Премини към съдържанието
  • публикации
    127
  • коментари
    67
  • прегледи
    57760

Култовите реплики в родното кино

Kim.

1393 прегледа

Аз например... може да не съм прав, но кюфтетата без лук не ги одобрявам", отсича героят на Георги Русев във „Вилна зона“ и заковава филма на Едуард Захариев в списъка с култовите БГ ленти. Продукцията от 1975-а има и други забележителни достойнства – като актьорската игра, режисурата, посланията, но именно репликата на виладжията се превръща в нейна емблема. Така както „Бонд... Джеймс Бонд“ е визитка на Агент 007, а I'll be back - на Арнолд Шварценегер, независимо дали става дума за превъплъщението му в Терминатора или като губернатор на Калифорния.

Силата на лафа дава криле дори десетилетия по-късно. Заканата „Сега ще видите кон боб яде ли“, която Никола Рударов отправя във „Вчера“, продължава да е сред най-оборотните в актуалното БГ възпитание. А подредбата „роднина, милиционер, роднина, милиционер“ или диагнозата „Всички сме от село“ от „Опасен чар“ на Иван Андонов не подлежат на детрониране.

 

Кон боб яде ли“ е №1 при БГ класиките

Филмът "Вчера“ влезе във вечността освен с всичките си други качества и с лафовете, живи и до днес. "Няма да си играем тука на абстрактен хуманизъм! Сега ще видите кон боб яде ли?!" Заканата е на математика Баръмов, в ролята е Никола Рударов. Според фолклора оригинално се казва „Магаре боб яде ли“ и се употребява за нещо невъзможно и много невероятно. Покойният вече Рударов преди години признава, че навсякъде хората го закачат с тази реплика. Даже когато се оперирал от херния, хирургът го посрещнал: "Кон боб яде ли? Сега ще видиш ти кон боб ли яде!”

Страхливо започваме живота си, Иване“, казва Ростислав, героят на Георги Стайков. Тук няма хумор, но те отвежда към философски размисли в една действителност, която сякаш не се променя.

 

Бийтълс! Ще ви дам аз на вас едни бийтълси! Кви са тия маймунски танци, вземете изтанцувайте по един валс, покажете че сте млади хора!“ също е сред смешно-абсурдните моменти от филма.

Сред останалите лафове в лентата на Иван Андонов са „Не съм казвал, но пак повтарям“,Ще се намери тоя чин бе, Баръмов - не е овца да избяга!“, „Е сега вече ще се изключваме!“, „Вчера може, днес не може!“. Както и словесният залп на Георги Русев: “Вие говеда ли сте? Имаме 18 мъжки и 14 женски тоалетни имаме - хлорирани. Хигиена, хигиена е майката на прогреса! Дипломати ще ми стават. И ще ходят из парка да...“

Истински богата реколта на реплики жъне и „Оркестър без име“.

"Ай сиктир! Десет дена ще свиря под прозорците! Да не е Лайза Минели?!" казва Филип Трифонов. Търпението на българските мъже не е сред силните им страни. Може и да чуете услужливото "Паднал й бил гласът! Ами че наведи се да си го вземеш!" - така казва Павката (Павел Поппандов) към певицата Рени (Катерина Евро). Всъщност това е пълна импровизация и актьорът сам ражда този лаф по време на снимките на плажа.

Така е: „Може да е “Сейко”, но е назад.” Мъдрите думи са на големия Велко Кънев.Марката не винаги купува щастие, да не говорим, че живеем в свят от ментета и не е ясно изобщо дали часовникът ще оправдае цената. По-важното е, че така безпардонно произнесено звучи смешно. „Сейко“ може да се замени с каквото ви душа иска и пак да не се губи смисълът.

И до днес зрителите се превиват от смях на цялата канонада от комични забележки на Георги Русев (актьорът, произнесъл най-яките фрази в БГ киното) към героя на Мамалев:„Абе, Гоше, ще оглушеем с това твое думкане, бе! Здравето ми взе! Ти мани ме мене, ами кокошките спряха да снасят... При 20 кокошки яйца от пазара купувам! Аз и на война съм бил, ама такова чудо! Бомбардират, бомбардират, па спрат. Какво беше това чудо, какво беше това изкуство?“

След това слага поантата на разговора с „Каква музика, да ти пикам на музиката!“.

Едно от оръжията в арсенала на свалячите едно време беше обяснението от "Дами канят":"Ау, ти знаеш ли, че имаш страшни очи?" Стефан Данаилов, в ролята на инструктора Яким Донев, го произнасяше с рутина и без колебание в успеха – винаги му се връзваха. Лафът се използва и до ден днешен за колажи всякакви – политически, забавни, романтични. Ако решат, и в някоя постановка на „Червената шапчица“ могат да го сложат и пак ще върви.

Незабравима от този филм е и "Като говориш с мен, ще мълчиш!", отправена от Бамби (Георги Русев) към приятелката му (Мариана Димитрова). Думите му веднага се затъркаляха из устите на хора от всякакъв род и калибър - родители, учители и разярени съпруги. Яка е, защото може да мине и за замаскиран майтап, който си е голата истина. Само че преди нея той произнася и мъдрите слова: “Какво ти разбира жена от лавров венец?! Дай й на нея перука...“

Русев се разписа и с „Едно време жената беше и жена, и майка, и Сирма войвода... И знамена шиеше. А сега културен отдих - развежда се, взима ти къщата, изхвърля те навънка да разсъждаваш върху превратностите на живота“ в „Умно село“.

"Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път..." - цяла житейска философия, истинска поема е събрана в репликата на малкият Миташки (Веселин Прахов) от „Куче в чекмедже“.

961404.jpg

"Хубав край, хубави хора!" - думите на Ицко Финци от "Преброяване на дивите зайци", също е сред класиките в речта. От "Селянинът с колелото" се помни "Кучета и котки може, прасета не може!" - отново на Георги Русев в ролята на Дочо Булугуров.

До ден днешен, видите ли кучето кренвирш в парка, няма как да не се сетите за

"Топло". "Голям човек е дакелът!", категорични бяха обитателите на кооперацията и как да не е така. Репликата е истински евъргрийн. Собствениците на любимци от породата признават, че макар да не е баш човек, е повече от куче.

"Абе, добре сме, ама ще се оправим" - на всички ни се иска да спре да е в сила фразата от "Силна вода" на Чико (Иван Григоров). Валидна е от години и за години. А дано, ама надали, както също се казва. Надеждата, особено в слънчевите пролетни дни, е голяма сила.

"Кокошка може да долети отвсякъде, яйцето не!", отговаря Пурко (Тодор Колев) в „Господин за един ден“ на въпроса кое се е появило първо - кокошката или яйцето, и също се разписва към лафовете шедьоври.

Не знам, аз съм късоглед и пея в хора” - „Васко да Гама от село Рупча”. Любима фраза на няколко поколения, която става за доста измъквания от нежелани ситуации и е едно подплатено извинение.

 

02

Още родни шедьоври

Опасен чар"

- Ще ги подредим роднина, милиционер, роднина, милиционер...

- Стига простотии бе, тате!

Майката (Надя Тодорова) обяснява как ще подредят гостите на сватбата на дъщеря си (Маргарита Карамитева) и жениха Ястребовски (Тодор Колев).

- Вярвате ли във възкресението?

- Умерено. Като всеки марксист.

Лошо, Седларов, лошо!”

Икономията е майка на мизерията.”

Мирише ми на командировка в Софийския централен затвор… От мен един съвет - килия 213, втория етаж, южното крило. При бай Ставри… познавам го лично… Човекът е строг! Но справедлив. Много обича майтапите. Вие сте млад, ще излезете запазен.”

 

- Куче. Куче касичка.

- Куче? Старомодно…

- Имаме модерни! Зар касичка и шлем касичка.

- Това куче защо е зелено?

- Това е крокодилче!

- Така ли? Защо не пише?

- Заяжда. От влагата…


"Кит"

- Риба, ама цаца!

- Цаца, ама риба!

Диалог между Герджиклийски, капитана на риболовния кораб, и един от моряците (Валентин Русецки)

 

"Момчето си отива"

"Ай ожени се, че да има време да се разведеш."

Филип К. Филипов (Кирил Господинов)

 

"13-ата годеница на принца"

"Аз съм само един прост магьосник. И то много прост!"

Рудолф Магьосника (Павел Поппандов)


"Мисия "Лондон"

"Ай да ми врътнеш един биг бен, ма!"

Готвачът Коста Баничаров (Любомир Нейков) го казва на жена си

"Найс, а?" файърменът Коцето-Калки

 

Таралежите се раждат без бодли”

Когато татко се ядоса на мама, чупи чаши. Това е, защото жена не се удря. Ама е по- скъпо.“


Най-култовите от „Под прикритие

"Няма Джаро, няма Маро. На улицата има нов шеф и той се казва Иво" -

Росен Гацов-Куката (Мариан Вълев)

Престъпник не се раждаш, Росене. Престъпник умираш" - Иво Андонов към Куката

Абе, бате, т'ва е звънец, не цица! К'во си занатискал!” - Косъма към Марто

Ти що си лош, бе? - Големия Близнак

Както и репликата към новия главорез, в чийто образ е Христо Петков и неговата униформа с надпис “Охрана“ - „Ама много те отваря!“, казана по забавния начин, който специфично Ефремов умее.

Знаеш ли аз как си решавам проблемите?Или стрелям, или плащам!" - Джаро

Диалог между Косъма и Големия Близнак в затвора:

- Косъм, имаш косъм в супата!

- Ще ми се скъсат космите от смях!

Между Косъма и Ася, героинята Дария Симеонова

- Аз това няма да го облека - имам целулит!

- А, щото в публиката всички имат очила за нощно виждане!


Из „Столичани в повече“

"Като искам да чуя нещо умно, говоря аз!"

Рангел Чеканов (Любомир Нейков).

"Гълъбино, какво ще закусваме, цяла нощ не съм ял."

Рангел става от леглото и се обръща към съпругата си Гълъбина (Албена Павлова)

- Искам да поздравя моята годеница, която става с една година по-красива и с една година по-умна.

- То така излиза, че съм най-красивата и най-умната!

Димо Цеков (Иван Панайотов) вдига наздравица на рождения ден на годеницата си Мария Чеканова (Виолета Марковска), а баба Марийка Чеканова (Стоянка Мутафова) му отговаря.

"Някой ден ще избягам от къщи и ще се върна бременна с татуировки!"

Малката Яна Лютова (Мина Маркова) към родителите си


От „Революция Z”

 

- Моцарт се върти в гроба, Бояне, заради тебе!

- Ти мене корумпираш ли ме? - Карла Рахал в ролята на учителката по музика Костова в разговор с героя на Иван Тишев

„- А охранителна система има ли?

- Ами охранителната система е Вихър, в дъното на двора” - когато Фипо, Тино и Боби си наемат репетиционна.

- Около теб винарки летят! Ще мине някой ученик, ще получи алкохолно натравяне от тебе! - директорът Цеков към пазача

- Животът е гаден и тежък. Мачка те и те прави на зеленчуци - Боян

- Мъжете са абсолютни глупаци, заложено им е генетично – математичката Пешева

- Пешева, какъв корен? Какъв квадратен? - директорът Цеков

 

изт.monitor.bg

  • Харесва ми 1


0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.