Премини към съдържанието

РОДЕНИ ЗА ЛЮБОВ

-Стига вече! Ще ме накараш да те смачкам.

Но буболечката не искаше да се разхожда по масата, дори не я привличаше храната по нея. Тя си бе харесала бялата ръчичка на Ивето. Няколко пъти Ивето се опита да я отстрани. Жал и бе да я изхвърли през прозореца. Страхуваше се и се ужасяваше да посегне на живота и. Такава беше-милостива и състрадателна, но буболечката явно не беше като нея,дори я щипеше.Това е, една нищо и никаква буболечка си мислеше Ивето, но виж как караше сърчицето и да тръпне,как я развълнува. Не нямаше да се ядосва и решида я избута от масата на пода,но и това сърце не и даваше да стори. Ивето реши,че трябва да си прекъсне закуската. Взе в ръце една ябълка и остави буболечката сама на масата. Видя как малкото кръгло буболече застина на средата на масата и като че ли се чудеше накъде да поеме. Ивето имаше доста неща да върши за деня така че спря с мисълта за буболечката. Имаше да чете доста прочетна литература.Тези учители си мислеха,че цяло лято ще седне да чете. Не и се искаше,но нямаше как. Трябваше да ходи и до баба си, която живееше сама накрая на града. Имаше дребни парички, но стигнаха за няколко банана и три ябълки. Майка и бе поръчала да почисти поне нейната си стая, но това реши да го свърши чак вечерта. Пък може и не, знаеше,че пак майка и ще я изчисти.Тя е послушно мамче. Не се разбираха много с нея,но Ивето и бе надделяла.Беше обещала на приятелката си да играят тенис. Щеше да я запазнае с едно момче,което Ивето си хареса,когато веднъж бяха на дискотека. Момчето тогава си беше с приятелката,но Марта и каза,че не ходели насериозно. Какво разбира нейната Марта? Сериозни момчета на възраст до осемнадесет години да намериш е цяло щастие. Този път не предупреди баба си,че ще идва, но се надяваше да си е в къщи. Баба и не беше добре с краката и не можеше да върви на по дълги разстояния. Ходеше най много до магазина и близката поликлиника.Ивето се сърдеше на майка си, защото знаеше, че баба и не трябва да живее сама. Не беше много възрастна,но не беше здрава. Беше много опърничав човек и държеше на свободата си. Мислеше се все още за млада и здрава и че сама може да се гледа,но нещата не бяха такива.Въпреки всичко надделя и остана сама да си живее. Ивето, майка и,а понакога и баща и идваха,но за няколко часа. Този път Ивето беше решила да остане да преспи. Баба и често я канеше да остане поне за една седмица. Майка и не и даваше. И досега Ивето не разбра защо. Баба и Стефка нямаше вид на умираща. Позвъни веднъж, два пъти....никой не и отвори. Извади телефона си и набра домашния номер на баба си.Пак никой не вдигна. Ивето се изплаши и реши да се обади на майка си.

-Щом не ти отваря прибирай се! Имаш да четеш доста книжки това лято, а и да ми помагаш. Остави баба си, кой знае накъде се е запиляла. Ивето не искаше да повярва, че майка и е толкова студен човек.Реши да се обади на баща си,но се отказа. Знаеше че те двамата с майка и винаги са били на едно и също мнение за всичко така че по добре да отиде на гости на Марта. Когато Марта я видя много се зарадва или поне така и се стори. От дума на дума стигнаха до приказката за онова момче, което Ивето си харесваше.Тогава Марта и показа една съвсем скорошна снимка на която тя се хилеше прегърнала същото момче на една пейка в парка. Ивето се възмути,но само прехапа устни и каза:

-Нали той не ти харесваше? Да не ти е станал гадже?

-Ами!Той си сменя приятелките всеки ден, така че само ей така излизах два пъти с него.

-И знаеш, че аз го харесвам!

-Но той не знае, че го харесваш. Аз му подметнах за теб, а той пожела да излезне с мен.

-Как можа, Марта?!

-Той избра мене. Какво искаш?

-Ти не си ми приятелка или може би май си. Показваш ми колко е леконравен.Тогава в дискотеката той разбра, че го харесвам и дори ми се усмихна.

-Недей така, Иве! Той се усмихва на всички, особено на такива влюбени, като теб.

Ивето обърна гръб на Марта и си тръгна.

-Къде? Защо си тръгваш? Той не ми е гадже,само си прекарахме чудесно два дни.

И какво? Ако не бях аз щеше да е друга.

-Да. Но защо точно ти и знаеше, че съм влюбена в него? Защо, Марта? Сбогом!

Ивето вървеше напосоки и не забеляза, че не е на тротоара. Една кола префуча и Ивето падна на асфалта. Чак тогава тя се свести и разбра,че е могла да бъде прегазена от кой....На метри от нея колата спря и от нея излезна възрастен господин, който започна да и се кара защо вървяла по средата на платното. След него от колата излезна и едно момче, и когато Ивето се загледа въпреки че не беше на себе си разпозна момчето от дискотеката. Той също я позна и и се усмихна. Излъга баща си, че са приятели. Ивето отказа да я откарат до поликлиниката, въпреки кървящото и коляно. Беше щастлива. Момчето се казваше Иво. Размениха си телефоните, на което баща му доста се учуди. Обеща и да се обади още същата вечер. Когато в къщи я видяха изтръпнаха. Майка и най много и се кара. Ивето си беше влюбена и всичко и бе простено. Правеше се, че чете, но си мислеше за Иво. Поглеждаше стенния часовник и и се струваше, че стрелките куцаха, като нея.Тя наистина понакуцваше, но можеше да бъде и по страшно. Накрая след дългото чакане към 18.00 часа птичето от телефона и пропя. Търсеше я Иво. Сърцето на Ивето замря в очакване да и определи среща.Така и стана.Само за един час тя трябваше да се приготви. Канеше я на кафе. Никаква дискотека,защо ли? Не можеше да иска много, това щеше да е първата им среща. Говориха само час, а Ивето имаше чувството, че го познава от няколко години.

-Ти не си такъв какъвто те обрисуваха пред мен.

-Какъв да съм?

-Ами моята Марта ми каза,че те познава много добре и.т.н.

-Коя е тази Марта?

-Приятелката ми.

-Ти имаш такавя приятелка? Защо си толкова наивна? Познавам една Марта,но тя е гадже на брат ми, по точно беше. Ние сме близнаци. Всичката им любов стигна дотам,когато тя започна да му поставя ултиматуми-или...или! Брат ми се отстрани.

Ивето изтръпна,сърцето и заби учестено,но не показа вълнението си. Реши на часа-край вече с Марта. Никакво виждане и никакви приказки. Когато излезнаха от заведението на тротоара сама стоеше Марта. Очите и бяха зачервени, беше плакала. На Ивето и дожаля. Опитаха се да я поздравят, но тя изкрещя нещо и побягна.

И тази Нова Година ще е щастлива. Знаеше го Ивето, която беше

станала жена. Четвърта година изтрая любовта им с Иво. Бяха решили да съобщят на близките си, че ще заминават в чужбина да продължат обучението си. Само баба Стефка знаеше всичко. Нали тези четири години живяха при нея. Родителите им не ги разбираха, но бяха щастливи. На Ива най много щеше да и е мъчно за баба и. Ако не беше тя да ги посрещне, да ги подслони, тяхната любов дали щеше да издържи? Питаше се сама и гледаше в очите на Иво, които казваха -Да! Майка и плачеше и се молеше да останат тук, ще живеели у тях, но те двамата бяха решили да заминат. Имаше кой да ги поеме там и не се притесняваха. Билетите бяха запазени точно за първи януари -първият ден на новата година. На аерогарата доста чакаха. Самолетът имаше голямо закъснение. Пиха кафе, чай, ядоха кроасани и тогава Ивето забеляза.....буболечка. Като че ли беше същата онази, която и щипеше ръчичката на масата у тях. Буболечката този път си бе избрала ноктите и. Ивето си бе направила маникюр специално за пътуването. Посмяхa се с Иво от сърце и оставиха остатъка от кроасаните за буболечката. Бяха щастливи, истински щастливи. Не пожелаха изпращачи. Последно се видяха с баба Стефка и и пожелаха още много години живот.

В самолета беше уютно и топло. Ивето подпряла глава на рамото на Иво сънуваше най красивия сън в живота си. В него тя и Иво бяха щастливите майка и татко на две красиви момиченца. Тя дори си бе избрала имена -Ивона и Стефани.

http://vbox7.com/play:fb59b429b6

21 септември 2019.,Плевен
Анита Христова Трифонова0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...