Премини към съдържанието

gak - дневник

  • публикации
    45
  • коментари
    4
  • прегледи
    16581

1.Крилати фрази от древноста.

gak

2498 прегледа

Риторите обичат , особенно ако аудиторията е повече от двама души, да употребяват цветисти фрази и думи взети от древногръцката и римската митология и библията. Ето и значението на някои от тях:

-Олипиец. В гръцката митология Зевс или друго от дванадесетте божества, които обитавали свещената планина Олимп.Преносно: човек,чийто външен вид изразява величаво спокойствие; високомерен, недостъпен човек.

-Олигархия. Форма на управление, при която политическата и икономическата власт принадлежи на малка група хора, силна икономически. Аристотел и Полибий в своите произведения обозночавали Олигархията като една от трите "неправилни" форми на управление / редом с тиранията и демокрацията /.

-Прокрустово ложе. В гръцката митология ложето, на което великанът разбойник Покруст поставял своите жертви. Според легендата, ако били по-къси от ложето, той ги разтягал, а ако били по-дълги-отсичал им краката. Преносно - Изкуствена мярка, към която се нагажда нещо.

- Рубикон. Старинно име на река в Апенинския п-в. През 49 г.пр.н.е. Юлий Цезар въпреки забраната на сената преминал Рубикон с легионите си. Преди да се прехвърли на другия бряг, възкликнал: "Жребият е хвърлен." Така започнала гражданската война, в резултат на която завладял Рим. Оттук произлязал изразът: "Преминавам Рубикон"- правя решителна стъпна.

-Тантал. Митически цар на град във Фригия, син на Зевс. Любимец на боговете и удостоен от тях с великата чест на смъртен - да посещава събранията и пировете на боговете на Олимп. Обречен бил от боговете на вечни мъки в подземното царство, загдето се възгордял и ги оскърбил. Вината му била, че разгласявал сред хората тайните решения на Зевс; откраднал от трапезата на боговете нектар и амброзия и нагостил с тях хората; нахранил олимпийците с месото на сина си Пелоп, за да провери дали са всезнаещи; укрил откраднотото от храма на Зевс златно куче и извършим клетвопрестъпление.

Тантал стоял в подземното царство до гуша във вода,над главата му висели клонки с зрели плодове, но не можел да утоли жаждата си,нито глада си. Посегнел ли да утоли жаждата си или глада си,водата и плодовете се отдръпвали от него. От тук израза "Танталови мъки" - нетърпими страдания, породени от близостта на желаната цел и невъзможноста да се достигне.0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...