.jpg

Солни наноси

pr12.jpg

Езерото Богория в Кения, по бреговете на което обичат да почиват птиците фламинго.

Слънцето в лапи

pr13.jpg

Тайно място

pr14.jpg

Този леден басейн в Хималаите е открит с помощта на дрон.

Цветни брегове

pr15.jpg

Мраморният каньон Рускеала, Карелия, Русия

Извънземни нашественици
pr17.jpg

Светлинни стълбове в Ростовска област, Русия

Сребро и злато

pr18.jpg

Националният парк Йелоустоун, САЩ

Галактика

pr19.jpg

Снимка на улична лампа през предното стъкло на кола в дъждовно време

Отразено съвършенство
 

pr20.jpg

Източник

 

Kim.

Fridrik Karlsson

От няколко дена слушам негови изпълнения. Един невероятен китарист от исландски произход .
AR-708299985.jpg?NoBorder

 

 

 

 

 

 


ПП. и да от youtube съм го видяла ;)

Kim.

Оригинална идея позволява да създавате триизмерен образ само със смартфон и прозрачна пластмаса.
Оказва се, че съвсем не е трудно да превърнете смартфонa си във видеоплеър на триизмерни холограми. Как да го направите показва в оригиналното си видео ютюб блогърът с прякор Mrwhosetheboss. Достатъчно е да долепите до екрана на телефона малка установка, направена от подръчни средства, и да пуснете да се възпроизвежда подходящо видео. Резултатът: наблюдавате почти магически, летящ 3D образ!
Всичко, от което се нуждаете, са старa кутия за дискове, остър нож, тиксо, химикалка, линия и милиметрова хартия. Телефонът ви показва едно и също видео от четири страни и когато то се отразява в стените от прозрачната пластмаса, изглежда, сякаш е летяща 3D холограма!
За съжаление, строго погледнато, това е илюзия, а не истинска холограма - за да се създаде този ефект е необходимо двуизмерно изображение или видео, докато при истинската холограма се пресъздава триизмерен обект. Но пък и така гледката е достатъчно внушителна:

 

 

3d-hologram-smartphone-diy-device-mrwhosetheboss-6.jpg

 

3d-hologram-smartphone-diy-device-mrwhosetheboss-5.jpg

 

 

 

http://www.boredpanda.com/3d-hologram-smartphone-diy-device-mrwhosetheboss/

Kim.

p02hv7cv.jpg
Най-ценното природно местообитание на Ботсвана е разположено около реките, намиращи се на делтата на Окаванго - мрежа, която поддържа най-разнообразната биологично популация на диви животни в Африка.

Огледални гледки край реката

На континента, наситен със забележителни природни местообитания, преливникът Селинда на Ботсвана е една от най-девствените части на Африка. Разположен в северната част на страната, той представлява канал, който се разделя на две направления, които свързват горната част на делтата на Окаванго в Ботсвана на запад и блатото Линянти в Намибия в източната част. Той също служи и като център на резервата Селинда, а на 320 000 акра се простират обширните гористи местности, равнини, лагуни и мочурища.

 


p02hv7pf.jpg

 

Придвижване по преливника

 

Един от най-добрите начини да се изследва резервата е с кану на петдневна експедиция из заливнитеравнини на преливника. Дългият 45 км воден маршрут започва североизточно от делтата на Окаванго, следва криволичещите канали на изток и завършва в Селинд - един от двата лагера на резервата.

 

Грандиозно сафари

 

Преливникът служи и като важна връзка между делтата на Окаванго и Чобе в североизточната част на Ботсвана. Първият национален парк в Африка - Чобе, обхваща най-разнообразните биологични региона в страната и е известен със своите големи популации от лъвове, калахарски слонове и биволи.

 

p02hv7hf.jpg

 

p02hv7t1.jpg

 

Невероятният оазис на Ботсвана

 

Делтата на Окаванго, е останала сравнително неразвита икономически поради десетилетия на войни и гранични конфликти около близкия анголския воден басейн. Жителите на участъците около обработваемата земя по протежение на река Окаванго са тук повече от 400 години. Те са господари на последните диви влажни зони на Африка - смесица от вода и хиляди малки острови, които са успели да процъфтят в пустинната територия.

 

p02hv7g6.jpg

 

Богато животинско царство

 

Делтата на Окаванго е дом на 160 бозайници, 530 птици и 155 вида влечуги, както и на хиляди различни растения. Повече от 800 000 калахарски слонове - най-големият брой на Земята - живеят заедно с лъвове, диви кучета, леопарди, биволи, жирафи и хипопотами. Тук се срещат и зебри, хиени, антилопи и други, а през нощта цибетки, диви котки, язовци и мравояди се движат свободно.

 

Защита на застрашените популации

 

Богатият див животински свят на Окаванго означава, че 80% от делтата е била използвана за лов на трофеи, което от средата на 90-те години на миналия век води до спад от 90% при някои видове. През последните години обаче усилията за опазване се засилват. От 2013 г. ботсванският премиер Ян Кама е отказал да издаде нови лицензи за лов, надявайки се това да примами туристи, интересуващи се от екология. А през юни 2014 г. делтата на Окаванго стана 1000-ното място, защитено от ЮНЕСКО - знак, че трябва да се помогне за запазването на естествената красота на делтата.

 

p02hv7vb.jpg

 


изт. http://www.bbc.com/travel

Kim.

Кой ли е предполагал преди десетилетие, че тези технологии днес ще са факт?

 

1. Приложение може да превежда в реално време
anigif_enhanced-buzz-21951-1417719405-20.gif

 

2. Лъжица, специално създадена, за да могат да се хранят хора с Паркинсон:

 

anigif_enhanced-buzz-12897-1417722441-20.gif

 

3. В пакета за сладолед може да се крие... цяла холограма:

 

anigif_enhanced-buzz-1843-1418146538-24.gif

 

4. Съществуват реклами като от света на Хари Потър:

 

anigif_enhanced-buzz-13878-1418146693-31.gif

 

5. Съществуват библиотеки, в които е достатъчно да сканираш QR кода, за да получиш исканата книга. Например в Букурещ:

 

enhanced-buzz-23436-1417726819-8.jpg

 

6. Астронавтите си правят селфи, танцувайки в Космоса:

 

anigif_enhanced-buzz-13794-1417722572-8.gif

 

7. Най-атрактивните кино сцени се снимат пред... зелен екран:
anigif_enhanced-buzz-26876-1418146771-8.gif

 

8. Баня с умно стъкло, което става невидимо, щом вътре влезе човек:

 

anigif_enhanced-buzz-32236-1418149063-4.gif

 

9. Скоростно се променят измеренията на информационните технологии:

 

enhanced-buzz-23633-1418149073-23.jpg

 

10. Съществуват врати, като измъкнати от фантастичен филм:

 

anigif_enhanced-buzz-11966-1418149247-8.gif

 

11. Учените могат да четат мислите и да визуализират спомен:

 

anigif_original-grid-image-1138-1418150330-6.gif
anigif_original-grid-image-1138-1418150335-11.gif

 

12. Роботите стават все по-реалистични... и плашещи:

 

anigif_mobile_d7e87510ef3bd6c28212e328246435c8-22.gif

 

13. Много хора, събрани на едно място, изглеждат така:

 

 

9UNJ7yI.png

 

14. Създават се прозрачни коли:

 

anigif_mobile_48a9ea0e4c2fb13f1deb4f5d37417c5f-18.gif

 

15. Ето как се променя броят на новооткритите планети:

 

anigif_enhanced-buzz-19751-1418156415-26.gif

 

16. Ето как работят модерните бионични ръце:
anigif_enhanced-buzz-3022-1417718617-24.gif

 

17. И бионични китки::

 

anigif_enhanced-buzz-17807-1417719439-5.gif

 

18. Кошчетата вече знаят къде ще падне боклукът:

anigif_enhanced-buzz-6305-1417719752-13.gif

 

19. Градовете растат - например ето как изглежда Шанхай през 1987 г. и днес:

 

anigif_enhanced-buzz-23437-1417727006-24.gif

 

20. Специални очила правят възможно ново поколение 3Д дизайн:

 

anigif_enhanced-buzz-24784-1417728610-4.gif

 

21. Новите материи отхвърлят замърсяващите течности:

 

anigif_enhanced-buzz-17585-1418154554-4.gif

 

22. И само се замислете, че днес почти всеки от нас има в джоба си всичко това едновременно, събрано в малко устройство:

 

enhanced-buzz-354-1417718421-11.jpg

 

изт.buzzfeed.com

Kim.

Тези удивителни фотографии са направени в чест на Деня на Астрономията (20 март), събитие, на което ентусиастите астролози от цял свят споделят „своето“ звездно небе с широката публика. Началото на традицията е поставено през далечната 1973 г. от президента на астрономическата асоциация в Калифорния - Дъг Бергер. Неговият план е бил във всеки по-голям град да има по един телескоп, така че хората да могат да се радват на небесата. Макар да не се е получило точно така, талантливи фотографи изпълват отчасти желанието на учения да ни разкрие красота на небосвода. Затаете дъх и си пожелайте нещо, звездите на тези снимки са толкова живи!

night-sky-stars-milky-way-photography-36__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-40__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-28__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-27__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-6__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-22__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-43__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-3__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-10__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-34__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-7__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-29__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-4__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-23__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-24__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-38__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-2__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-45__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-32__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-37__880.jpg

night-sky-stars-milky-way-photography-16__880.jpg

boredpanda.com

Kim.

Червената шапчица беше едно обикновено момиченце с капела с цвят на разредено карнобатско мерло. Не беше по-тъпа от другите червени шапчици по света, просто беше социално ощетена, защото се беше родила в гората до Перник.

Нейната братовчедка Красная шапачка имаше поне петрол и сибирски мечки, а не само вълци, които да я ядат, и шапчицата й беше с цвят на рубинената петолъчка върху Партийния дом, дето демократичните усмихнати пръдльовци я свалиха навремето.

Италианската й колежка Капучето россо имаше капа с цвят на бандера роса и много обичаше да носи на баба си жабешки бутчета и некви тестени кадаифи, на които им викаше "паста". А да, и кампари – хем червено като шапчицата, хем да преглъща по-лесно. Нейната баба живееше в Сицилианската гора, която пък от своя страна беше на мафията и баба й плащаше наем на Капо ди тути капи, който пък от своя страна имаше вероятно родствена връзка с Капочето россо. Ама това няма значение.

А френската й колежка Льо Шапо руж имаше шапка с цвят Мулен руж и можеше страхотни …, но носеше франзели и тирамису, от което на бабата й се вдигаха краката. Те френските баби са мръсници.

Яонската червена шапцица се казваше Нашапото Червенака и имаше червен колан по шотокан карате и с бойните си умения бранеше кошничката за баба си, в която носеше риба Фугу. Японските баби много обичаха да ядат нещо със сравнително посредствен вкус, но смъртно опасно. Самата мисъл за поетия риск префинваше и обостряше сетивата им, като превръщаше най-обикновения обяд във вкусна игра на живот и вкус.

Турската червена шапцица се казваше Кармазъ Капалъ и когато бабишлякът й беше болничка, тя и носеше рахат-локум и тахан-хаалва.

Докато Червената шапчица вървеше по пътечката из гората,

често освен вълка срещаше и други литературни герои.

Един от тях беше Бабаитлъ Пич Кахър Суратлъ (Рицаря на печалния образ), който й разправяше така:

- Свободата, Кармазъ, свободата!

А тя му отговаряше:

- Ама и Ферхундето си я бива!

След което Бабаитлъ сядаше и дълбокомислено свиваше един качак и изпадаше в дилема. Дали да потроши вятърните мелници или най-сетне да изчеластри своята Дулсинея.

А какво да кажем за македонската й колежка Цръвената капа, която поглеждаше луната и викаше:

- Луно, луно... земльо македонска! - А после затъкваше два пищоля на пояса и казваше: - Що е Цръвена Капа, все е юнак, ке ко утепам тоя вук! Тая гад ньедна! Нарамваше торбата с плескавици и тръгваше към баба си.

Kim.

Може би ще ви учуди, че най-печатаната книга през 2008 година не е била Библията, а каталогът на шведската верига мебелни магазини ИКЕА. Не по-малко възклицания предивиква и фактът, че от падащи кокосови орехи годишно умират повече хора, отколкото от нападения на акули.

0,,4503757_4,00.jpg

Експлодиращи пчели и магарета-мачовци

А знаете ли, че девет от всеки десет души, минали под венчилото, се вричат във вечна вярност на човек, живял преди брака на не по-голямо разстояние от 30 километра от родното място на партньора си. Разведените мъже пък спят след раздялата от онази страна на леглото, където е спяла преди съпругата им.

Със сигурност обаче познавате чувството на приятното напрежение, ширещо се из цялото тяло, секунди преди да достигнете връхната точка в половия акт и експлозията след това. Точно така се чувства и мъжката пчела по време на оргазъм. Има обаче една малка разлика: тя наистина експлодира. Гениталиите на мъжката пчела се отделят от тялото й и остават в пчелата-майка. Така се осуетява съвокуплението й с други мъжки пчели. Кастрираните магарета пък си наваксват отнетата им мъжественост с пресиленото си мъжкарско поведение. Затова животновъдите ги наричат "мачовци".

В Монреал хората се местят само в един единствен ден в годината, защото договорите за жилищата под наем се сключват на една определена дата. Голямото местене се провежда на 1 юли. Хаосът се избегва по следния начин - ако някой жител на града не се мести, той просто помага на съседа си, който е решил да заживее на друго място. В Исландия пък са до такава степен убедени в съществуването на феи, че в строителните компании има такава длъжност. Работата на "феите" е да взимат решения за поръчките в бранша.

0,,496230_4,00.jpg

В началото бяха 35 долара...

Учудва ли ви фактът, че при сплитане на пръстите на двете ръце при повечето хора левият палец е отгоре, макар че това не е анатомично програмирано? А знаете ли, че първата упойка при зъболекар е била използвана през 1846 година. Бостънският стоматолог Уилям Мортън разлял малко количество етер и се упоил от него. Ден след това му хрумнала гениалната идея да използва веществото за упойка на пациентите си.

Ето и още два учудващи факта - през 1971 година разработването на логото на световноизвестната фирма "Nike" е струвало само 35 долара, а браздите на един компактдиск имат обща дължина от 7 км.

dw.de

Kim.

Астронавтът Едуин Олдрин си прави "селфи" в открития космос до станцията Gemini 12. Ноември 1966 г.

 

0807f1ce11a5458196a5e4d357c8e068_650x.jpg

 

Индиански вождове в компанията на магната Родман Уонамейър на церемонията по полагане на основите на националния индиански мемориален паметник, който така и остава незавършен. Ню Йорк, 1910 г.

 

5585acbb9832f873349e7aaa5c41f141_650x.jpg

 

Фотографът Хенри льо Сек върху катедралата Нотр Дам. Париж, 1853 г.

 

04886fd8c96184671d0568e55449d8a3_650x.jpg

 

Немски и съветски офицери стискат ръце след германското нахлуване в Полша. Няколко години по-късно те ще се бият помежду си. 1939 г.

 

f15a8e6641463b5d473ffd1673457f56_650x.jpg

 

Малкият Нап, "Наполеон от света на шимпанзетата", е популярна туристическа атракция. 1915 г.

 

c5d44d6efcd5afaddf6e968f97ff12e9_650x.jpg

 

8dedb488e1047cb60b6249c812872e78_650x.jpg

 

Игра на шах с истински войници. Санкт Петербург, 1924 г.

cd749818517c4b43d22c9aeee1403b64_650x.jpg

 

Единствената снимка на Били Хлапето, 1879 г.

2375e1afb6303b8c2efcd6a8e58d4891_650x.png

 

Единствената снимка на куага - изчезнал вид зебра. Лондонския зоопарк, 1870 г.

 

bf68f6ff3be4a499a282c8dfba00e85a_650x.jpg

 

Куини, първият в света слон на водни ски. Около 1950 г.

 

38b265c8db499d50aad25cccb642e6b6_650x.jpg

 

Единствената известна снимка на Ейбрахам Линкълн от второто му встъпително слово. Убиецът му Джон Уилкс Бут може да се види в центъра на най-горния ред на горната платформа. 1865 г.

 

0bf770dad97866842aaae0c533c40ba0_650x.jpg

 

източник - news.distractify.com