Премини към съдържанието
  • публикации
    682
  • коментари
    151
  • прегледи
    217606

МАРК АВРЕЛИЙ

smirena

457 прегледа

Марк АврелиЙ

римски император

Роден: 26 април 121

Рим, Италия

Починал: 17 март 180

Виндобона, дн. Австрия

Марк Аврелий Антонин (на латински: Marcus Aurelius Antoninus) е римски император и философ. Родил се е в Рим в семейство, имащо испански корени (и консули от предшествениците) - Аний Вер старши.

Шурей на бъдещия император Антонин Пий. Семейството му имало голямо грънчарско производство в покрайнините на Рим. При раждането си получил името Марк Аний Вер. Той се ползвал с благосклонността на императора Адриан, който лично се грижел за неговото възпитание и го готвил да заеме висшия пост в държавата. През 138 г. Адриан, на когото оставали само няколко месеца живот, осиновил Антонин Пий, но с условие, че той ще осинови веднага Марк (след осиновяването името му става Марк Елий Аврелий Вер и Луций Цейоний Комод, а през 130-169, след осиновяването, Луций Елий Аврелий Комод), като следващи кандидати за престола.

През 145 г. Марк Аврелий се оженил за братовчедката на дъщерята на Антонин Пий - Фаустина младша, която му родила 13 деца. Около 146-147 г. той спрял да се занимава с риторика и приел учението на Епиктет, като станал убеден стоик.

За живота на Марк Аврелий в този период до 161 г. практически нищо не е известно. След смъртта на Антонин Пий в 161 г., Марк Аврелий бил провъзгласен за император. Той веднага поискал от Сената да бъдат предоставени равни с неговите права на Луций Комод (той е известен още като император Луций Вер). Това бил първият случай на съвместен принципат в Римската империя. За да се заздрави връзката между императорите дъщерята на Марк Аврелий - Анна Луцила била сгодена за Луций Комод.

Конна статуя на Марк Аврелий на КапитолияПрактически цялото управление на Марк Аврелий, който по своята природа е бил склонен към войни било подчинено на предотвратяване на военните конфликти. Отначало империята била заплашена от въстание в Британия и нападение на германските племена. Когато спокойствието на запад било възстановено, партите завоювали Армения и разгромили две римски армии. Там се отправил Луций Комод и благодарение на неговата решителност Армения била отвоювана (163-164), а Месопотамия станала зависима от Рим (165-166). Когато се връщал с победните войски в империята била донесена и смъртоносна болест, епидемията от която предизвикала ужасни опустошения сред населението. След чумата последвали други бедствия: глад, наводнения, земетресения. През 166 г. германците успели да нахлуят даже в северна Италия, но през 168 г. те били изгонени от империята. През 169 г. Луций Комод умрял и Марк Аврелий останал едноличен император. През същата година имперските съкровища били продадени на търг и от 170 до 174 г.Марк Аврелий бил при действащата дунавска армия, която воювала с маркоманите и квадите. През 175 г. Гай Авидий Касий - талантлив пълководец, имащ големи пълномощия на изток се обявил за император, възползвайки се от слух за смъртта на Марк Аврелий. Метежът бил бързо потушен, а Касий убит, но това принудило императора да напусне Дунавските области като спре завоюването им. На север от Дунав били създадени ничии области, където римляните позволявали да се заселват варварски племенна срещу задължението от тяхна страна да защитават римската граница. Това били първите стъпки за заселване на чужденци в покрайнините на империята. Марк Аврелий след потушаване на бунта на Касий продължил своята обиколка на изток и през 176 г. отпразнувал в Рим своя триумф след 8 г. отсъствие. Вероятно тогава била въздигната триумфалната колона на Марк Аврелий (през 1589 г. на нея била поставена статуята на апостол Павел). През 177 г. Марк Аврелий направил сина на Комод свой съуправител. Обстановката по Дунавската граница отново изисквала неговото присъствие там. През 178 г. римляните имали важни победи, но те не били окончателни.

Марк Аврелий умрял внезапно, възможно е да е било от чума. Два дни преди смъртта си, той представил Комод пред своите приятели и войската като бъдещ император.0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.