Премини към съдържанието
  • публикации
    1454
  • коментари
    36
  • прегледи
    12146

ИН/ЯН

 

Както Земята се състои от суша, океан и атмосфера, така и тялото на човека вкл. :

 КРЪВ, която управлява материалната форма на тялото,

ВЛАГА, която е вътрешната сила,

 ЦИ, която регулира формата, дейността на тялото и протичащите в него процеси на самосформиране и саморегулация.

Ци е енергията или прана (в Индия), която човек получава при раждането си от майката и която придобива в продължение на целия си живот с дишането, храненето и т.н.

Тази енергия присъства както в самия човек, така и в околната среда. Устойчивите циркулации на Ци по затворената система от канали (или меридиани) осигурява живота на човека и съгласуваното функциониране на всичките му органи и системи.

Здравето на човека се характеризира с нормално съотношение на компонентите на Ци и с движението на енергията в организма, които се подчиняват на вътрешния му биологичен часовник.

Човекът съществува и си взаимодейства с външната среда благодарение на способността си да обменя енергия с нея. Между организма и средата съществува пряка и обратна връзка, чрез кожната обвивка болестите влизат и излизат от организма — така смятат древните източни лечители.

Човешкото тяло може да бъде представено като енергиен комплекс, генериращ всички форми на известните днес енергии: електрическа, магнитна, топлинна, кинетична и др., които се регистрират от съвременната апаратура. Но има и други форми на енергия, които не се улавят от уредите и те са свързани с менталните, емоционални и интуитивни нива в човека. Според китайската концепция Ци символизира живота във всичките му прояви и форми: в мислите, емоциите, тъканите и кръвта, във вътрешния живот и външните проявления. За хармонията в една система значение има не само видимото, осезаемото и поддаващото се на пресмятане, но и финото, неуловимото и невидимото.

В основата на традиционната китайска медицина е учението за ИН/ЯН. Този закон позволява да се преосмисли целостта на човешкия организъм и неговите функции.

Всички неща имат полярна природа: времето се разделя на ден и нощ, на лято и зима, родът — на мъжки и женски, температурата — на горещина и студ, посоките — на горе и долу…Всичко, което се движи, устремява нагоре е ЯН. Всичко, което запазва неподвижност, спуска се надолу, което е скрито и пасивно, има слаби функции, се отнася към ИН.

ИН е нощта, студът, тъмнината, жената.

ЯН е денят, топлината, светлината, мъжът.

 

Ин и Ян  = не бива да се разделят — няма тъмно без светло, горе без долу, жега без студ, няма пространство без време, раждане без смърт.

Вследствие на своята противоположност Ин и Ян са в противоборство и взаимно се ограничават.

Постоянната борба и стремеж да се изместят един друг, са движещата сила на промяната и развитието на нещата.

Ин и Ян = никога не са в покой, те постоянно се допълват и се променят взаимно:

Ако Ян отстъпи = Ин се увеличава(+),

а ако отстъпи Ин  =  увеличава(+) се Ян 

 

Когато Ин достигне максимума =  той се превръща в Ян

и обратно.


Тези превръщания на Ин и Ян се използват в китайската медицина за обяснение развитието на симптомите на болестите (остри и хронични), за обяснение на морфологичните структури на организма, физиологичните фенкции на различните органи, за разбиране на патологията като основа на клиничната диагностика и терапия.

Здравето на човека се определя като равновесие между Ин и Ян,

болестта е резултат от недостатък/излишък, т.е. дисхармония между Ин и Ян.

Оцеляването се основава на способността на организма да се адаптира към променящите се условия и да запазва равновесието между вътрешния процес на хранене (Ин) и външната дейност (Ян). Активността в работата през деня предвижда почивка, отпускане, нощен сън, за да се натрупа и компенсира запаса от Ци.

Трескавата дейност (прекомерна работа, непосилни тренировки) — това е пренапрежение на Ян, което води до изтощаване на Ци.

Тялото трябва да компенсира това, което изразходва, иначе в резултат от излишна активност могат да възникнат проблеми с мускулите, ставите, костите, сърцето, бъбреците.

От друга страна, повишеното внимание към въпросите на вътрешното здраве, храненето, защитата на нежните вътрешности води до излишно натрупване на Ин.

Човек, който натрупва маса е Ин, но е недостатъчно енергичен, активен (Ян), не е способен за пълноценна дейност, инертен е, мускулите му атрофират, сърдечно-съдовата система отслабва.
Противоречието се премахва чрез постигане на равновесие, което означава подвижност, разнообразие, умереност и хармония със собствения ритъм и потребности.

Особено важно значение има този принцип на Хармония и Равновесие в профилактичните програми. Ще изброим основните нива на прилагане на представите за Ин и Ян в китайската медицина.

Всичко вътрешно в организма(кръв) на човека се отнася към Ин,

 всичко външно(за храната) – към Ян.

Това се отнася и за повърхността на тялото, повърхностите на съдовете и дори до обвивките на вътрешните органи.

Вече само по себе си мястото, където е започнал патологичният процес може да каже много за полярната принадлежност на причините,

които са го предизвикали. Долу е – Ин, горе – Ян.

„плътни органи“ — сърце, бъбреци, черен дроб и др. са – Ин,

 

 „кухи органи“ – Ян (стомах, черва, пикочен мепур и др.)

Гърбът е – Ян,

 коремът – Ин.

 

Делението може да бъде усложнено. Например, бъбреците това е „Ин в Ин“, докато черният дроб се отнася към „Ян в Ин“, и т.н.

Един от начините за възстановяване на динамичното равновесие и хармония между Ин и Ян наред с масажа и иглотерапията е използването на диворастящи билки.

Китайските билки се прилагат за нормализиране на състоянието, което е в основата на истинската причина за заболяването.

В понятието билки се включват не само растения, но и минерални и органични вещества, които реорганизират компонентите на тялото (Ци, Влага и Кръв) в системата на меридианите и органите и прогонват неблагоприятните състояния0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.