Премини към съдържанието
  • публикации
    26
  • коментари
    4
  • прегледи
    14244

За този блог

by Митака

Публикации в този блог

 

Grand Theft Auto IV - Български фен сайт

Представям ви първият български блог, посветен на бъдещата версия на GTA - Grand Theft Auto IV. В блога ще намерите актулни новини, въвличащи ревюта, скрийншоти и трейлъри на GTA IV. Посети българския GTA IV блог

Митака

Митака

 

Local Cooling - Спасете* природата от Вашия десктоп

Повече от 30 милиона киловат часа енергия се хаби, просто защото повечето от нас забравят да изключват компютъра, докато не го използваме. Ако намалим консумирането на енергия от компютрите, спестяванията в електроснабдяването ще се равняват средно на 3$ милиарда щатски долара. Емисиите въглероден диоксид от прозводството на ток за 15 компютъра се равняват на тези от една средностатистическа кола! Local Cooling е 100% БЕЗПЛАТЕН инструмент от Uniblue Labs, позволяващ на потребителите да оптимизират пестенето на енергия за минути и като резултат да намалят Парниковият ефект. Local Cooling ще: 1) Намали сметките Ви за ток; 2) Намали Парниковия ефект > Глобалното затопляне; 3) Ви даде пълен контрол над power настройките; СЛЕД ИНСТАЛАЦИЯ ВЛЕЗТЕ В PROPERTIES (десен бутон на десктопа > Properties) - SCREEN SAVER > Power... > И ОТ POWER SCHEMES ИЗБЕРЕТЕ "LocalCooling"! Скрииншот: Download: Local Cooling (Windows XP; 2,5MB)

Митака

Митака

 

Html Dog - За начинаещите в уебдизайна

HTML Dog е полезен английски уебсайт, съдържащ пояснения на най-често срещаните тагове в HTML, най-разпространените му функции и основите на CSS. Статиите са разделени в три категории и за HTML, и за CSS - първата категория е за новаци (Beginner), втората за напреднали (Intermediate) и третата за вече добре запзнати (Advanced). Статиите ще са от изключителна помощ на всеки начинаещ и напредващ в уебдизайна, който иска сам да гради уебсайтове без да използва помии (да) като WebPage Maker или WYSIWYG Editor. Посети: HTML Dog (HTML & CSS tutorials)

Митака

Митака

 

Skype променят цените на Skypeout разговорите

Skype обявиха още една промяна в ценовата си тарифа са SkypeOut обаждания. В декември, компанията обяви че няма да има неограничени PC до телефон обаждания за САЩ и Канада. А от тази седмица, годишен абонамент ще струва $29.95 ($14.95, ако закупите до 31 януари). Според компанията на 18 този месец ще бъде разкрита нова ценова стратегия. Повече информация по мнението няма, но предположенията са нов месечен / годишен план за разговори извън САЩ и Канада.

Митака

Митака

 

Появи се най-малката Microsd карта

Най-малката microSD карта представи компанията Transcend Information Inc. Новата памет има капацитет от 2GB, като ще се използва от музикални плеъри и GSM-и. MicroSD картите се предлагат във варианти по 128MB, 256MB, 512MB, 1GB и 2GB. Със своите размери (15x11x1 милиметра), новата карта е най-малката в света.

Митака

Митака

 

Позициониране на елементи в Html чрез Css

Та нека бъда кратък (слушайте внимателно, няма да повтарям), за да разберете какво пиша тук трябва да имате елементарни знания по HTML & CSS. Ако нямате, натрупайте ги чрез тoзи урок Свойството position на елемента позволява да се зададе начина на неговото позициониране на страницата - дали то ще бъде статично, относително, абсолютно или фиксирано, а каква е разликата между тези позиционирания ще разберете през следващите 5 минути. Статичния способ (static) е този, по който елементът ще се покаже в чист HTML без CSS. Относителното позициониране (relative) е почти същото като статичното, с разликата, че елементът може да бъде донагласен чрез "top", "left" и "right" (примерно top: 5px) Абсолютното позициониране (absolute) издърпва елементът от нормалния ред в HTML и буквално го праща в свой свят. Елементът може да бъде поставен където ви сърце желае, използвайки отново свойствата "top", "left" и "right". Не забравяйте и "float", изключително полезен е при уебстраниците с повече от един панел. Фиксираното позициониране (fixed) е подобно на абсолютното, но то ще позиционира елементът точно спрямо прозореца на браузъра, тоест елементът трябва да скролира заедно със прозореца, а не да седи точно. Но това е само теоритично. Проблемът (отново) е в IE 6, който не поддържа свойството fixed. Пример за позициониране с top / left"0": *забележете, че при нулева стойност не се пише "px"* #element { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 200px; } Пример за позициониране с top / left"5px": *вече при стойност 1 и нагоре си пишем px при top/left/right* #element { position: absolute; top: 5px; left: 5px; width: 200px; }

Митака

Митака

 

9 причини да не инсталираме Firefox 2

Фондацията Mozilla пусна не толкова скоро Firefox 2, но дали лисицата е толкова добра, за колкото я мислите? Натъкнах се на тази статия > 9 причини да не инсталираме Firefox 2 или 9 прости причини да чакаме Firefox 3. Естествено не се съгласявам със всички от тях (аз самият съм Firefox фен), но има доста добри, интересни и правилни твърдения.

Митака

Митака

 

Scribefire - бившият Performancing за Firefox

Блогъри, нали знаете, че отскоро PayPerPost купиха Performancing? Е, в резултат плъгинът за Firefox, който позволява писане на статии за блога ви от таб в браузъра се нарича вече ScribeFire. Самият плъгин не се е променил за щастие, тъй като всеки, дори аз, го харесва такъв какъвто е в момента.

Митака

Митака

 

Лаптоп за 100$

Първата официална пратка компютри от проекта Лаптоп за Всяко Дете (One Laptop Per Child) ще достигне потребителите през Юли тази година. Целта е хората от все още развиващите се страни да се снабдят с евтини, но добри системи. Сред страните, записали се за инициативата са Бразилия, Аржентина, Уругвай, Нигерия, Либия, Пакистан и Тайван. Очаква се правителството на България също да прояви интерес към проекта, информация тук. Системата работи с 366 мегахерцов процесор и 512 мегабайта флаш памет вместо твърд диск. Вградена е и опция за безжичен интернет. В софтуерът ще се включи уеб браузър, офис редактор и RSS feed четец. Според авторът децата трябва да комуникират, общуват, разучават, споделят, а не да работят с бизнес приложения както ги обучават в училище. Лаптопите ще работят със собствена операционна система, наречена Sugar. Според създателя на фондацията тя "не е като Windows, не е като Linux, не е като Apple".

Митака

Митака

 

Maxthon - планове за бъдещето

Maxthon (преди познат като MyIE) е браузър, който има 30% дял в браузърната статистика на Китай, предхождан единствено от Internet Explorer и надминаващ Firefox по използваемост. Накратко той е мощен табулиран и 100% безплатен браузър, използващ ядрото на Internet Explorer. Повече от IE - Maxthon 2 В началото на ноември 2006 беше пуснат Maxthon 2.0 - съдържащ напълно пренаписан сорс код на ядрото и нов, красив и приятен потребителски интерфейс. Но все пак, Maxthon 2.0 бета бе напълно съвместим с Internet Explorer. Има подобните възможности на браузване, но в същото време доставя много нови опции за пълноценно сърфиране в нет. Потребителите винаги се оплакват от проблемите със сигурността на IE (дори и наскоро пуснатият IE7 Final) и несъвместимостта му с много уеб стандарти. Компанията обаче твърди, че техният Maxthon в момента работи за поддръжка на Gecko енджин, която ще бъде една от големите новости в Maxthon 2 Final. А за сигурността на браузъра ще се грижат автоматичните, самостоятелни за браузъра ъпдейти. Бързината също не е проблем, тъй като Maxthon Smart Acceleration (MSA) технологията значително подобрява скоростта на рендериране.

Митака

Митака

 

Linux Group ще опростят инсталациите на софтуер

Проектът LSB (Linux Standard Base) и неговата бащина организация FSG (Free Standards Group) възнамеряват да опростят инсталациите на софтуер под Linux както за стандартни потребители, така и за девелопъри. За целта трябва да се създаде един API (Application programming interface), който да се внедри във всички Linux дистрибуции и да стане стандарт. Това стана още миналия месец, когато ключови хора от света на Linux AP се събраха в Берлин да дискутират бъдещето на Linux AP.

Митака

Митака

 

Microsoft подарява скъпи лаптопи на блогъри

Около 90 броя Acer Ferrari с Vista е раздала компанията Скъпи лаптопи получиха като подарък по празниците автори на блогове. Около 90 машини Acer Ferrari с инсталирана операционна система Windows Vista е раздал софтуерният гигант, по информация от nytimes.com, изнесена в cnet.com. Лаптопите от този клас вървят на пазара в САЩ по около 2200 долара. Източници от Microsoft са потвърдили новината, като уточняват, че подаръци са получили блогъри, пишещи за технологии или за други неща, които ще бъдат повлияни от новата операционна система. След първоначалния ентусиазъм от неочакваните подаръци, част от обществото на блогърите се сети, че може и да протестира срещу акцията от Редмънт. Аргументът е, че блогърите трябва да спазват същите правила както и журналистите, а именно - да не приемат скъпи подаръци от компаниите, за които пишат. Известно объркване настъпи и след като служител на Microsoft изпрати имейл съобщение до някои от получилите Acer Ferrari с искане да върнат лаптопа, когато приключат с изследването на Vista. По-късно обаче, с нов имейл говорителката на компанията уточнява, че ако желаят, блогърите могат да запазят за себе си Ferrari-то. Подаряването на лаптопи с Vista e част от опитите на гиганта в последно време да приобщи технологичните блогове, които много често са настроени анти-Microsoft. Източник: http://kaldata.com/

Митака

Митака

 

Microsoft: Aero интерфейсът не забавя работата на Vista

Работата с новия Aero графичен интерфейс на Microsoft Windows Vista не се отразява на производителността според проучване, спонсорирано от Microsoft. Според измервания на скоростта на над 60 рутинни бизнес задачи, Aero интерфейсът "има малък или никакъв ефект върху производителността на Vista". Тестовата система е била Dell XPS M170 лаптоп с 1GB РАМ, 2,0GHz Intel Pentium M 750 едноядрен процесор и 256 мегабайтова видеокарта. Конфигурацията покрива/надвишава собствените минимални изисквания на Microsoft за "Vista Premium Ready PC", тоест система, готова за Aero интерфейсът на Vista. Вижте доклада в PDF формат тук.

Митака

Митака

 

Новогодишни линкове, които си струва да посетите

Малка колекцийка от най-полезните (не само) уебстраници за мен: Web Design Tools - пълноценна колекция от сайтове и инструменти за уеб дизайнери; Софтуерния архив на Джонас Джон *само freeware - името казва всичко, изключително полезно сайтче; Best Web Gallery - CSS & Flash дизайн вдъхновение; Най-лошите дизайни на сайтове - или какво да не правим в един уебсайт...

Митака

Митака

 

Изчезваща поща в Gmail

Потребители на GMail се оплакват, че мейловете им изчезнали без никаква причина. След като Techcrunch писаха по въпроса, Google се извиниха публично с изявата, че само 60 потребителя са засегнати от "изолирания проблем", без да дават допълнителна информация. По надписа "BETA" под логото на GMail човек може да каже, че подобни проблеми се очакват, но тази нашумяла случка рязко понижи доверието на повечето GMail потребители. Решението - използвайте мейл клиент като MS Outlook или (по-добрият вариант) Mozilla Thunderbird. Как да настроите мейл клиента вижте тук.

Митака

Митака

 

Windows Updates Downloader V2

Малка безплатна програма, чрез която сваляте последните критични ъпдейти за Microsoft Windows XP. Всички пачове се свалят директно от microsoft.com до вашето PC само с един клик. Приложението е разработено от администратора "Martin L." на добре известния MSFN.org - Microsoft Software Forum Network Download: Windows Updates Downloader v2.24 build 868 (Freeware)

Митака

Митака

 

Преглед на 10 уеб операционни системи (WebOS)

Чакате GoogleOS? А защо не пробвате вече готовите Уеб Операционни Системи? Ако искайте вярвайте, но вече има над 15 такива, а тук ще ви насоча към ревю на 10 от най-обещаващите УебОС. Статията съдържа уеб системите DesktopTwo, Goowy, YouOS, EyeOS и Glide. Ще намерите всяка една от тях там. Бележка: "УебОС" е дефинирана като комплект от приложения (програми), работещи в браузъра, които заедно наподобяват, заменят или просто допълват десктоп операционните системи.

Митака

Митака

 

Весела коледа!

От отдавна не съм писал в дневника ми, затова използвам този случай за едно малко постче... Пожелавам на всички от kaldata весела коледа - всичко най-хубаво, късмет и здраве за следващата европейска година и (естествено) приятно прекарване на новогодишната вечер!

Митака

Митака

 

Проектът "BrowserShield" на Microsoft

Microsoft експериментират с проект за автоматично премахване на зловреден код в уебстраниците, наречен "BrowserShield". Прототипният фреймуърк има цел да неултрализира "malicious" кода в интернет, вместо да зарежда алтернативни страници на посочената от потребителя. "Това може да осигури ново ниво на сигурност дори и на необновени браузъри," каза Нелън Уанг, лидер на проекта в Microsoft Research's Systems & Networking Research Group. "Вместо пачове може да се използва лента с инструменти, която да чисти страниците със зловредно съдържание. Според него изграденото приложение може да проверява и неултрализира едновременно статично и динамично уеб съдържание.

Митака

Митака

 

Тъмната страна на Windows Vista

Сещате се. Сигурен съм. Windows Vista RC1 далеч не е перфектна операционна система. По-добра е от Windows XP е, но оставаше да не е: Разработката на "ОС на бъдещето" продължи 5 години по-дяволите! Но да бъде по-добра е минималното изискване. Дали ще си струва да заместите XP със скъпата Vista все още не мога да кажа, това ще определя като излезе финалната версия. Потребителският интерфейс... тъп. Как да го кажа... тъп потребителски интерфейс... Продължението на английски тук.

Митака

Митака

 

Windows MCE = Безплатен ъпгрейд до Windows Vista?

Microsoft информираха производителите на персонални компютри, че безплатни ъпгрейди до Windows Vista ще бъдат достъпни само до потребителите на Windows MCE (Media Center Edition). За потребители на Windows XP цената за ъпгрейд до Vista ще е 269$ (щатски долари). Само 10% от компютрите, закупени досега тази година, използват Windows MCE, останалите ще трябва да закупят Media Center Edition, ако желаят безплатен ъпгрейд до Windows Vista. Цялата новина: @Digitimes.com

Митака

Митака

 

Още реклами в игрите

Electronic Arts ще предложат още динамични реклами в някои от бъдещите си проекти, съобщават от PCMania. Уви, компанията гигант е сключила договор с IGA и Massive и една от игрите, които ще бъдат засегнати, е Battlefield 2142. Което, като се замисли човек, е малко странно, при все че действието в този мултиплейър шутър ще се развива стотина години напред в бъдещето. Вярно е, че в Need for Speed сме виждали доволно количество реклами, но, хайде EA Games - в игра на бъдещето да виждам реклами на Кока Кола примерно - това просто не е реалистично... Ама какво да се прави - парица е царица.

Митака

Митака

 

Microsoft няма да спрат поддръжката на IE 6

Поддръжката на пет годишния браузър Internet Explorer 6 няма да спре веднага след дебютирането на Internet Explorer 7 късно тази година, каза представител на Microsoft в четвъртък тази седмица. Обновления, свързани със сигурността, ще продължат да бъдат разработвани и пускани, каза Кристофър Ваугхан (един от водещите мениджъри на браузърския екип на Microsoft) в своя официален блог. "IE 6 SP1 [Сервизен Пакет 1] поддръжката няма да се промени когато IE 7 се появи. Навсякъде, където IE 6 SP1 има поддръжка, ще продължава да има поддръжка, докато операционната система, с която е комплектован спре да бъде поддържана.", пише Ваугнах в своя блог. "Ако работите с IE 6 на Windows XP Service Pack 2, ще можете да останете на тази версия на IE докато Windows XP SP2 се признава като актуален Windows."

Митака

Митака

 

Vista RC1 най-накрая се появи...

Най-накрая Microsoft успяха да пуснат RC 1 (Release Candidate) на дългоочакваната операционна система Windows Vista. И веднага колегите ми от "Windows Connected" успяха да направят две ревюта на новата версия: Първото ревю четете тук. Второто ревю четете тук. Общи приказки: Промените във Vista RC 1 не са кой-знае какви. Самите Microsoft признават, че тепърва има по какво да се работи, за да се спази крайният срок на операционната система. Все пак, промени са направени по стабилността и производителността, както и в потребителския интерфейс (GUI). Windows Vista Release Candidate 1 е достъпна само за група тестери от различни компании. Последният билд, достъпен за всички, бе пуснатият през май Beta 2. Номерът на версията, пусната в петък, е 5600. Въпреки ограничението за тестърите съм сигурен, че до утре по българските торент сайтове ще плъзнат RC 1 за теглене... Допълнение 2 септември 2006, 23:03 часа: Да, вече RC1 на Microsoft Windows Vista е готова за теглене от ArenaBG. Другите торент тракери не съм следял. Лично мнение: Дори когато пуснат за продажба в магазините в България Microsoft Windows Vista, аз няма да я купа, а ако ми се наложи ще ползвам пиратска версия. Цената на домашната версия (и то най-евтината) е твърде висока за средностатистическия българин. Бих си останал на Windows XP, както някои хора в момента все още работят с Windows 98 / 2000, но не по същите причини. В ревютата, към които съм дал линкове, има обстоен преглед на Vista RC1 и подробни скрийншоти. Наслаждавайте се Вижте още: Цените за Microsoft Windows Vista Windows Vista - Какво ново?

Митака

Митака

 

Mozilla Firefox Beta 2 RC2: Преглед

Публикувал съм статията в друга тема, публикувам я и в моя блог. Свали PDF версия на статията оттук. Firefox е популярен браузър. Толкова популярен, че смея да твърдя, че половината от българите с интернет или го ползват в момента, или са го ползвали някога. Е, промените във втората бета версия са толкова значителни, че не мога да не напиша една статия по въпроса. Инсталацията провървява като всяка друга инсталация на Firefox. Нека спомена, че понеже версията е бета, ъпгрейд от Firefox 1.5.x не е включен. Въпреки това след инсталацията не можах да стартирам старата версия на Firefox (дори от шорткъта в „Старт” менюто се стартираше втората бета версия). Първото пускане лично за мен беше изненадващо. Не очаквах Mozilla да променят интерфейса на тяхната „лисица”. Да, преминали са от сладки грейдиънт бутони към лъстящи, шикозни бутони със светлосенки. Нещо като бутоните на Internet Explorer 7, но не чак толкова „крещящи” от светлинни ефекти и грейдиънти. По менютата няма големи промени. Както виждате, всичко си е както преди – File си е File отново. Единствената значителна промяна е в менюто Tools: Където познатите ни преди като „Extensions” сега са наречени „Add-ons” и са леко променени на вид. Под „леко променени” имам предвид, че са сляти разширенията и темите в едно лесно за навигиране меню. А пък при „Downloads” не намерих абсолютно никакви промени. Вече при менюто „Options…” има какво ново да се види от страна на изображенията. Освен промени в изображенията, има подменю за настройка, наречено „Feeds”. Да, както от Mozilla обещаха, вече има вграден RSS (Really Simple Syndication) четец. Освен това като друга новост има вече работещ фишинг филтър, тъй като в предишните версии на браузъра не беше ясно каква е защитата срещу фишинг атаките и дали работи ефективно. Не намерих огромна разлика в зареждането на страниците, въпреки че се усеща малко по-добра бързина от серия 1.х . Ако не се лъжа гладкото скролиране на уебстраници е включено по подразбиране, поне при мен беше така. Системата за табове е леко променена, като по подразбиране е зададено новите страници да се отварят в нови табове, а не прозорци. Освен това има леки (и приятни) промени по изгледа на лентата с табове: Подобно на браузъра Opera, всеки таб има малко хиксче, с което може да бъде затворен лесно, като при неактивните табове хиксчето става сиво и самият таб потъмнява. Трябваха ми десет минутки да привикна с тези промени, но привикнеш ли става изключително удобно. Някои от разширенията работят, докато други все още не са обновени, за да поддържат версия 2 на браузъра. Списък с работещи разширения, тествани от мен: Google Toolbar McAfee SiteAdvisor Filterset G. Updater for Adblock Малко оскъдно засега. Като цяло намирам втората бета версия на Mozilla Firefox (или поне нейният RC2) за изключително стабилна и лесна за работа. Препоръчвам на всеки, който обича новостите да си я инсталира, няма да остане разочарован от нея. Хайде чао, че трябва да посрещам гости днес Със здраве! Автор: Димитър Николов (Митака) mitaka@kaldata.com

Митака

Митака

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.