Премини към съдържанието
 • публикации
  221
 • коментари
  260
 • прегледи
  235654

Мойсей v/s Исус!

blog-0313595001399365261.jpgРАЗЛИКАТА МЕЖДУ СТАРИЯ И НОВИЯ ЗАВЕТ, МЕЖДУ МОЙСЕЙ И ИСУС!

Евреите се превърнаха предимно в общество от бизнесмени.

Това създаде огромна ненавист към евреите.

Те започнаха да мамят, да хитруват и хората започнаха да се чувстват измамени от тях.

Основната революция на Мойсей не беше религиозна, тя беше политическа. Той се бореше срещу робството, наложено от египтяните върху израелтяните.

Ето защо цветът на неговата революция беше по-малко религиозен и повече политически.

Ето защо в Юдаизма вие няма да намерите просветлени духовни учители като Буда, Лао Дзъ и Кришна, а ще намерите пророци.

Думата пророк е абсолютно неадекватна в истински религиозния контекст. Не можеш да наречеш Буда пророк; той няма нищо общо с пророчеството. Не можеш да наречеш Махавира пророк, не можеш да наречеш Лао Дзъ пророк -- думата няма да е достатъчна -- но всички еврейски религиозни водачи са пророци.

Пророкът е специално явление в Юдаизма. Пророкът е нещо средно между религиозния духовен учител и политическия водач -- той е производно от двете. Той е религиозен И политик.

Вдъхновението на Мойсей беше основно политическо. В това няма нищо грешно -- той се е борил за свобода, той се е борил срещу робството. Това е добре, но борбата му е била външна; а религиозната борба е вътрешна. Това начало е направило евреите твърде много ориентирани навън, екстровертни. Тази екстровертност ги е обърнала изцяло към бизнеса. Те загубиха връзката си с вътрешния свят. Да, от време на време някой и друг се измъкваше от този еврейски модел -- измъкна се Исус, но те го разпънаха.

- Ошо

 • Харесва ми 1


2 Коментара


Препоръчани коментари


Случайно да знаете написаното в Библията за случилото се на планината, когато Исус Христос заведе трима от учениците си, и се преобрази пред тях? Е там не случайно учениците видяха още двама - Мойсей и Илия!!! Не сте ли се запитвали, защо точно тези двамата се появиха до Исус, но остана само и единствено Той - Господ?! Нека ви стане знайно, че новия написан завет е започнат от Илия, който дойде като Йоан Кръстител (не е случайно това, че се роди преди Исус), а стария знаете, че е започнат от Мойсей (и тук не става дума за написването му)! А случайно да се сещате защо тия двамата изчезнаха и остана само Исус? Защото истинския Нов Завет, който Бог сключва с вярващите, не е, и няма да бъде написан на хартия, камък или друго нещо, но Сам Бог рече, че ще Го напише в сърцата и умовете, на ония, които Го приемат!!!
Цитат:

Ето заветът, който ще направя с тях След ония дни, казва Господ: Ще положа законите Си в сърцата им, И ще ги напиша в умовете им", прибавя: space.gif  "И греховете им и беззаконията им няма да помня вече".

Виж също и Евреи 8:9 

Истината е, че Бог иска да сме в Единство с Него, без да имаме каквото и да било свое притежание (нито дори себе си), защото сме купени с прескъпа цена, която Исус Христос плати за нас!!! Виж Йоан 17 глава (като се наблегне на стихове от 21 до 26)

 • Харесва ми 1

Сподели този коментар


Линк към коментара

Старият завет не може да промени фактите - а те са, че Исус е бил арамеец и не е говорил друг език освен арамейският. Днешният град Маалула в Сирия е единственият останал град в света, където този език все още се говори. Може би и затова терористите в Сирия, захранвани с пари от съседен Израел и Запада, разрушиха християнските му манастири с такава жестокост.    
 

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.