Премини към съдържанието

emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    153004

Кулинарни уроци. Пастет от пилешки дробчета

emmi

5112 прегледа

За всичко е виновна Мая. Макар че в дъното на всичко стои естествено Венци. Аз си поръчах паниран камембер с боровинково сладко и ананас, Мира си поръча нещо китайско, Юлия си взе панирани сиренца защото се оказа че аз съм прилапала последния камембер и идва реда на Мая да си поръча...

„Чай” – казва Мая.

МОЛЯЯЯЯ???? КАК така ще поръчваш ЧАЙ?!

„Ох, Венци направи страхотен пастет и така съм се натъпкала че не мога нищичко да хапна” – казва Мая и показва колко точно се е натъпкала. Виждате ли кой е в дъното на всичко? Венци.

Мислех го този пастет две седмици. Не че и преди не съм правила опити да правя домашен пастет – правила съм. Беше ужасно, беше гнусно, беше направо отвратително. Пастет от свински дроб. Прочетох рецептата в една готоварска книга за зимнина. Всичко се мели сурово /дроба и мазно месо/, слагат се подправки и се сипва в буркани. После тези буркани се стерилизират. Някой мелил е суров дроб? Няма по-голяма гнусотия, честна дума! Даже и мелачка намерих неизвестно как останала прибрана в един от горните шкафове. Даже успях и да я сглобя. Обаче не е истина как се мели суров свински дроб. Хвърлих мелачка, хвърлих гнусното нещо което се получава след меленето, хвърлих всичко и забравих за домашен пастет.

Обаче, не, Мая каза колко вкусен пастет бил направил Венци?!?! И се почна отначало.

Обаче този път – никакво мелене на сурови месалаци!

Подходих методично към въпроса и проучих предлаганите в интернет технологии за производство на вкусен пастет в домашни условия.

a.jpg

Като цяло рецептите се делят на две: едните са с печене, другите без печене. Когато се пече се добавят и яйца, когато не се пече логично яйца няма. Другата разлика е в подправките. Стана ми ясно че принципно можеш да си сложиш каквито подправки ти харесват. При всички рецепти се добавя краве масло. При някои се слага и сметана. Поогледах аз нещата, харесах си три-четири рецепти, сглобих си от тях една и започнах.

Купих половин кило пресни само охладени пилешки дробчета. Все пак ако прецакам нещо да не ме е яд че съм похабила цяло кило. Измих ги и ги накиснах за два-три часа в прясно мляко. Просто ги сложих в една купа и ги залях с една чаша прясно мляко.

c.jpg

В една от рецептите подправките се варят в сливки - най-близкия еквивалент е готварска сметана. Но тук проблема е че нашата готварска сметана не е от мляко ами от някакви растителни мазнини и автоматично отпадна. Купих малка кофичка заквасена сметана, размих я с прясно мляко да стане с консистенцията на гъст айрян, добавих подправките – мащерка, индийско орехче и джинджифил /индийското орехче и джинджифила са си мои измишльотини, в рецептата имаше салвия и риган обаче аз нямах/ и сложих на бавен огън да поври. До колкото разбирам това се прави за да могат подправките да си пуснат аромата.

Междувременно, сложих дробчетата в тиган с малко олио, сол, заедно с три скилидки чесън, един дафинов лист, чер пипер на зърна и лук нарязан на филийки да се задушат под капак. Идеята е да останат леко розовки вътре но да не са кошмарно сурови.

След което следва пасирането. Всичко се пасира заедно със сметаната с подправките. Получава се едно такова не много гъсто пастетообразно което минах през една метална цедка за да се получи много фин пастет.

Получената смес изсипах в една чугунена тавичка която сложих във фурната на много слаб огън за да се изпари излишната течност и да се сгъсти пастета. От време на време се разбърква за да не загори. В един момент пастета се вижда как става гъст.

Извадих тавичката от фурната, изчаках да се охлади 15 минутки и добавих около 75гр. краве масло.

Пресипах в купичка, изчаках да се доохлади и прибрах в хладилника. Много е вкусно, честна дума.

b.jpg

И така. Следващ път със сигурност ще има. НО. Няма нужда да се варят отделно подправките в разредената сметана. Следващия път ще сложа всичките подправки директно при дробчетата и после само ще разбъркам сметаната в пасираните дробчета и подправки.



5 Коментара


Препоръчани коментари


Рецептата много ми допадна и в най-скоро време ще направя пастет от пилешки дробчета, само че от цял килограм. :)

Сподели този коментар


Линк към коментара

всички подправки слагаш при дробчетата да се задушават и след като ги пасираш добавяш една голяма кофичка заквасена сметана, разбъркваш и минаваш през цедката. после слагаш във фурната да се сгъсти.

п.п. голяма кофичка сметана защото ще правиш едно кило дробчета

Сподели този коментар


Линк към коментара

Завалийката.Словото ти метафорично мога да определя "на пастет с пилешко дробче".Без изключение.

Завалийката.Словото ти метафорично мога да определя "на пастет с пилешко дробче".Без изключение.


Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Този сайт използва бисквитки (cookies), за най-доброто потребителско изживяване. С използването му, вие приемате нашите Условия за ползване.