emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152224

Кулинарни уроци. Пастет от пилешки дробчета

emmi

4872 прегледа

За всичко е виновна Мая. Макар че в дъното на всичко стои естествено Венци. Аз си поръчах паниран камембер с боровинково сладко и ананас, Мира си поръча нещо китайско, Юлия си взе панирани сиренца защото се оказа че аз съм прилапала последния камембер и идва реда на Мая да си поръча...

„Чай” – казва Мая.

МОЛЯЯЯЯ???? КАК така ще поръчваш ЧАЙ?!

„Ох, Венци направи страхотен пастет и така съм се натъпкала че не мога нищичко да хапна” – казва Мая и показва колко точно се е натъпкала. Виждате ли кой е в дъното на всичко? Венци.

Мислех го този пастет две седмици. Не че и преди не съм правила опити да правя домашен пастет – правила съм. Беше ужасно, беше гнусно, беше направо отвратително. Пастет от свински дроб. Прочетох рецептата в една готоварска книга за зимнина. Всичко се мели сурово /дроба и мазно месо/, слагат се подправки и се сипва в буркани. После тези буркани се стерилизират. Някой мелил е суров дроб? Няма по-голяма гнусотия, честна дума! Даже и мелачка намерих неизвестно как останала прибрана в един от горните шкафове. Даже успях и да я сглобя. Обаче не е истина как се мели суров свински дроб. Хвърлих мелачка, хвърлих гнусното нещо което се получава след меленето, хвърлих всичко и забравих за домашен пастет.

Обаче, не, Мая каза колко вкусен пастет бил направил Венци?!?! И се почна отначало.

Обаче този път – никакво мелене на сурови месалаци!

Подходих методично към въпроса и проучих предлаганите в интернет технологии за производство на вкусен пастет в домашни условия.

a.jpg

Като цяло рецептите се делят на две: едните са с печене, другите без печене. Когато се пече се добавят и яйца, когато не се пече логично яйца няма. Другата разлика е в подправките. Стана ми ясно че принципно можеш да си сложиш каквито подправки ти харесват. При всички рецепти се добавя краве масло. При някои се слага и сметана. Поогледах аз нещата, харесах си три-четири рецепти, сглобих си от тях една и започнах.

Купих половин кило пресни само охладени пилешки дробчета. Все пак ако прецакам нещо да не ме е яд че съм похабила цяло кило. Измих ги и ги накиснах за два-три часа в прясно мляко. Просто ги сложих в една купа и ги залях с една чаша прясно мляко.

c.jpg

В една от рецептите подправките се варят в сливки - най-близкия еквивалент е готварска сметана. Но тук проблема е че нашата готварска сметана не е от мляко ами от някакви растителни мазнини и автоматично отпадна. Купих малка кофичка заквасена сметана, размих я с прясно мляко да стане с консистенцията на гъст айрян, добавих подправките – мащерка, индийско орехче и джинджифил /индийското орехче и джинджифила са си мои измишльотини, в рецептата имаше салвия и риган обаче аз нямах/ и сложих на бавен огън да поври. До колкото разбирам това се прави за да могат подправките да си пуснат аромата.

Междувременно, сложих дробчетата в тиган с малко олио, сол, заедно с три скилидки чесън, един дафинов лист, чер пипер на зърна и лук нарязан на филийки да се задушат под капак. Идеята е да останат леко розовки вътре но да не са кошмарно сурови.

След което следва пасирането. Всичко се пасира заедно със сметаната с подправките. Получава се едно такова не много гъсто пастетообразно което минах през една метална цедка за да се получи много фин пастет.

Получената смес изсипах в една чугунена тавичка която сложих във фурната на много слаб огън за да се изпари излишната течност и да се сгъсти пастета. От време на време се разбърква за да не загори. В един момент пастета се вижда как става гъст.

Извадих тавичката от фурната, изчаках да се охлади 15 минутки и добавих около 75гр. краве масло.

Пресипах в купичка, изчаках да се доохлади и прибрах в хладилника. Много е вкусно, честна дума.

b.jpg

И така. Следващ път със сигурност ще има. НО. Няма нужда да се варят отделно подправките в разредената сметана. Следващия път ще сложа всичките подправки директно при дробчетата и после само ще разбъркам сметаната в пасираните дробчета и подправки.


12 души харесват това


5 Коментара



Рецептата много ми допадна и в най-скоро време ще направя пастет от пилешки дробчета, само че от цял килограм. :)

Сподели този коментар


Линк към коментара

всички подправки слагаш при дробчетата да се задушават и след като ги пасираш добавяш една голяма кофичка заквасена сметана, разбъркваш и минаваш през цедката. после слагаш във фурната да се сгъсти.

п.п. голяма кофичка сметана защото ще правиш едно кило дробчета

Сподели този коментар


Линк към коментара

ще го пробвам и аз :) идеята не е никак лоша , а и обичам пастет 

1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара

приготвих го,много е хубав,мисля да опитам и със свински дроб

1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара

Завалийката.Словото ти метафорично мога да определя "на пастет с пилешко дробче".Без изключение.

Завалийката.Словото ти метафорично мога да определя "на пастет с пилешко дробче".Без изключение.


Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход