започват да потвърждават китайките извънземни(акупунктура) ;; ухо = бъбреци/пик.мехур(обичат солено)
сладкото и горчивото, при които биолозите са идентифицирали точно кои протеини от вкусовите клетки на езика „разпознават“ съответните молекули,
киселия вкус - Наскоро учени откриха протеин във вкусовите клетки на мишките, който играе ключова роля в усещането на киселото.
Странното е само, че биолозите познават този протеин от години.
Преди той е бил открит във вътрешното ухо( вестибуларния апарат), на мишките, хората и много други животни, тъй като е необходим за поддържането на чувство за равновесие.
Така учените са открили, че
рецепторите за мирис - работят и в бъбреците,
рецепторите за горчиво - присъстват в синусите и тестисите,
а в пикочния мехур - присъстват рецептори за сладък вкус.
Изглежда, че тези протеини действат като сензори в тези и други тъкани.
Очевидно еволюцията обича многофункционалните инструменти. Все още учените не са
установили точно защо протеинът, наречен Otop1, се използва и от ухото и от езика. Но в това припокриване се открива логика. Способността да пазим равновесие зависи от образуването на мънички кристали калциев карбонат във вътрешното ухо.
Те стоят върху чувствителни космени клетки и се местят леко, докато се движим, като по този начин осигуряват обратна връзка за положението на тялото ни. Тези кристалчета обаче се разтварят в киселинна среда. Вероятно чувствителността на Otop1 към киселини играе важна роля в процеса на създаване на тези кристални структури.
Забележително е обаче да се наблюдава как на две толкова различни места,
като в устата и ухото природата е възложила на един и същи протеин с 2 толкова различни задачи.
0 Коментара
Препоръчани коментари
Все още няма коментари.