Премини към съдържанието

deliverme

  • публикации
    34
  • коментари
    25
  • прегледи
    33246

Пътешествията - генератор на спомени и идеи

deliverme

430 прегледа

Пътуването с кораб е скъпо удоволствие, а преодоляването на морската болест – неприятно усещане. От друга страна, не е задължително да се прекосяват морета и океани, дори 6-7-часовата разходка с луксозен круизер генерира трайни спомени. Самотните пътници на борда с удоволствие общуват с емоционални и искрени събеседници. Много често след подобни срещи се стига до дълготрайни интимни връзки и сърдечни приятелства.

Прекосяването на стотици километри със самолет, придружено с усещане за безвремие, е бързият начин за достигане да мечтаното райско кътче. Бавното изкачване с теснолинейка в Родопите е не по-малко вълнуващо от пътуването с високоскоростен влак. В разнообразието от култури и ценности всеки може да намери своето място и своето пътешествие, което да го зареди задълго с емоции и незабравими преживявания.

ЕКСТРЕМНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ

Будисткият манастир Тянг боче, който се намира в пределите на националния парк Сагарматха в Непал, събира мечтите на хиляди пътешественици от целия свят. Над него, високо в облаците, се издигат замръзналите гиганти Тамсерку, Кантега и двуострата пирамида Ама Даблам, която се е превърнала в графичен символ на Хималаите. Сагарматха е най-високият природен резерват. Той обхваща 470 кв.км., разположен е в района на връх Еверест. Будистките монаси, които живеят в древния манастир, коренно са променили аскетичния си начин на живот, за да подкрепят и зареждат с позитивна енергия алпинистите, подготвящи се за най-голямото предизвикателство в своя живот – да се изкачат на “покрива на света”. В защитената територия се намира най-старото непалско селище, в което сега живеят над 3 500 жители. Те изцяло са подчинили своята вековна култура, в услуга на многобройните туристи, алпинисти и техните съпътстващи екипи. С талисмани, ароматни масла, лековити билки, с молитви за здраве и късмет, те изпращат в суровата планина добре екипираните и окрилени от красивата гледка смелчаци. Силата на човешкия дух, проявена от обикновени хора, с необикновени мечти, се проявява именно при подобни, екстремни изпитания. На езика на местните хора, Сагарматха означава Богиня на небесата.

КУЛИНАРНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ

Великият Магелан предприел околосветското си пътешествие с единствената цел да търси непознати, ароматни подправки. Много съвременни мореплаватели и откриватели на “нови земи”, водени от подобен интерес, се отправят към Старият континент, за да се насладят на кулинарните шедьоври на най-добрите майстори готвачи. Не случайно световната кулинарна олимпиада се провежда на всеки четири години именно във френския град Лион. На последната олимпиада, провела се през януари 2005 година, французинът Серж Виейра е поредният европеец, спечелил престижният златен медал и 20 000 евро от наградния фонд /който надхвърля 100 000 евро/.

В Лион има повече от 300 елитни ресторанта. Три от тях водят топкласацията на най-посещаваните ресторанти в Европа. В романтичния Le Pasteur се предлага традиционна лионска кухня, а всеки петък четирима майстори-готвачи лично обслужват по една влюбена или семейна двойка, посетила шикозния ресторант.

Mimi en Europe наподобява елитно кабаре, в което 18-19 годишни годишни французойки с перфектни тела, сервират местни блюда и европейски специалитети.

Commanderie des Antonins е исторически паметник, превърнат в изискан ресторант. В огромна зала /от ХІІІ век/ се предлагат повече от 150 блюда от различни краища на света, а в края на всяка календарна година се организират тематични срещи, посветени на кулинарното изкуство.

Суровата храна е хит в световната кухня, провокиран от засиления интерес на туристите към Страната на изгряващото слънце. Всекидневно на най-големия пазар в Япония /Цукини/ се продават над 2 000 тона риба. В рибните ресторанти суши и сашими се предлагат с джинджифил, който се дъвче между всяка хапка, за да неутрализира предишния вкус и така да се усети фината есенция на природните дарове. Предлагат се специално подбрани питиета: бульон от водорасли, ледено саке или неподсладен зелен чай.

ИСТОРИЧЕСКИ ПЪТЕШЕСТВИЯ

Интересът към далечни епохи, древни култури и славни времена води хиляди туристи в царството на миналото. Връщането назад във времето винаги е вълнуващо и провокира “спящото съзнание”.

За мнозина рицарството е най-романтичния период в човешкото развитие.

“Участието” в рицарски турнир, пред грейналите погледи на възторжена публика и кралски особи, записано на кинолента, е сред най-нестандартните провокации, които очакват посетителите на Вишеград. Бившата лятна резиденция на унгарските крале е превърната в декор на мащабна “киноиндустрия”, която е съхранила духа на отминалите славни времена.

През 1323 година великият унгарски крал Чарлз Първи, основал рицарския орден Сейнт Джордж, който освен задачата да защитава кралското семейство имал и представителна функция. Днес зад крепостните стени на огромния каменен замък туристите изпълняват ролите на крале, рицари, конекрадци, шутове или непокорни селяни. Гримьори, сценаристи, сценични работници, осветители и режисьори подготвят кандидат-артистите за всяка следваща сцена. Чернокожи рицари с пълно бойно снаряжение влизат в битки с дребнички представители на Изтока, за да защитят своя крал, а музиканти и танцьори се поклащат темпераментно под ритъма на непозната унгарска мелодия.

ДУХОВНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ

Сред различните духовни практики и религиозни течения всеки може да открие “своята истина”. В Индия, Непал, Тибет или Египет, в многобройните манастири и ашрами, спокойствието и вътрешната хармония неусетно променят духовните ценности и отношението към живота.

Ошо-центровете в Индия, наред с топлата храна, предлагат лекции и духовни практики за усъвършенстване на физическото, етерното и менталното тяло. Максималният престой в духовните центрове е 30 дни, а срещу четиричасов работен ден в кухнята, пералното помещение или сред красивите цветни лехи в огромните паркове и градини е напълно безплатен.

Най-старият, активно действащ манастир в света се намира в Египет, в подножието на стръмните склонове на Синайската планина. Над местността, наречена El-Raha /място за почевка/, се издига връх Джабел Мусса. На този необикновено красив връх, след 40-дневен престой в пост и молитва, Моисей усетил божието присъствие, като тих повей и получил свише Десетте божи заповеди. В края на четвърти век на библейското място испанската монахиня Егерия основала манастира Света Екатерина, някои от сградите на който датират от началото на съвременното летоброене /първи век/. Светата обител е универсален символ на вярата. В нея са построени и църква, и джамия и са събрани основните символи на всички религии и духовни течения. В специално подготвени дървени кутии, зазидани в каменната ограда на светата обител, всеки духовник, пристигнал от близо или далеч, оставя частица от своя духовен мир: литургичен предмет, амулет, книга, послание или завет. Храната и нощувката в древния манастир са безплатни. А двугърбата камила е най-атрактивното превозно средство в пустинния район.

СЕКСУАЛНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ

Прочутите с удивителните си способности тайландки впечатляват дори най-претенциозните си “клиенти”. Усмихнатите, дребнички момиченца от малки се възпитават и обучават да служат за удоволствие на мъжете. В 62-милионния Тайланд женската хубост се цени и е добре платена. Нова тенденция е добре сложени мъже да се подлагат на пластични операции и в продължение на години да изучават актьорско майсторство, за да придобият артистични умения и добро сценично поведение и да се превъплатят в изкусителни травестити. Доминиканската република и Куба са предпочитани дестинации за мъжете с “нестандартно мислене” и “необуздана фантазия”, които отдъхват в уединение сред екзотична природа, в компанията на дългокраки красавици.

Секстуризмът вече не е приоритет само на “силния пол”, а е равнопоставена авантюра както за професионално независими северноамериканки и европейки с много пари и изгарящо либидо, така и за разкрепостени семейни двойки, решили да разнообразят съпружеските си отношения. Топкурортът, предпочитан от богатите скучаещи дами, е Негрил /Ямайка/. През зимата, когато е пиковият сезон, с чартърни полети от САЩ, Канада и “консервативна” Европа пристигат жени на различна възраст, но с добро финансово състояние, за да изберат своя “емоционален” партньор. Местните жигола обикновено се представят за инструктори по фитнес или леководолази, за да изиграят своята роля, изискваща кокетно ухажване. Всяка секспорция струва 100 долара, оралната любов, която в Ямайка е табу – 150. Наемането на красавеца за повече от ден надхвърля 1 000 долара, но жените са по-склонни от мъжете да “пръскат” неразумно много пари, за да задоволят странните си капризи.

ПОКЛОННИЧЕСКИ ПЪТЕШЕСТВИЯ

Най-многобройни и добре организирани са поклонническите посещения до Мека, Саудитска Арабия. По време на мюсюлманския празник Байрам повече от 6 милиона вярващи преминават по стъпките на пророка Мохамед. Облечени в ихрам /две правоъгълни парчета бял плат/, те предприемат най-важното в живота си пътешествие. По време на седемте обиколки на най-голямата джамия в света – Каабе, всеки мюсюлманин се връща към най-важните периоди в живота си, след което измива ръцете, краката и лицето си със зем-зем /”жива вода”, която извира в подножието на прочутата джамия/ и пречистен се изкачва по седем пъти до двете възвишения, издигащи се в близост до молитвения дом. Кулминацията на религиозното тайнство е “прогонването на дявола” /злите сили, които спират човешкото развитие/ с камъни, които множеството хвърля по специално изградени за целта три монумента. С посещението на гроба на Мохамед, завършва ритуалното поклонническо пътешествие за всеки мюсюлманин, който се завръща в дома си като хаджия.

Един от най-древните религиозни центрове, в който днес съжителстват представители на три от четирите най-големи световни вероизповедания, е Свещенният град – Йерусалим. На Храмовия хълм в планината Мория мюсюлмани, евреи и християни имат свои свещени храмове, в които поклонници от целия свят изпадат в религиозно уединение.

КУЛТУРНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ

Неземната красота, сътворена от гениални архитекти и строители в продължение на столетия, надмогва преградите, които някой би искал да постави между нея и истинските и ценители. Виена е сред най-посещаваните европейски градове наред с Париж, Лондон и Рим.

В концертните зали и бившите салони за танци във величествените виенски дворци, в къщата на Бетовен и във Виенския театър туристи от целия свят се наслаждават на уменията на световноизвестни виртуозни музиканти, оперни певци и танцьори. Всяка година, през декември, произведенията на Моцарт и Бетовен, поставени в Националната австрийска опера, в Белведере и Шьонбрун, с участието на гостуващи артисти и диригенти, предизвикват огромен зрителски интерес и австрийската столица “оживява”, независимо от климатичните условия и капризите на времето.

Сред вековната красота на Виена през 1928 година е роден и гениалният художник, писател и архитект Хундертвасер, решил да направи щастливи всички хора на земята с нестандартните си решения.

източник: сп. "Стандарт за хората"0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...