Премини към съдържанието

Book Reviews

  • публикации
    289
  • коментари
    1576
  • прегледи
    1623521

Факт & Коментар

ganinka

1695 прегледа

:laughing5: :laughing5: :laughing5: Ох, едно търсиш, а друго откриваш...

Днес реших да потърся по-обстойно за други забавни цитати от книги. Не намерих, но попаднах на форумна тема, в която потребител е написал любопитни факти. В отговор друг потребител (Brix) коментира, че повечето факти са глупости и бива провокиран от първия да се обоснове. Което той и прави. :lol6: :lol6: :lol6: Няма връзка с книгите, но пък е много забавно (точно като цитатите от книги и коментарите на Тори и Деси) и реших да го споделя:

1. Кръвта на щурчето е бяла - Вярно си е.

2. Ами в списъкът няма любопитен факт номер 2. - Колко любопитно.

3. Тежест на мозъка при бозайниците (в грамове):

Таралеж - 5

Домашна котка - 30

Гибон - 90

Средноголямо куче - 100

Домашна свиня - 150

Крава - 350

Горила - 430

Кон - 500

Човек - 1400

Индийски слон - 4000-5000

Финвал - 6000-7000

Кое е любопитното в това да изброиш кой мозък колко тежи при бозайниците. Недостатък е, че в този бегъл списък го няма Синият кит. Колко любопитно е, че мозъкът на котката ми тежи 30 грама. Изгарях от любопитство относно таралежът.

4. Най-големият гризач в света е рядкото южноамериканско животно капибара. На местния индиански диалект името му означава "стопанин на тревата". Най-големият гризач, цитиран в точката всъщност е изчезнал преди 4 милиона години. Така че де факто вече не съществува. Можеше поне да поясниш този факт. Истински любопитното е, че съществото е тежало 1 тон, било дълго 3 метра и високо метър и половина.Черепът на гигантската мишка е с размери 52 сантиметра в диаметър и е открит от Андрес Риндеркнехт и Ернесто Бланко – учени от Монтевидео, Уругвай.

5. Новороденото жирафче е високо 1,80 м, възрастният мъжки достига 5,80 м, а женският - 5,20 м. Жирафът е единственият животински вид, при който и двата пола имат рога. - Всъщност новороденото жирафче е 1 метър и 60 см. и тежи 55 кг., т.е. 20 пъти по-малко от възрастните. Втората грешка е, че има и други видове при които и двата пола имат рога. Козите например.

6. На свобода миещите мечета живеят не повече от 8 г., а в зоопарковете доживяват до 15. - Вярно. И има напълно логично обяснение. В зоопарка енотите не ги слагат в една и съща клетка с рисовете.

7. Заедно с кленовия лист и бобрите са официален символ на Канада. - Глупости. Странно защо на националния флаг на Канада редом с кленовият лист са пропуснали да изтипосат бобъра.

8. Думата хипопотам означава "речен кон" на латински. Всъщност хипопотамът е доста далече от коня, най-близкият му роднина е свинята. - Абсолютно вярно.

9. Сините китове са не само най-големите, но и най-шумните животни. Техните звуци достигат до 188 децибела. Освен това те имат най-бавния пулс от всички бозайници - 9 удара в минута. - Абсолютно вярно.

10. Всички птици мигат с долния си клепач освен совите, които мигат с горния. - Ами бухалите?

11. Гепардът е единствената котка, която не може да си прибира ноктите. - Всъщност гепарда може да си прибира ноктите. Но не ги скрива напълно в лапите си както другите котки.

12. По статистика 1 от всеки 12 далматинци се ражда глух. - Без коментар.

13. През последните два ловни сезона японските китоловци са избили повече от 600 екземпляра, числящи се към видове от Червената книга. - Вярно е, само с една малка забележка. Повечето са убити по погрешка.

14. Лъвиците си почиват по 20 часа на ден, а през останалото време ловуват и се хранят. - Без коментар.

15. Когато един делфин е болен или наранен, той вика на помощ други делфини, които го придържат близо до повърхността, за да може да диша. - Абсолютно вярно.

16. Морските видри изяждат дневно храна, колкото 1/3 от теглото им, за да поддържат телесната си температура в ледената морска вода. - Вярно.

17. Един вид американски алигатори оцелява през зимата, като замръзва заедно с водата, но оставя крайчеца на носа си над нея, за да може да диша. - Ако един въглеродно базиран организъм замръзне за продължителен период от време той ще умре. Този тъпизъм би влязъл спокойно в топ 10.

18. Албатросът има размах на крилете до 4 м и каца на сушата веднъж на 2 години, за да се размножи. - Абсолютно вярно.

19. Според статистиката годишно 1 000 000 американци търсят медицинска помощ след ухапване от куче. - Голям праз.

20. 63% от собствениците на кучета в Англия признават, че целуват любимците си. От тях 45% ги целуват по носа, 19% - по врата, 7% - по гърба, 5% - по корема и 2% - по лапите. Останалите 22% са заградили в анкетата отговор: другаде! - Боже господи. Защо не се направи статистика и кой колко често си бърка в носа?

21. Най-голямата колония мравки е открита в Хокайдо, Япония. Там, на площ 3 кв. км живеели 306 милиона мравки-работници и милион майки, разположени в 45 000 отделни мравуняка. Мравката работник живее около 5, а царицата - до 25 г. - Може и да е вярно. Аз лично съжалявам човечеца, който е преброил всичките 306 милиона мравки.

22. Първата кучешка изложба се състояла в Англия през 1859 г. - Без коментар.

23. За да изчислите "човешката възраст" на кучето си, пребройте първата година като 15, втората като 10, а следващите - по 3. - Здравееееей, кучето има кучешка възраст, а не човешка. И който е направил тези изчисления сигурно в предишния си живот е бил псе.

24. Във Великобритания се смята за добър късмет черна котка да ти пресече пътя. - Може и така да е. На кой му пука всъщност.

25. Исак Нютон е изобретател на вратичката за котки. - Сигурен съм, че света ще го запомни с това. Макар че е крайно съмнително това изобретение да е негово дело.

26. На човек се падат около 200 милиона насекоми.- Аз лично моят дял го изтребих с мухозола. И когато ме ухапе комар, това е някой от вашите комари. Ще ви съдя.

27. Слонът е единственото животно, което не може да скача. - А аз си мислех, че и костенурката, къртицата, червеят, охлювът също не могат. Но щом слонът е единственият от утре започвам да тренирам моите охлюви в аквариума да започнат да скачат.

28. Котките не усещат сладкия вкус. - Абсолютна грешка.

29. Има около 600 вида хищни растения. - Без коментар.

30. Кучетата и хората единствени имат простата. - Вярно.

31. Езикът от фламинго се смятал за голям деликатес в Древния Рим. - Всъщност не от Фламинго, а от Чучулига.

32. Лебедите и есетрите в Англия са собственост на кралицата. - Защото всяко природно богатство е държавна собственост.

33. Птицата киви е почти сляпа, основното й сетиво е обонянието. - Вярно.

34. Жирафът няма гласни струни. - Няма и човка.

35. Птиците биха умрели от глад в космоса, защото имат нужда от земното притегляне, за да преглъщат. - Ало, ако изкараш птица в космоса, тя ще умре доста преди да огладнее.

36. Човешките хапчета "антибебе" работят идеално при горилите. - Какво да ти кажа ...Жена, маймуна.... все същата.

37. Златната рибка единствена може да вижда едновременно инфрачервените и ултравиолетовите лъчи. - Без коментар.

38. Всяка година се откриват по три нови вида птици. - Без коментар.

39. При някои видове тюлени мъжкият става три пъти по-едър от женската. - Вероятно е така. Голям праз.

40. От общо 4000 вида бозайници на планетата 900 са прилепи. - Това по всяка вероятност е грешка, но не ми се рови до толкова за да го оборя.

41. Мухите са единствените насекоми, които имат само две крила - всички други имат по четири. - Всъщност разреда на двукрилите насекоми наброява 240 хиляди различни вида. По моему това е доста повече от едно.

42. Суровият белтък е вреден за котките, тъй като съдържа ензим, който разгражда витамина биотин, жизненоважен за котешкото здраве. - В този ред на мисли и черната отрова е вредна за котешкото здраве. Плюс това витамина не е биотин а витаминът В7.

43. Само хората и конете имат химен. - Грешка. Само жените и конете имат химен.

44. Предполага се, че в стомаха на една муха живеят около 33 милиона микроорганизми. - Вярно е. Само че не са 33 хиляди, а 330 хиляди. И не в стомаха на мухата, а на слон с хронична диария, който е ял сини водорасли по бреговете на езеро, замърсено с трупни стрептококи. Що за човек, може да повярва в подобно нещо, което никой не би могъл да установи.

45. Скорпионите понасят 200 пъти по-висока радиация от хората.- Истинските шампиони обаче са плъховете и хлебарките.

46. Отровата на усойницата е опасна само ако се смеси с кръвта - глътнете ли я, нищо няма да ви стане. - Вярно е.

47. Някои дълбоководни риби имат мъжки-джуджета, прикачени и хранещи се от тялото на женските, защото свободно плуващите мъжки не могат да открият женските в огромните мъртви пространства на океанските дъна. - Абсолютно вярно.

48. Мухите непрекъснато се наблюдават една друга и се водят към храната - затова се събират на рояци. - А може би се събират на рояци, защото просто са подушили лайно.

49. Охлювът се размножава само веднъж в живота си. - Без коментар.

50. Бразилски учени докладват за мутирали бълхи с размери на хлебарка, които могат да скачат до 6 м. - Ето това е голяма простотия.

51. Катериците имат имунитет към беса. - Без коментар.

52. Няма две зебри с еднаква шарка. - Както и двама души с еднакви отпечатъци. Това са характерни белези. Нищо ново под слънцето.

53. Косатките убиват акули, като се забиват с огромна сила в стомаха им, създават голямо налягане и предизвикват експлозия. - Огромна глупост. Косатките убиват акули, но не по този начин.

54. Годишно хипопотамите убиват повече хора, отколкото всяко друго диво животно в Африка. - Абсолютно вярно.

55. Новороденото слонче тежи около 100 кг. - Вярно е.

56. Полярните мечки са единствените бозайници, които имат козина на стъпалата си. - Без коментар

57. Човешката ДНК съвпада 99% с шимпанзето и 70% с голия охлюв. - Аз познавам хора, чиято ДНК съвпада на 100 процента с тази на голия охлюв.

58. Водното конче живее 24 часа. - Грешно. Водните кончета живеят средно около 4 месеца.

59. Според статистиката всеки час изчезват по 17 вида растения и животни. - Голяма глупост. Според тази статистика след 10 години ще изчезне 80 процента от целия живот на планетата - Около милион и половина вида.

60. Белите акули могат да живеят три месеца, без да ядат.- Аз също.

61. Сърцата на скаридите се намират в главите им. - Вярно. Между другото аз познавам хора, на които мозъкът им се намира в половите органи.

62. 4% от всички мексиканци имат кучешка тения. - Без коментар.

63. Прилепите винаги завиват наляво, когато излитат от пещера. - Може и така да е. Интересно как едно сляпо по рождение същество разбира кое е ляво и кое е дясно. Или се има на предвид, че като завиват наляво обръщат резбата.

64. Пчелата различава зелено, синьо и ултравиолетово, а червеното й изглежда черно. - Без коментар.

65. Стадо слонове изминава около 100 км дневно. - Не мога да го коментирам, защото не мога да намеря данни нито в подкрепа нито в оборване на настоящото мнение.

66. Езикът на синия кит тежи колкото един възрастен индийски слон. - Лъжа. Езикът на синия кит тежи от 3-4 тона. Индийският слон достига тегло от порядъка на 5-7 тона.

67. Лъвицата е много по-добър ловец от лъва. - Според НГ женските екземпяри не са по-добри ловци, но са по-организирани.

68. Новородената панда е голяма колкото пакетче масло. - Зависи от пакетчето масло... но може да се признае за вярно.

69. Голямо ято скакалци може да унищожи 80 000 килограма царевица дневно. - Правилно, стига обаче някой да дефинира какво значи "Голямо ято".

70. Съществува следната закономерност - колкото по-голямо е окото в сравнение с тялото на животното, толкова по-малък е мозъкът. - Ако следваме тази формула значи сляпото куче и къртицата нямат мозъци.

71. Гигантската галапагоска костенурка може да достигне тегло до 225 кг и да живее повече от 150 г. - И какво му е любопитното на това? По-любопитно би било да се каже, че Най-голямата костенурка е кожестата костенурка. На дължина обикновено е около 2 m, а теглото на кожестата костенурка най-често е между 295 и 544 kg. Рекордната документирана стойност за дължината е 274 cm, а за теглото - 914 kg. Предните плавници в сравнение с другите морски костенурки са най-големите, както отчетено пропорционално на тялото, така и по абсолютен размер. Размахът им при възрастните екземпляри достига до 270 cm.

72. Додото е открито през 1507 г. и изтребено до 1600 г. - Грешка. За първи път птицата Додо е забелязана от холандски изследователи през 1598г. Последните данни за нея са от 1681 г.

73. Комарите предпочитат хората с миризливи крака. - Не мога да коментирам.

74. Когато се роди, бебето жирафче пада от почти два метра височина, без да се нарани. - Явно е така.

75. Годишно американците харчат повече пари за кучешка, отколкото за бебешка храна. - Защото едно три килограмово бебе не яде колкото един санбернар.

76. Най-малкото насекомо на планетата е по-малко от окото на домашната муха. - Всъщност.... доста по-малко

77. Комарите предпочитат хората с миризливи крака. - Истински любопитното е, че факт номер 73 подозрително съвпада с този.

Вдъхновен от забавните коментари, първия потребител поднася нова порция факти, отново с последвали коментари от страна на втория:

Ако крещите 8 години 7 месеца и 6 дена ще изработите достатъчно енергия за да стоплите чаша кафе.

Ако крещите 8 години 7 месеца и 6 дена гласните ви струни ще станат като корабни въжета. Има голям шанс обаче да бъдете застреляни от някой изнервен съсед.

Човешкото сърце създава налягане способно да разпръсква кръв на 10 метра.

Човешкото сърце създава налягане способно да разпръсква кръв на 1000 метра, ако го напълните с кръв и смажете в хидравлична преса. От остатъчния продукт става чудесна кайма за канибали.

Бръмбарът може да живее 9 дена без глава.След това ще умре от глад..Т'ва е гадничко. - Освен ако не открие, че може да реверсира посоката на храносмилателната си система.

Ако си удряте главата в стената в продължение на един час може да изгубите 150 калории.

Ако си удряте главата в стената в продължение на един час може да изгубите главата си.

Мъжката богомолка не може да се сношава с глава на раменете.За да започне половият акт женската му отхапва главата. - Това важи и до голяма степен и за хората. В наши дни елитните проститутки направо ти режат главата от кръста с тези тарифи.

Сомовете имат 27000 вкусови рецептора. - Сигурно затова са толкова вкусни.

Средният годишен приход на едно семейство в САЩ е $57 045. Времето, за което съзтезател по бейзбол средно изкарва толкова, е 4 дни, а едно българско семейство - за 16 години. - А Михаел Шумахер за десет минути - само от лихви.

Ако една кафена лъжичка е с плътност, равна на плътността на черна дупка, то тази лъжичка ще е толкова тежка, че ако мислено я поставим на земята, ще стигне до ядрото на нашата планета. - Ако мислено една черна дупка поставим на земята, тогава ни е спукана работата.

Средно за един човешки живот ( около 75 години) хората стоят прави близо 15 години, спят около 25 години и изминават пеша към 70 000 км. - Това разбира се не важи за инвалидите и болните от безсъние.

Най-често срещаното име в света е Мохамед.- А най-рядко срещаното - Грую.

Ако човек не забравя нищо от раждането си, ще умре преди 18 годишна възраст. - А ако забравя всичко, колко ли ще живее - 180?

Човек прекарва 3 години от живота си в тоалетната. - Тогава какво можем да кажем за хората с урологични проблеми и тези с хронични чревни неразположения? - 30?

Паяжина с диаметъра на молив е толкова здрава, че е в състояние да спре Боинг 747 в полет. - Е, макет едно към 10000, ако трябва да сме точни.

Книгата за рекорди "Гинес" държи рекорда за най-често крадена книга от библиотеките. - А най-малко крадената трябва да е сборника с данъчни закони.

Ако реална жена има пропорциите на куклата Барби, би могла да ходи само на четири крайника. - Защото малкия Кен постоянно ще я кара да правят секс кучешката.

В тялото на един човек живеят повече живи организми, отколкото хора живеят на Земята. - Ако човека има глисти?

Един човешки косъм може да издържи тежест от 3 килограма. - Само че не става ясно косъмът от мишниците, половите органи, главата или гърба е ползван за експеримента.

Колибри е единствената птица, която може да лети назад. Особено ако я сриташ.

Най-дългата целувка продължила 130 часа - повече от пет денонощия. Рекордът бил поставен през 1978 г. - Хм, дано целувката да е била френска. Голям сеир ще стане, когато някой трябва да се изпикае.

Златните рибки помнят три секунди(много по-дълго от някои хора...). - И имат нужда от фондация, която да им раздава безплатни органайзери.

Някои лъвове правят секс по 50 пъти на ден. Аз също, макар и да не съм лъв

Пеперудите имат вкусови рецептори на краката. - Горките животни!

Окото на щрауса е по-голямо от мозъка му. Особено ако страда от някоя странна глаукома.

Белите мечки са левичари. По-правилно лявокраки.4 Коментара


Препоръчани коментари


Да, мила. Тези бисери също са направо убийствени 7158a6e8a9433b7cdad2296e5f60acfb.gif Умрях си от смях 97dc6ada2cea622c0c5ee8b23668ddbf.gif

Отново си направила блестящо попадение. Ако продължаваш в същият дух можеш направо да откриеш нова категория в стил "Да паднеш от смях" 038bee8c4802a071f2435efa2f34b0ef.gif

Сподели този коментар


Линк към коментара

Ами то не е лошо като идея, в нета има толкова неща, аз докато търся инфо, на такива неща попадам, че се спуквам от смях. Ще помисля, но може и да направя такава. :B)

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.