Премини към съдържанието

emmi - блог

  • публикации
    129
  • коментари
    1845
  • прегледи
    155761

Кулинарни уроци. Шоколадови пастички.

emmi

2923 прегледа

Нали ви казах че колекционирам стари тетрадки с рецепти? Вече имам три плюс една копирана. Освен семейната, разбира се. Та, днес докато дояждах трите останали самотни картофени кюфтенца за обяд и се зачетох в една от тетрадките. Аз много обичам да чета докато ям. Знам че не е полезно и че когато ям и чета неправилно се храносмила защото, един вид, мислите ми отиват на една страна - храносмилането ми на друга. Но, това е положението.

Докато неправилно храносмилах /не звучи ли малко гадничко?/ трите си картофени кюфтенца които докато ги правех си настъргах пръста на рендето, но това е друга история, се зачетох в една от старите ми тетрадки с рецепти. Сигурна съм че тук някъде има доста запетаи.

P1120507_1.jpg

М? Звучи лесно изпълнимо и без огромно количество продукти. Обикновено рецептите в старите ми тетрадки не падат под шест яйца минимум. Та, това си е направо находка - само две яйца! И само 150 гр. брашно.

Въпроса беше да спя ли следобяд или да бъркам пастички..... реших да разнообразя и да бъркам пастички.

И така. Трябват ни:

2 яйца

200гр. пудра захар

75гр. краве масло

75 гр. разтопен шоколад с 2 суп.лъжици прясно мляко

ванилия

150 гр. брашно

аз сложих и едно пакетче бакпулвер че ми стана леко подозрително как така без набухвател....

Яйцата, пудрата захар, ванилията и разтопеното краве масло /аз го разтопих в микровелето/ се разбиват хубаво с миксера, добавя се разтопения с двете лъжици прясно мляко шоколад за готвене /пак в микровелето го разтопих/ и брашното. Получава се смес като за кекс.

Тук внесох леко изменение в рецептата. Там всичко се пече наведнъж. Аз реших да си направя два блата и да сложа маслен крем между тях. Затова изпекох сместа в правоъгълна тавичка /да не е голяма/ на два пъти. 180 градуса, около 10 - 15 минути. Ахххххххх, как миришеееее..........

Масления крем го забърках от 100гр. меко краве масло, 100гр. пудра захар и сложих 2 супени лъжици кисело мляко. Всичко това разбих с миксера.

Да не си мислите че това е нещо адски бавно ставащо и ужасяващо пипкаво - нищо подобно. За половин час и десерта е готов.

Всъщност, докато се изпекоха блатовете измих чиниите. После докато изстиваха забърках кремчето и глазурата за отгоре.

За глазурата се придържах към рецептата. Почти.

90 гр. шоколад за готвене

3 суп. л. прясно мляко

една бучка краве масло

една суп.л. захар

P1120510_1.jpg

Единия блат намазах с масления крем, сложих другия блат и залях внимателно с шоколадовата глазура. За глазурата е важно да не спира да се бърка и да е или на водна баня или на много слаб огън. Отгоре наръсих с парченца бял шоколад. Всъщност, може да си украсявате с каквото решите.

Изчаках глазурата да поизстине и нарязах на пастички, които подредих в красива чиния и прибрах в хладилника.

Имайте предвид, че това удоволствие става наистина греховно сладко затова режете на по-малки парченца.

P1120516_1.jpg

Макар, че преди малко мярнах малкия Динозавър да отмъква в стаята си чинийка с две парчета от сладкиша.

  • Харесва ми 5


4 Коментара


Препоръчани коментари

Гост
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...