Коледни вълнения

varvarinata

638 прегледа

Така понеже мен ме тресе коледната треска и започнах да украсявам и да разведрявам обстановката в къщи и реших да потърся историята за коледното дръвче, как е възникнало кога е било украсено първото дръвче, но засега попаднах на една статия за празничните гозби по света мисля че е интересно и ще го споделя :rolleyes:

xmas_dinner.jpg

Италия

Традиционният коледен обяд често се състои от седем ястия и включва: предястие (antipasto), паста, печено месо, салати, десерти, сирене, плод и шоколади. Италианците са известни с техните коледни кексове, които са различни в различните райони: struffoli, panpepato и pan forte в Централна Италия, frutta secca на Юг, panettone, pandoro и torrone в Северна Италия. В седмицата между Коледа и Нова година италианците празнуват с cotechino (прясна свинска наденица) и с леща.

Австрия

Във Виена на Коледа ще ви сервират задушен шаран със джинджифил и сос от бира, с гарнитура от зеленчуци. За десерт идват topfenpalatschinken, които са направени от сладка извара и се сервират със сос от праскови и карамел.Печената гъска и тук е в центъра на празника.

Малта

Преди Британската империя да се разположи в Малта, вечерта на Коледа се е сервирал петел (serduq). След Втората световна война, английската традиция на печената пуйка (id-dundjan) и пудинга със сливи (il-pudina tal-Milied) става правило тук. Други три традиционни ястия за празника са печени макарони, покрити с тесто, тимпана и петмез.

Португалия

a_69229789.jpg

В Португалия най-типичното коледно ястие е приготвено от сушена бяла риба, наречена bacalhau, която се сервира с гарнитура от варени картофи. Десертът често е rabanadas, тънки филийки бял хляб, натопени във вино и яйце, и посипани със захар, след което запържени така, че единственото, което остава накрая е сладка карамелена глазура.

Германия

Германия дава на света коледното дръвче, както и голям брой коледни лакомства. Коледната нощ често е наричана dickbauch (дебел корем). Счита се, че онези, които не си хапнат добре на вечеря, ще бъдат преследвани от демони през цялата нощ. Както и в Австрия, често се сервират задушен шаран и печена гъска. Германците приготвят всякакви гарнитури от картофи, зеле, туршии и пащърнак. В провинцията на коледната маса често се появяват диво прасе или сърна. Много популярно е малкото печено прасенце. Основният десерт е Christbaumgerback.Прави се от сладко тесто, навито на руло, от което се изрязват всякакви фигурки – елхички, джуджета и снежинки. Stollen е най-яркият немски сладкиш. За първи път е направен през четиринадесети век, приготвен е с мая и сушени плодове.

Испания

a_48190027.jpg

На Коледа испанците ядат turrón, което е сладко, подобно на френската нуга. Празничното меню включва супа от кестени, бял морски костур в хрупкава галета и изпържен в зехтин и лимонов сок, печен петел или пуйка, пълнени с трохи от хляб, свинска наденица, гъби, чесън и зехтин. Друг вариант на приготвяне на традиционната пуйка е pavo tufado de navidad (пуйка, пълнена с трюфели).

Така и да продължим кулинарната си разходка във Франция :)

f_62985039.gif

Франция

В различните региони на страната на Коледа се сервират различни ястия, но всички те включват стриди, шунка, печено пиле или пуйка, салати, коледен сладкиш.

В Елзас най-важна е печената гъска.

В Бретан в центъра на трапезата са сладкишчетата от елда.

В Бургундия изпъкват кестените и пуйката, а в Париж – стридите, гъшия дроб и тортата “Bûche de Noël”. “Bûche de Noël”, в превод коледен дънер,цепеница, е традиционен, тъй като олицетворява дървото, което гори в камината между Коледа и Нова година, и за което се смята, че носи късмет през новата година. Стар обичай е пепелта, останала от него, да се разпилява по полето за по-добра реколта или в хамбарите, за да изгони плъховете, а също и в къщата, за да я предпази от гръмотевици. Парижките сладкари измайсторили сладкишът bûche de Noël в края на 19-ти век. Става въпрос за руло, във формата на пънче, с пълнеж от кестенов крем и залят със шоколад или поръсен с пудра захар.

В Прованс коледното ястие се нарича “голямата вечеря”, защото завършва с 13 десерта. Всеки десерт олицетворява дванадесетте апостола и Христос. Стафидите, лешниците и смокините символизират идването на Христос от Средния Изток.Белият и кафявият шоколад олицетворяват доброто и злото. Останалите десерти са сладко от дюля, pompe a l'huile (плоско хлебче, приготвено със зехтин), тънки вафлички, пресни и консервирани плодове като портокали, круши, стафиди, пъпеши. Много често се сервират маслени бисквитки и callisons (вид бонбони).




1 Коментар



Много интересно.. ммм, особено за тези вкусотийки! :yanim:

Коледното настроение наистина завладява много хора, дори и някои от тях да не искат да си го признаят. То е като магия... невероятно усещане!

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход