Премини към съдържанието
  • публикации
    2
  • коментари
    0
  • прегледи
    534

Митът: Hathor

Hathor

154 прегледа

Преди известно време попаднах на един, меко казано, дървени философи, които упорите се опитваха да ми обеснят, че аз нищо не зная за древноегипетското значение на богинята Хатор и нейната история... и как във Stargate SG-1, всичко е толкова измислено и изсмукано от пръстите на творческият екип на сериала, че няма повече накъде...Е не съм съгласна с това тяхно твърдение. Ако има нещо, което съм се убедила покрай този сериал, то това е, че всичко в него внимателно се проучва, до колкото това се отнася до митове, легенди и прочие, и едва тогава се пуска в употреба на телевизионният екран. Неспособна по онова време да намеря необходимият ми набор от информация, аз реших да отложа скромното ми отмъщение, но в никакъв случай да забравя за него. И ето след малкото време труд положен от моя страна в ровене из библиотеки и интернет пространството, успях да намеря нужната информация, която в крайна сметка превърнах просто в статийка, която да доставя приятни мигове на четящият я.

Основният материал по-долу е взет от официален фен сайт на поредиците Stargate SG-1 и Stargate: Atlantis, както и от Wikipedia. И тъй като до голяма степен казаното на двете места се преплиташе си позволих да извлека най-важните факти и чрез малки корекции да ги пригодя за Вашето внимание.

Митът: Hathor

/ Според Stargate новелата и Stargate SG-1/

И в двете, Хатор е един от най-добрите избори по отношение на противник, главно заради това, че е образ с богато минало в Египетската митология. Често и писатели, и актьори предпочитата да прибавят по нещо от личните си възгледи и идеи към даден образ. Така че в този случай митът бива интерпретиран по начин, който го прави подходящ за Stargate вселената.

....

Във всяка Stargate вселена, ролята на Хатор е тази на Унищожителка на хората и Преластителка. Това до голяма степен е объркващо за по-запознатите с Египетската митология зрители и читатели, на които богинята не е известна с нито един от предходните два аналога. Тя била благосклонно/ великодушно, човеколюбиво/ божество; Богиня на Любовта и Плодородието. Също така никога не е била окачествявана като Богиня на Войната. За да бъде направена такава асоциация обаче, трябва да се задъбочим навътре в митовете, за да открием, че Хатор е имала предишно "въплащение". Преид да стане Хатор, е била позната като Секхмет, Богинята на Войната.

В митът, "Историята на Ра", Ра създава Секхмет. От неговото око тя се заразжда, за да бъде същество използвано като оръжие на отмъщението. Под преките заповеди на Ра, Секхмет и е наредено да унищожи хората заради техният порочен живот и непокорство пред него ( което е перфектен материал за фон на Stargate).

Въпреки всичко, Секхмет продължила да вилнее и било невъзможно да бъде спряна/ била невъзпрепяствуема/. В една от версиите на мита, Ра излял бъчви с пиво в море от кръв и когато Секхмет дошла да пирува от него, се напила и повече не била способна да убива. Когато отишла при Ра, той постановил върху опустушителният й дух да настане мир/ спокойствие/ - и тя била преименувана на "Хатор".

Като Хатор, предназначението и било променено. вместо да бъде позната като Богиня на Войната и Разрушението, титла отредена на Секхмет, тя се превърнала не само в Богиня на Любовта, но също така и в покровителка на жените. Предимно била изобразявана с глава на крава, а символите асоциирани с нея били тези на лъва, ястреба и змията, като частите от тези животни напомняли за предишната и жестокост. Сега обаче, Хатор била по-дбра, по-мила богиня. Често, в Египетското изкуство, тя бивала изобразявана гола, а ролята и била тази на защитник на децата и бременните жени - напълно противоположно на кръвожадното й отношение във времето, в което била известна като Секхмет.

Един от най-любопитните факти в телевизионните серии е този, че Хатор не носи някой от охарактеризиращите я символи - систрум/ древен египетски музикален инструмент/, украшение за глава под формата на рога и слънчев диск, менат/ ритуална огърлица/ и огледала. Нито един от тези символи не бива използван за разпознаването й в което и да е от двете и появявания - "Hathor" и "Into the Fire". В първата серия, тя сама представя себе си и никога не слага каквато и да било животнска маска. При следващата и поява, Хатор отново не носи предмети, които да я свързват с Египетското и минало.

.....

Следва продължение...0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.