Премини към съдържанието
  • публикации
    10
  • коментари
    6
  • прегледи
    5542

ФРИЦ ХААРМАН

drakula bulgaria

364 прегледа

Хаарман, наричан "Хановерският вампир" или "Върколакът от Хановер", е заклал над 20 момчета в периода 1918-1924 г. Жертвите му са на възраст между 13 и 20 години, като се предполага, че е убил общо 27, но той признава за 24 младежи. През 1925 г. е осъден на смърт, а присъдата е изпълнена с гилотина.

Шефът на Хановерския туристически борд Ханс-Кристиян Нолте научил за странния персонаж едва след като журналисти от в. "Билд" му обърнали внимание. Според Нолте обаче, Хаарман е част от историята на Хановер, макар в случая да е попаднала на неподходящо место. Той очаква календарът с тираж 20000 бройки скоро да бъде разпродаден и обеща, че фигурата на убиеца няма да присъства в изданието догодина.

Около Хаарман и до днес се носят най-различни митове. Въпреки, че за младите германци той е почти неизвестен, мнозина хановерчани го помнят от разказите на своите баби и дядовци. Фридрих ("Фриц") Хайнрих Карл Хаарман се ражда в долносаксонския град през 1879 г. Занимава се предимно с вехтошарство, като снабдява също така и малки ресторантчета с месо. Живее с Ханс Гранс, с когото има продължителна хомосексуална връзка. Именно Гранс му довежда малките момченца, които Хаарман нарича "куклички" и ги убива с прерязване на гърлото. Пред съда през 1925 г. убиецът признава, че после ги разчленява, а частите от телата изхвърля в река Лайне.

Не по-малко зловещ е и начинът, по който Хаарман прави самопризнания. Той е държан в специална килия, подготвена от полицията. На всеки ъгъл на тавана били закачени дъски, върху които били поставени черепи, чиито очни кухини били покрити с червена хартия. После черепите били осветявани отвътре. В килията имало и торба с кокали. На окования престъпник полицаите обяснявали, че душите на журтвите ще дойдат да го вземат, ако не си признае убийствата. Това става известно едва през 1960 г.

Процесът срещу Хаарман предизвиква всеобща възбуда, която се дължи и на сензационния факт, че убиецът е бил доносник на полицията. Обществеността е възмутена, че първоначалните подозрения срещу него са били лековерно замитани под килима, а обявите за изчезналите деца са били обработвани с голямо закъснение. Така например през 1918 г. ченгетата обискирали жилището на Хаарман в търсене на живо момче, но нищо не открили. По-късно убиецът разказва, че по това време остатъците от детето са се намирали в дома му.

Разпространяват се дори и слухове, че Хаарман направил труповете на салами. Самият убиец никога не дал конкретни отговори на този въпрос. Известно било обаче, че съседката му притежавала ресторант и купувала от Хаарман месо. След ареста в Хановер се стичат близки на убитите от цяла Германия, за да идентифицират евентуално дрехите на изчезналите. Оказва се, че вехтошарят е бил облечен с дрехи на жертвите.

Хаарман е обезглавен на 15 април 1925 г. в двора на ареста на областния съд в Хановер. Последното ядене толкова много му се услажда, че си поръчва допълнително. Главата му е предоставена за медицински изследвания, в момента се намира в Гьотинген.1 Коментар


Препоръчани коментари

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.