• публикация
    1
  • коментари
    0
  • прегледи
    4288

Алонсо де Охеда - Alonso de Oheda

petnan

1301 прегледа

Алонсо де Охеда - Alonso de Oheda

Публикувано от petnan, 18.05.2009г. в 19:53ч.

Петър НАНЕВ

1. Той е българин, а не безроден призрак!

През 2005 г. се навършиха 500 години от Третата експедиция в Новия свят на велик наш сънародник - испански конквистадор

(Тези материали са публикувани единствено във в. "Шуменска заря". Исках да ги публикувам и тук, но нещо объркващо се случи с техниката и влязоха само три откъса. Все пак дано накарат млади изследователи да се заемат с тази така интересна тема.)

Ние българите осъдихме на забрава и историческа смърт друг българин, за който различни документи говорят, че е сънародник, живял преди около петстотин години в Испания Той участва активно в деветгодишната война срещу държавата на маврите. Тя е просъществувала от 1238 до 1492 г. на територията на Испания под наименованието Гранадски емират. Във войната сънародникът ни се отличава с неоспорим героизъм и голяма смелост и става фаворит на кралската двойка Фердинанд и Изабела - владетели на Обединеното кралство Кастилия, Леон и Арагон, което по-нататък ще наричаме за краткост Испания или Кастилия. След войната той се включва във второто плаване на Христофор Колумб към Новия свят, което започва на 25. IX. 1493 г. Българинът открива множество острови, извършва подвизи при завладяване на новите земи. По-късно прави четири самостоятелни откривателски плавания през морето-океан. За сега нека го наричаме условно Мореплавателя Хикс.

Двама души са стигнали до извода, че Хикс е българин.

Те са германският учен д-р Рихард Конетцки, който по време на броженията в Испанската гражданска война е проникнал в архивите на Морския музей в Мадрид и през 1941 г. гостува в България, изказвайки теза, че конквистадор с неустановена народност, може да се окаже българин. Вероятно тезата на Рихард Конетцки е "запалила" тогавашния гимназист Иван Димитров, който твърди, че през 1942 г. за първи път попада на данни за българския произход на мореплавателя и 40 години изследва въпроса

По тази тема през 80-те години на миналия век бяха публикувани множество статии. След това се случи нещо, което я покри в забрава.

Защо осъдихме на забрава, моряка, за когото и учени от други страни приеха версията, че е българин? Въпросът е много дълъг за обяснение, но с няколко думи може да се каже, че твърдението, за български произход на мореплавателя Хикс бяха отхвърлени в остра статия в сатиричен софийски седмичник през януари 1987-а г. Тази статия, се появи явно в резултат на "декрет", даден от "някъде". Майсторски написаната статия спря дискусията, че българин е участвал в откривателските експедиции към Новия свят. Статията бе насочена срещу споменатия Иван Димитров - тогава човек на преклонна възраст, владеещ чужди езици и отдал 40 години от живота си на изследването на българската следа в колумбистиката.

Жалко че развенчаването бе извършено само в един хумористичен вестник, чието предназначение не бе да се бърка в науката. А науката ни замълча и продължава упорито да мълчи до днес. Влиза ли тогава в сила изтърканата формула, че мълчанието е знак на съгласие с тезата за българския произход на мореплавателя? Мълчанието наистина може да бъде и знак на съгласие, но то е и вреден знак на забрава. Защото заедно с името на Иван Димитров изчезна и разработената теория за българския народностен произход на испанския мореплавател Хикс.

Само един човек и само един вестник не могат да извършат реабилитация на търсенето на истината, но те може да изкажат мнение, че тя е необходима и че наистина трябва да се направи. Може и трябва да припомнят преките и косвени доказателства на Иван Димитров и д-р Рихард Конетцки, че е имало такъв българин мореплавател, а сънародниците ни, да приемат с любов тезата, че техен средновековен сънародник е един от смелите откриватели на Новия свят.

Защо да ни е страх да говорим и спорим. Нали всички постижения а познанието са родени след дискусии, дори след инквизиции, клади, бесилки. Дори до днес има учени, които отричат, че Колумб е открил Америка. Защо ние да не искаме да докажем, че испанският мореплавател е от българска народност. Вече това се доказва и в чуждестранни публикации. Но за тях - накрая.

И стана тъй, че след 1987 г. името на мореплавателя "Хикс" изчезна съвсем. Само веднъж, преди години. проф. Тянко Йорданов (вече покойник), познат на по-възрастните поколения като водещ на съществуващото и до днес предаване на Канал 1 на БТ "Атлас" спомена неговото име. Това стана по повод юбилей на предаването "Атлас". Тогавашният му водещ Симеон Идакиев бе поканил професора, който смело заяви, че пръв откривател на Венесуела и пръв човек, стъпил на континенталния бряг на Америка е българин, погребан в гр. Санто Доминго на остров Еспаньола (Хаити). Тянко Йорданов допълни, че по негово завещание тленните му останки са зазидани под прага на църквата във францисканския манастир на гр. Санто Доминго в днешната Доминиканска република. Той, мореплавателят Хикс е поискал те да се зазидат, за да тъпчат костите му богомолците, защото не е могъл да изпълни целта на живота си. А тази цел, според Иван Димитров, потвърдена и от Тянко Йорданов, била да помогне за освобождаването на Отечеството му от Османско иго. Професор Тянко Йорданов смело изрече и името на този мореплавател... Драган Охридски с превод на испанското му име Алонсо де Охеда.

След това споменаване на мореплавателя Хикс отново последваха години мълчание. И до днес - то продължава. Преди три или четири години по случай коледно предаване само Росен Петров от Шоуто на Слави разкри някои детайли и се опита да докаже, че Алонсо де Охеда е българин.

Повече от тридесет години се питам защо бе нужен този акт на отрицание, достоен за последователите на Игнаций Лойола? Каква беше целта на неоправданите средства, с които се подходи към мореплавателя Драган Охридски защо вместо всички българи и особено интелигенцията да защитят идеята за него - идея, която, се посрещаше благосклонно и със симпатия в авторитетни държави по света, изведнъж потъна в мъртво мълчание. Малко хронология.

Първата публикация за Алонсо де Охеда - Драган Охридски излезе във в. "Литературен фронт" (18 юни 1981 г.). За нея сигурно спомогна и честването на 1300-годишнината на България. След шест месеца материал по темата се появи и във в. "Транспортен глас" (брой 48 от 2 декември 1981 г.), след други 3 месеца публикации се появиха във в. "Труд" и т. н.

Публикациите на тема за българския произход на Алонсо де Охеда като съоткривател на Новия свят дори преминават границите на страната ни. Тук-там по света се заговорва, че народността на един от най-близките съратници на Колумб, която досега е била неясна, е българска. Наши вестници от онова време съобщават, че кубинският професор от университета в Хавана Салватор Буено е казал при едно посещение в България, че ще напише книга, в която ще засегне историческите връзки между България и испански говорещия свят. Той заявява, че е много интересна тезата за българския произход на испанския откривател и конквистадор Алонсо де Охеда. Не е известно дали книгата е излязла в Куба, но и да е публикувана там едва ли е преведена на български, поради завъртялата се по-късно политическа конюнктура у нас. Българската идея за мореплавателя не е поета само от нашите издания и само от тогавашната приятелска испански-говореща страна Куба. Вестници у нас лишат, че чуждестранни журналисти, акредитирани в София, са публикували материали по темата, разглеждаща въпроса за произхода на испанския мореплавател. Съобщава се например, че канадският вестник "Хоризонт" (от брой 44-ти нататък, през април 1982 г.) е препечатал няколко публикации от нашия печат, които говорят за българския произход на колумбовия сподвижник. В различни статии, се дават и потвърждения за съгласие с българската теза.

Добре. Защо тогава, неочаквано изведнъж, всички млъкнаха, а българските учени, не казаха нищо но въпроса. Знак на съгласие ли е тяхното мълчание? Знаем, че народите на Балканите наистина боледуват от пребогатата си история. Вероятно хората от по-възрастната интелигенция все още не можем да се очистим от свръх интернационализма на миналото - така бяхме възпитавани. Но зад портите на Европейския съюз се открива поле за младото поколение историци и географи. Те могат да прогледнат и проникнат в архивите на Запада, да изтръгнат от забвението темите, които ни интегрират и ни правят близки с Европа. А темата, че един виден конквистадор и откривател на Америка е българин би трябвало да ни сближи с Испания и с испански говорещите страни в Латинска Америка Особено сега, когато сме в добри отношения с Европейския съюз.

(Следва)

2 Той е българин, а не безроден призрак!

Защо да не е възможно да има испански конквистадор, произлязъл от нашия народ?

Петър НАНЕВ

(Продължение от миналия брой)

Разобличителна статия от 1987 г. просто набива, идеята, че не е възможно българин да постигне такъв успех в мореплаването. Но защо забравяме, че българинът в края на турското робство е едно, а българинът, в началото на игото е бил друго. В началните години на робството той все още е бил учен и способен на всякакви дела.

Век преди Великите географски открития (с идване на селджуците на Балканите) е започнало масово преселение на българи, които създават цели колонии в южните части на Италия, Франция, Испания. Във Франция има села. които до днес носят името Булгари, Бугри и т.н. В Италия има много фамилии с корен Булгар, Булгарели, Булгаро, Някои са още от времето на прабългарския водител Алцек, заселил отряда си сънародници в Италия, но други са от по-късните векове. Спомнете си известния от средата на XX век италиански футболист -Булгарели.

Ами масовите заселвания на Богомили в цяла Европа, които на запад наричат катари, бугри, албигойци. Това са били все българи, чието учение макар еретично, завладява Запада. То повлиява и на реформацията в Европа, косвено и на религиозните войни в Централна и

Западна Европа. Съществуват мнения на учени, че ако не са били богомилите със своето учение, не би била създадена инквизицията. Можем да си направим извод, че представители на средновековната българска цивилизация в първите векове на робството се пръскат навсякъде в континента и в Русия Те дават принос в развитието на други страни.

Например кой, става църковен духовен глава на Киев в 1375 г.? Отговорът е неоспорим. Това е Киприан, ученик на Патриарх Евтимий и Теодосий Търновски. Още преди падането ни под робство, през 1390 г. той е ръкоположен за московски и всерусийски митрополит. През вековете на робството много българи са работели навсякъде в Европа. Но ние не проявяваме интерес към тях.

Ще прескочим четири века от игото и ще спрем, например, при Петър Берон, който през XIX в., когато спед близо 500 г. уж бездуховност, той издава десетки томове на френски език в Париж. Сигурно интернационализмът ни щеше да забрани да казваме, че е българин, ако не беше написал и най-българското съчинение след Паисиевата история - Рибния буквар. Защото в повечето наши енциклопедии не се споменава за трудовете му, печатани на френски.

А колко ли такива безбройни, "безродни" българи в Европа са се радвали на признание, далеч от поробителя. И за които ние не знаем нищо и не искаме да открием и научим повече за тях.

Така, че няма нищо изненадващо да е имало и един забележителен българин-мореплавател в екипажите на Христофор Колумб. Няма и нищо изненадващо той да е бил сред лидерите на експедициите и да е първият сред тях, стъпил на континенталния бряг на Южна Америка, както се твърди от Иван Димитров и Рихард Конетцки.

Знам, че моят народ има уникалното качество да се съмнява в способностите и възможностите си. Знам и, че българинът не смята себе си за морски човек. Но знам и това, че днес е търсен моряк, пръснат навсякъде по континентите и че плава под знамената на безброй чуждестранни флотилии. Знам също че в лицето на самотните ни мореплаватели - капитан Георги Георгиев, Дончо и Юлия Папазови, а и др. той е преплавал по-дълги маршрути от каравелите на Колумб. Така че няма нищо странно преди 500 години българин да е бил сред първите и в Новия свят.

Достатъчно е да погледнем тук-там по лавиците с книги и да намерим нещо по темата.

Книгата на немския морски изследовател Хайнц Нойкирхен "Пиратите", издателство "Георги Бакалов" Варна, 1981 г. ни дава пълно основание да смятаме, че нашият народ е имал свой пират-адмирал, далече преди английския Френсис Дрейк. Нека прочетем извадки от тази книга и разсъдим логически над тях. Описва се едно нападение над папски кораби, което продължава така:

Мавританският пиратски водач, нанесъл този дързък удар, се казвал Хорук (Арудж). Заради червената му брада го наричала още Барбароса. Той бил син на грънчар-християнин нейде от Балканите, който се преселил на остров Лесбос. След като турците завладени острова, Яков-реиз и семейството му приели исляма. Грънчарят притежавал сносна лодка, с която карал грънците си по пазарите. Когато четиримата му сина пораснали, заедно с тях той ще да е опитвал от време на време и по малко пиратство. След смъртта на бащата синовете Хорук, Елиас, Ицхак и Азор продьпжили занаята.

По време на един пиратски набег, Хорук (Арудж) бил пленен от една галера на монаси-йоанити, а Елиас убит. По всяка вероятност Ицхак сам се справял със скромното бащино наследство, защото тогава започнал светкавичният възход на Азор, Скоро той станал най-прочутият за времето си морски разбойник и получил от турския султан почетната титла „Хайредин", тоест закрилнпк на вярващите. (Хайредин е назначен от султана за адмирал на Османската флота в Средиземно море. - П.Н.) "Хайредин бил сега на върха на своята мощ. Славата му била тъй голяма, че всеки реиз по северно африканския бряг, който разполагал с мореходен съд, се присъединявал към победоносния пиратски адмирал. Великият адмирал на турската империя Хайредин умрял през 1546 г. 50-ина години след откриването на Новия свят. (Хайнц Нойкирхен го характеризира като високо почитан морски герой, едно изключително явление на флотоводец и пират... - П. Н.). Това именно навежда мисълта да го сравним с Френсис Дрейк, пиратът, любимец на английската кралица.

В Британската енциклопедия от 1997 г. разделът "The history of Latin America" -"История на Латинска Америка". Пета глава разказва за откриването на Америка. Първата секция на тази глава е озаглавена "Пътуванията на Христофор Колумб". Тук се казва, че Де Охеда е участвал във второто плаване на Колумб. Веднага следващата статия е озаглавена "Други ранни изследователи". На най-първо място в тази статия се чете "името на Алонсо де Охеда и се сочи че през 1499 г. той в самостоятелно плаване се насочва към необятните пространства на континенталния бряг на Южна Америка. Съпровождан от флорентинеца Америко Веспучи, Де Охеда достигнал до устието на Ориноко и изследвал брега, като дал име на днешна Венецуела (умалителна форма на думата "Венеция"). В цялата енциклопедия не се сочи каква е народността на мореплавателя. Кой ли народ би могъл да забрави откривател на Новия свят, ако произлиза от същия народ? Навярно (народ, загубил за дълго своята независимост идентичност и култура. Алонсо де Охеда сякаш е прокълнат от съдбата. За негови велики постижения се споменава само с по две думи. За неговата личност проучвателите на Великите географски открития от късните епохи са съвсем лаконични, дори саркастични. А този човек също е роден от майка, която е с определена народност. Всички известни факти за мореплавателя водят към българските земи. А името Драган-Драхан е по-българско и от Иван, и от Стоян. А фамилното "Да Лихнида" и "Охрида", което пък на тогавашния стар испански е транскрибирано на Охеда да не говорим. По традиция твърдението, че Де Охеда е българин може да бъде оспорено само от братята македонци, които ще кажат, че е македонец. Но дори това ще бъде още по-сигурно потвърждение, ако има научна подплата от тях, че мореплавателят е нашенец. Вече, дори в интернет се срещат македонски оспорвания, заради фамилията "Охридски".

В интервю, на известния публицист, вече покойник, Георги Тамбуев с Иван Димитров, отпечатано във в. "Труд", Димитров разказва, че като ученик в гимназията през 1942 г. е чул да се говори за дневника на Мари-Мадлен сен Жозеф, племенница на бретонския херцог ди Вилар. Дневникът е воден от 1491 до 1509 г. В него Мари-Мадлен сен Жозеф е написала, че Алонсо де Охеда е известен още с името Драхан да Лихнида. В друга статия Димитров прибавя, че двете имена "Алонсо де Охеда -Драхан да Лихнида" се срещат още в доклади, писма, съобщения от испанската инквизиция до папата в Рим.

Мисля, че дори само името Драхан да Лихнида е достатъчно свидетелство за българския произход на мореплавателя и ни дава право да го приемаме като свой и да докажем на света, че е наш сънародник.

Не е трудно и за обикновения човек да установи, че Лихнида е името на Охрид на латински език - в документи се споменава, че в по-късни времена в Охрид има квартал, наричан и Лихнида, и Лахнида, в който са живеели предимно католици. Ако семейството на Драхан да Лихнида е било католическо тогава много неща си идват на мястото. И най-вече въпроса за приемането му в католическа Кастилия. Българските католици винаги са се славели с високо българско народностно самосъзнание. Те например разпалват български вълнения през робството и вдигат Чипровското въстание през септември 1688 г. в Северозападна България. Католикът Георги Пеячевич вдига българите и ги повежда в поход към свободата към Кутловица (Монтана). Той е нападнат от турския васал - унгареца Имре Тьокьоли (1657-1705) и напълно разбит. И след това въстание много българи се изселват във Влашко и Унгария. Сам Пеячевич отишъл във Виена, където му дават титлата барон. Неволно се набива едно сравнение за сходство на съдбата на Драган Охридски и Георги Пеячевич. Макар с разлика повече от столетие, и двамата целят освобождението на Отечеството си. Единият получава титлата "барон" в Австрия, а Де Охеда получава званието "рицар" в Кастилия.

Говорейки и служейки си с няколко езика, Иван Димитров се заема да търси данни за Алонсо-Драган.

........................................................................

Картата на южноамериканския бряг, направена по поръчка на близкия до кралските особи Исабела и Фердинанд Хуан де ла Коса, от Охеда и неговия екипаж при самостоятелното му пътуване през морето-океан през 1500 г. е първата карта на Южноамериканския континентален бряг, смятан тогава за индийски. С тази карта, известна под името "Мапа Мунди" Охеда отива на доклад в испанския двор.

Повечето названия в картата, сочи Димитров, са български или славянски - Дола. Галата, Курия, Хоро, Лихнида и Лахнида (Охрид), Барба кала (Добрия моряк), Тамара, Роза, Яро (славянски бог на изобилието) и др. По-късно истинските имена - свидетелство за произхода не Охеда - са заменени с други, а оригиналната карта от пътуването на Охеда се укрива дълбоко в сейфовете на Морски музей в Мадрид. Къде ли е тази карта сега? Тя сигурно е запазена и стои някъде сред тайните испански архиви? Германецът Рихад Конетцки споменава, че всред броженията на гражданската война в Испания, успява да стигне до тази карта и да види оригинала с посочените по-горе славянски наименования на острови и брегове.

Друг факт. След края на Втората световна война директорът на Централния Военно-морски архив на Бразилия, бившият капитан на боен кораб Макс Жусто Гуедес, също попада на картата и успява да снеме научен препис на „Мапа Мунди-1500", като установява с точност местонахождението на всички славянско звучащи надписи върху новооткритите брегове на Южна Америка. Така той успешно прочита всичко, но не може да разбере какво означава думата БУРНТИАНС в надписа: „Тези брегове бяха открити за Кастилия в година 1499, като откривателят беше БУРНТИАНС!". "Г-н Макс Жусто Гуедес бе любезен да ми изпрати това свое изследователско постижение - пише Димитров, - което при последвалата обработка даде отново неопровержими резултати, че БУРНТИАНС произлиза от арабската дума БУРДЖАН, употребявана и от испанците в онези времена и означаваща БЪЛГАРИН. Маврите говорят арабски и са оставили следи в испанската култура и в езика им още от владичеството им над Иберийския полуостров.

Искам да представя и други убедителни доказателства, посочени от не титулувания, но истински изследовател и полиглот и, според мен, скромен човек Иван Димитров. Събрал съм ги от различни статии и ще ги изредя с някои съкращения, поради липса на достатъчно място.

1. Херара в „Обща история на откривателските плавания" посочва един комплекс на Охеда, особено проявил се при второто му плаване - комплекса от детството, че ще умре от глад", и с това подсказва, че като дете Охеда е гладувал. Може ли един потомък на прочут феодален род, числящ се към висшата аристокрация, да гладува в детските си години? - пита Димитров

2. Алонсо де Охеда е признат за герой във войната на Испания срещу маврите. Крал Фердинанд и кралица Изабела искат да му подарят мавърски замък и много земя. Но Алонсо де Охеда се отказва. Възниква въпросът: защо? Някои западни изследователи считат, че това е ненормална проява. Ние считаме, че няма нищо ненормално в отказа му. Неговата мечта е да воюва и за освобождението на България.

3. Някои автори споделят, че когато се разгневи, Охеда ругае на непознат език. Ругатните на този непознат език се изсипват най-много върху пирата Бернандино де Талавера. Но кой е този непознат език? За сега не е изяснено, пише Димитров. Но ние може да се запитаме, нима западноевропейските езици биха могли да не бъдат разпознати от испанците. Това ще е бил някой труден и неразбираем език за тях, какъвто е българославянския.

4. В Испания най-тачените светци през XV век са Сантяго (св. Яков), св. Хуан и св. Магдалена. А Алонсо де Охеда назовава първото европейско селище на новия континент Свети Стефан, (естествено в испанското му звучене Сан Себастиан - ПН). Знайно е, че на брега на Охридското езеро има манастир, известен от най-стари времена с името "Свети Стефан".

5 Алонсо де Охеда единствен от конквистадорите довежда в Севиля туземка, жена от Индиите и живее с нея без брак. Това за инквизиторския морал на католиците-испанци е много тежко престъпление.

6. Когато Алонсо де Охеда е разпитван пред кралския съд като свидетел (1513 (?), на въпроса на съдията, на колко е години отговаря, че не знае точно. Той отговаря, че може би е на 40, или няколко години повече или няколко по-малко. По това време в Испания има почти съвършена регистрационна система и един такъв отговор може да се приеме за обида на съдебната инстанция. Но съдиите не реагират, защото вероятно знаят, че Охеда е чужденец.

7. В някои писма от архива на английския посланик в Париж О'Конъл през XV в , които се намират в Англия, се сочат двете имена на великия мореплавател-откривател и се потвърждава, че Алонсо де Охеда и Драхан да Лихнида са имена на едно и също лице.

8. Двете имена "Алонсо де Охеда - Драхан да Лихнида" се срещат още в доклади, писма, съобщения на испанската инквизиция до папата в Рим.

9. От завещанието на Охеда е известен един лаконичен пасаж – той се отнася до желанието му да бъде погребан под прага на църквата във францисканския манастир в град Санто Доминго на остров Еспаньола, „ТА ВСИЧКИ ДА ТЪПЧАТ КОСТИТЕ МИ" (защото) „АЗ НЕ ИЗПЪЛНИХ ДЪЛГА СИ КЪМ РОДИНАТА".

Интересно е да се отговори на въпроса за коя родина става дума - продължава с въпросите си - Иван Димитров и продължава. На Испания той дава много - слава, територия, злато. А към България – неосъществения му стремеж да накара Обединеното кралство да воюва срещу Османската империя. За „твърдият му вътрешен импулс, благородната му кауза, която си остава загадка" пише и изспедователят Андерсън).

10. През целия си живот Охеда не само прегръща всяка идея за кръстоносен поход към Божи гроб, но се стреми да я разшири, мечтаейки да воюва и за свободата на България. Тъкмо този стремеж го кара да проявява геройство в Гранадсната война срещу маврите, сближава го с Христофор Колумб, който споделя, че търси пряк морски път за Индиите, за да събере злато и да финансира кръстоносен поход за освобождаване на Ерусалим. Към края на живота си Алонсо - Драган съзнава, че усилията и мечтите му не са се сбъднали и тъкмо затова изповядва, че не е изпълнил дълга си и съблюдавайки каноните на църквата завещава костите му да бъдат превърнати в стърга за краката на богомолците.

11. Нито един от съвременниците му не съобщава да е получавал вести, писма, пари от родители или близки. Охеда няма и семейна гробница - според обичая на феодалните родове. Той не пожелава да умре в Испания, макар че през последните години от живота си има нужда от подкрепа. Умира на о. Испаньола (Хаити).

12. Личното име Алонсо през XV в. означава в превод Милан или Драган. Освен това думата „алонсо" се употребява и като „драг, мип, отдалечен, разделен". „Първоначално, според нас - пише Димитров - Драган Охридски в превод на испански е имал следния вид - Алонсо де Охрид. При първата адаптация на староиспански " де Охрид" става „де Охрида". Но в латинските езици чуждите думи със срички „фри" и .,хри" потъмняват, губят буквата „р" и се преобразуват на сричките .,фе" и „хе". По този начин Охрида се превръща в Охеда.

Представителите на известния испански феодален род се подписват Оjеdа. За да не се смесва с тях, Драган Охридски се подписва Hojeda. Доказателства, Доказателства...

................................................................................

Ние българите трябва да направим тъй, че испанският мореплавател и откривател да не е вече безродник, а поне неговият дух да бъде приютен, макар след петстотин години, в Отечеството му и той да намери покой. Трябва да се провери, дали костите му наистина са зазидан в църквата на францисканския манастир в Санто Доминго, както твърдеше Иван Димитров, подкрепен по-късно от проф. Тянко Йорданов. Мощите му или част от тях, следва да се пренесат в България. Мисля, че едни преговори с Доминиканската република няма да направят невъзможна тази идея. Целият днешен Карибски басейн и днешното население на брега и островите днес почита Алонсо де Охеда като свят мъж. В интернет може да се намерят стотици статии и публикации, посветени на него. Никъде обаче в това, което аз разгледах не открих думи, които да ни ориентират за неговата коренна народност и за произхода му.

Учените жени и мъже на България, най-вече младите, трябва да търсят духовете и на други българи, дали на света слава и мощ. Алонсо де Охеда заслужава свято уважение и дори паметник в България. Би могло дори да се помисли, дали не е достоен, при доказване на българския му произход, да бъде провъзгласен за светец от БПЦ. Поменаваме го в годината 2005, в която се навършиха точно 5 столетия от началото на третия му поход, документите за който са или изчезнали или укрити в миналото.

Съвсем бегли са данните и за Четвъртия му поход към Новия свят. Както вече бе споменато по-горе, Иван Димитров смята, че при тези походи Де Охеда успява да премине тясната ивица между Северна и Южна Америка (Панамския провлак) и да стане първият европеец видял Великия тих океан от Изток.

(Следва)

(По някаква необяснима причина Трета, Четвърта и Пета част от поредицата на тази публикация изчезнаха. Затова по-долу следва направо Шеста част.)

6. Той е българин, а не безроден призрак!

Триумф: Чуждестранна енциклопедия идентифицира Алонсо де Охеда като испански мореплавател, роден в България

Петър НАНЕВ

(Продължение от миналия брой)

Освен Иван Димитров цитирахме и някои чуждестранни автори, писали за Де Охеда - Охридски. Но трябва да споменем, че още през 1960 г. българският писател Владимир Полянов е написал голям очерк за Алонсо де Охеда в книгата си "Епоха на смелите" (издателство "Народна младеж"). Тогава обаче не е съществувала тезата за българския произход на Де Охеда - Охридски или новият български интернационализъм е превръщал в табу тази тема. Въпреки това Полянов, сякаш ръководен от девето чувство за близост с този мореплавател пише с топлота и симпатия за него. Особено вълнуващо Полянов е описал трагичния край на конквистадора на остров Еспаньола.

"Пирати срещат в морето и кораба на Алонсо де Охеда. За миг той загубва богатството, което с кръв и мъка е събирал. Когато след това стига в Еспаньола, няма нищо друго освен своето име, своята шпага, мъката и горчивината в душата си. От тия неща ценно се оказва все още неговото име, защото успява да натовари на кредит един кораб с храна. Тоя кораб той изпраща с доверения си приятел Енсизо в Сан Себастиан.

Сам той остава в Еспанъола с надежда да постигне нещо повече, да намери кораби, още хора, още храна, за да може да продължи делото си в Нова Андалузия (Сан Себастиян – първото основано от Охеда селище - в континенталната земя на Америка. П.Н.).

Шест години се лута в Еспаньола, хлопа от врата на врата. Защото той чува какви нещастия се струпват на хората в Сан Себастиан и удвоява исканията си. Чуват за събитията в Сан Себастиан и тия, които биха могли да му помогнат стават по-въздържани. Дрехите му се износват, ботушите му се скъсват, косите му побеляват, лицето му побледнява и отслабва, мъката по изоставените другари гложди сърцето му. Призраци и видения го разкъсват.

С годините той все по-рядко хлопа по вратите на големци и приятели затова пък гледа с помътени очи. Чука по масата в кръчмата, на Сан Доминго, все повече одрипавял, побелял и подпухнал. И потиска мъката си, и прогонва виденията и призраците с ракия, докато един ден през 1515 г. заспива на една маса и не се събужда...

................................................................

Аз лаикът съм разбрал едно и претендирам, че то е вярно: Научните открития много често са били отричани, авторите им са изживявали непосилни мъки, инквизиция, понякога са отнемали живота им, а после са ги реабилитирали и са ги канонизирали за светци. Какво би попречило на нашите учени смело да навлязат в спор, който би издигнал авторитета на българската наука. Щом спорът дори за родното място на Колумб още не е решен и продължава от векове, какво толкова страшно би станало, ако ние дадем доказателства, че Драган Охридски - Драхан да Лихнида, приел испанското име Апонсо де Охеда, е българин.

…………………………..

Тук трябва да се каже, че след отричането на изследванията на Иван Димитров в България, той пише писмо до Академията на Науките на бившия Съветски съюз. (За съжаление както соча в настоящия текст, голяма част от него изчезна и от Втора част премина направо на Шеста част, а сега не ми се преразказва и пренаписва отново от източниците, които имам. Но трябва да се отбележи, че Иван Димитров вади същността на тезата си за българския произход на Алонсо де Охеда и в писмен вид я изпраща в Москва.

……………………………

Ще препиша част от публикуваната разобличителна статия в споменатия хумористичен седмичник през 1987 г., която всъщност от разобличителна се превръща в съобщение за подкрепа на тезите на Иван Димитров от руските учени.

Статията като цяло е в сатиричен стил, но се оказва, че нещата за руските учени съвсем не са били до изобличителен смях, а до доверие в търсенията на Димитров. Ето отговора от тяхната Академия на науките на бившия СССР до Иван Димитров.

Дълбокоуважаеми др. И. Димитров,

Вашето писмо бе изпратено в Географското общество на АН на СССР. Това общество прояви голям интерес към Вашите работи, и е готово да даде отзив за тях, но Ви моли да изпратите на техен адрес Вашите научни трудове по резултатите от това изследване.

Главен научен секретар: (подпис)

Вероятно научните си изследвания и публикации Иван Димитров все пак е изпратил в Русия.

После?...

После се стига до триумф на неговата теза! През 1998 г, единайсет години след разгрома му в България, в издадената електронна руска "Большая знциклопедия Кирилла и Мефодия 1998" се помества следната статия, която предавам в оригиналния й тексг на руски език. Тя е в енциклопедия, в чието съставяне участват стотици руски учени - авторитетни имена.

Ето и статията, малко, но точна, преписана дословно, непосредствено от енциклопедията:

ОХЕДА (Ноjеdа) Охеда, Алонсо де (наст. имя и фам. Драган Охридский) (ок. 1470-1515), испанский мореплаватель, конкистадор. Родился в Болгарии. Участник (в 1493-95) 2-й экспедиции X. Колумба. В 1499-1500 руководил экспедицией (совместно с А. Веспуччи), открьюшей берег Гвиани, побережье Венесузль! и о-ва Кюрасао и Аруба, Венесузльский зал.. оз. Маракаибо и п-ов Гуахира. Основал 1-ю испанскую крепость в Юж. Америке.

Тази първа крепост-селище е именно споменатата по-горе крепост Сан Себастиян (Св. Стефан)

А ето и превода на статията на български език:

Охеда (Ноjеdа, Охеда) Алонсо де (истинско име и фамилия - Драган Охридски) (около 1470-1515), испански мореплавател, конквистадор. Роден в България. Участник (в 1493-95) във втората експедиция на Хр. Копумб. В 1499-1500 ръководил експедиция заедно с Америко Веспучи), откривайки брега на Гвиана, крайбрежието на Венецуела и островите Кюрасао и Аруба. Венвцуелския залив, езерото Маракаибо и полуостров Гуахира. Основал първата испанска крепост в Южна Америка.

Честито!!! Това не е ли триумф, българи? Честито г-н Иван Димитров. Ти вече не си в този свят, но вероятно, макар късно, ще бъдеш удовлетворен. Мисля, че руската наука е достатъчно авторитетна, за да можем да отдъхнем и кажем, че много важна българска теза е възприета официално в една страна с големи постижения в световните историко-географските и космическите изследвания.

Каква е загадката на българина Алонсо де Охеда в крайна мяра? Тя трябва да се търси и търси, и търси. Вече има авторитетно признание че е българин.

Но има и друго - тук не достига място да се дадат примерите, в които се оказва, че най великите испански конквистадори са започнали откривателския си път в изследователски отряди и екипажи на Алонсо де Охеда. Америка Веспучи е само един от тях. Друг бъдещ голям конквистадор Франциско Пизаро е бил помощник и ученик на Де Охеда при изграждането и утвърждаването на споменатото първото европейско поселище на континента - Сан Себастиян. Този Пизаро, превзема петнадесет години след смъртта на Охеда империята на инките. С Де Охеда е работил и се е учил от него и Хернандо (наричан още Фернандо) Кортес. Фамозният завоевател на Мексико, който с малък отряд тръгва на поход срещу империята на ацтеките и я завладява само три години след кончината на забравения от всички Алонсо де Охеда - Драган Охридски.

Алонсо де Охеда, е отхвърлен от всички и е оставен да издъхне гладен, беден, болен и безпомощен. Но така е и с другите най-велики откриватели на Новия свят. Такъв е и краят и на противоречивия Америко Веспучи и дори на самия Христофор Колумб. Същата съдба споделят Кортес и Пизаро. Епохата на Великите географски открития е била толкова бурна, че е употребявала знаменитите си личности и после ги е изяждала.

Те умират в нищета, забравени от всички.

Но духовете им днес са реабилитирани и уважавани от техните народи. Само скитащата душа на Апонсо де Охеда витае по света и не може да намери покой и мир, защото никой народ не я приема?! Неговият дух от около 500 години броди като демонизиран холандски призрак по моретата и океаните и чака народа си, да го приюти.

Този дух иска някой да му каже: ти си Драхан да Лихнида - Драган от Охрид -Драган Охридски. Щом е трябвало да служиш на кралете на Кастилия е трябвало да бъдеш Алонсо де Охеда. Но ти си мой велик сънародник и аз се прекланям пред твоите дела, достойни за най-великите българи в българската история.

Този дух иска някой да му каже:

За нас ти си бъпгарски великомъченик и светец, а не безроден призрак!

(Край)

Бележка: Тези материали са отпечатани във вестник "Шуменска заря" в поредица от 9 август до 16 август 2005. Повтарям, че се базират предимно на изследванията на покойния вече Иван Димитров. Разбира се, ползвана е и друга литература. Целта на тази публикация е да събуди интереса на млади изследователи, които да ра