Премини към съдържанието

Book Reviews

  • публикации
    289
  • коментари
    1576
  • прегледи
    1625712

Кога се пише пълен член

1.С -ът или -ят задължително се членува подлогът, когато е изразен със съществително име от мъжки род в единствено число. За проверка се използва замяната с той. Ако това е възможно, значи думата е подлог и получава пълен член. Подлогът е тази част на изречението, която показва кой извършва действието.

Примери:

* С нормален словоред (т.е. първо имаме подлог — вършител на действието, а след това сказуемо — самото действие):

Сперматозоидът съдържа 37,5 мегабайта ДНК информация. (Сперматозоидът е подлог — извършва действието;съдържа е сказуемо; подлогът може да се замени с той: Той съдържа 37,5 мегабайта ДНК информация.)

Животът предлага различни варианти. (Животът е подлог — извършва действието; предлага е сказуемо — самото действие, животът може да се замени с той: Той предлага различни варианти.)

* С обратен словоред — т.е. първо се появява сказуемото, а подлогът го следва:

— 37,5 мегабайта ДНК информация съдържа сперматозоидът.

— Това са вариантите, които предлага животът.

2.С -ът или -ят задължително се членуват съгласуваното определение и приложението на подлога. За проверка се използва замяната с той на цялото словосъчетание, в което е включена думата. Ако това е възможно, значи тя е съгласувано определение/приложение и получава пълен член.

Примери:

* С нормален словоред:

Целият човешки вид го очаква от тях. (Целият и човешки са съгласувани определения на подлога вид. В случая цялото словосъчетание целият човешки вид извършва действието очаква и може да се замени с той: Той го очаква от тях).

— Еверест, най-високият връх в света, е част от Хималаите. (Най-високият връх в света е приложение на подлога Еверест и цялото словосъчетание може да се замени с той. Той е част от Хималаите.

* С обратен словоред:

— Понякога може да бъде наивен и най-мъдрият човек. (Най-мъдрият е съгласувано определение на подлога човек, който изпълнява действието да бъде наивен. Цялото словосъчетание и най-мъдрият човек може да се замени с той: Понякога може да бъде наивен и той.)

3.С -ът или -ят задължително се членува сказуемното определение на подлога. Това е определение, разделено от подлога, който пояснява, със спомагателен глагол съм във всичките му форми и времена — съм, си, е, сме, сте, са, бях, бил, били, ще бъда и т.н. Отново се проверява, като се заменя успешно с той.

Примери:

— Мъжът срещу теб беше домоуправителят на блока. (Спомагателният глагол, който изпълнява ролята на сказуемото, и разделя подлога от неговото определение, е беше. Домоуправителят е сказуемното определение.Мъжът е подлог. И двете части на изречението могат да се заменят с той: Той е домоуправителят / Мъжът е той.)

— Красивият замък е бил някогашният затвор. (Е бил е съставно сказуемо, някогашният затвор изпълнява ролята на определение на подлога замък, а красивият е съгласувано определение на подлога и също e с пълен член — виж 2.)

— Компютърът е най-добрият приятел на брат ми.

4.С -ът или -ят задължително се членуват съществителни от м.р. ед. ч., когато се употребяват като обръщения.

Примери:

— Хей, ти, новият, какво правиш там?

Свидетелят, елате по-близо!

5.С -ът или -ят задължително се членуват съществителни от м.р. ед. ч., когато се употребяват самостоятелно като заглавия.

Примери:

Самотният ездач, Козият рог, Сексът и градът.1 Коментар


Препоръчани коментари


Полезна информация, т.е. припомняне на отдавна позабравени от мнозина правила!

Темата е повдигана многократно, но малцина й обръщат внимание, дори, както казва един съсед, "пълен член пиша винаги, когато се сетя за него". 

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.