Премини към съдържанието
15 години Kaldata.com – време е да почерпим! Прочети още... ×
  • публикации
    264
  • коментари
    1806
  • прегледи
    220626

Да помрънкам малко и аз...

shefkata

525 прегледа

Днес си мислех за една стара еврейска поговорка "НЯМА НАПРАВЕНО ДОБРО, ОСТАНАЛО НЕНАКАЗАНО" и все по често се затвърждава в мен чувството, че това наистина е така. Питам се, доборотата глупост ли е всъщност и човек от глупоста си ли страда ?! Преди около 7-8 месеца се съгласих да помогна някому въпреки, че нито бях длъжна, нито пък някой можеше да ме принуди да се съглася. Аз обаче реших да впрегна всичките си сили и добра воля и да се направя на самарянка. Както и да е...доброто беше сторено и все още продължава да лежи на тогавашните ми добри намерения. Тези няколко месеца ми костваха нерви, финанси, усилия и търпение, като последното в доста големи размери.Двама души, вече ми зададоха един и същи въпрос : "Ти тогава се съгласи, ама не мислиш ли, че сбърка ?"Всъщност не и сега не мисля че сбърках, но съжалявам, че това което се опитах да предам на този "някому" и на което исках да го науча, изобщо не стигна до него. Е и за това сигурно съм си виновна аз, явно не ставам за учител. Да, не сбърках тогава, но сега съм бясна. Яд ме е та не мога да се побера в кожата си ! Не проумявам, как човек на когото помагаш, се опитва да те лъже и да те прави на маймуна. С други думи казано, просто да ти се качва на главата и играе кючек отгоре. Най много от всичко на света, мраяз да ме лъжат и веднъж излъже ли ме човек, просто да няма големи очаквания после от мене. Не че нещо толкова се променя в отношението ми към него, просто винаги ми светва лампичката с едното на ум...Та така и сега. Аз се опитвам да съм в услуга, а срущу мене човек егоист, който дори не осъзнава като че ли, каква възможнос му е предоставена. Няма да изпадам в подробности, защото историята ще стане грозен, сапунен сериал. Само Минкова, сигурно се подхилква в момента и се сеща за какво иде реч, ама и тя го е препатила това, та ми влиза в положението.Всеобщо съжаление не ща да будя, ама от много време насам не съм се вбесявала така на някого, та просто реших да си го избълвам някъде.Просто поуката от тази история е, че лъжата, немърливостта, липсата на мисловен процес и егоизмът, могат сериозно да подронят нечий авторитет. А за тези, които се опитваме да променим всичко това, просто остава да се чудим, в какъв пън сме се блъснали пък сега...12 Коментара


Препоръчани коментари


лъжата, немърливостта, липсата на мисловен процес и егоизмът

Ох, добре че спря дотук, че вече взех да си мисля да не си ги изловила ония от кутията на Пандора :speak:

А за тези, които се опитваме да променим всичко това, просто остава да се чудим, в какъв пън сме се блъснали пък сега...

ОстаЙ хората да си живота пък и ти, и няма да се блъскаш У пънове :wub: :lol:... по-точно, ще се блъскаш в по-малко наброй

Сподели този коментар


Линк към коментара

Първо - ти сигурна ли си, че това, което си разбирала под "добро" с времето не е показало, че е "лошо" ?

Второ - сигурна ли си, че този, на когото си направила "доброто" го е разбрал ?

Трето - не мислиш ли, че човекът си е един е същ - няма как да го промениш с едно "добро" ?

Четвърто -защо си останала с впечатление, че като правиш нещо задължаваш околните да ти отвръщат със същото ?

Една африканска приказка : Живял някога един скорпион.Стигнал един ден той до една голяма река - не може да премине оттатък.

По едно време се появил един крокодил -плува по реката.

Скорпионът му извикал " Приятелю, ще ме пренесеш ли до другия бряг ? "

Крокодилът помислил малко и казал : " Не, защото ако се качиш на гърба ми - ще ме ужилиш и аз ще умра."

Скорпионът му отвърнал : "Не -няма да те ужиля, защото ако го направя - и аз ще потъна и ще умра" .

Крокодилът помислил върху думите му и се съгласил.Качил той скорпионът на гърба си и почнал да плува към другия бряг.Като стигнали средата на реката, скорпионът внезапно забил жилото си в гърба на крокодила.Потъвайки, крокодилът с последни сили попитал : "Защо го направи - нали обеща, че няма да ме жилиш -сега и двамата ще умрем !" .

А скорпионът отвърнал : "Защото сме в Африка".

Сподели този коментар


Линк към коментара

Аз зная приказката с жаба вместо крокодил и...

Всъщност, скорпионът отвърнал : "Защото е в природата ми !"

Но, както и де е...

Въобще не смятам друже, че някой с нещо е длъжен да ми отвръща, далече съм от тази мисъл. Както сигурно си забелязал, поговорката с която започнах е достатъчно показателна. Аз си получавам това, което явно е редно, друг е въпроса, дали на мен ми харесва или не.

Сега да ти отговоря.

На първото - няма как да е показало, че е "лошо", защото ако преди 9 години бях дошла в София и някой беше направил това за мен, сигурно и до днес щях да съм му изключително задължена и благодарна. Но това съм аз все пак и отговарям за себе си.

На второто - разбрал или не, ще го оцени, когото го изгуби, а този момент не е много далече.

На третото - хората се променят и аз все още вярвам в това. Може би, не бива, но пък аз не се стряскам от вятърни мелници.

На четвъртото съм ти отговорила малко по нагоре.

Както съм писала в началото, това нямаше за цел да пробуди вашето или което и да било друго съжаление, просто "избухнах", както се изразява една друга личност тук от форума.

Сподели този коментар


Линк към коментара

Нито е жаба, нито пък е казал "в природата".

С радиоточка не се спори.

p.s. аз пък не знам за какво говориш и защо го казваш, но пък докато го казваш изглеждаш привлекателна, което е далеч по-важно :wub:


Сподели този коментар


Линк към коментара

:P Всъщност оригиналът на историята е следният:

"Веднъж костенурката отстъпила на молбите на скорпиона да го качи на гърба си и го пренесе до другия бряг на реката. Скорпионът седял мирно през повечето път, но току пред другия бряг не се удържал и ужилил костенурката. Костенурката се възмутила:

-Моята природа е такава, че аз се стремя да помогна на всеки. Затова помогнах и на теб. Как можа да ме ужилиш?!?

-Приятелко-отвърнал скорпионът-твоята природа е да помагаш, а моята-да жиля. И сега какво, ти се опитваш да превърнеш твоята природа в добродетел, а моята наричаш подлост?"

Сподели този коментар


Линк към коментара

Изводът е, че докато има донори, които имат за даване, ще има и вампири, които да се хранят :P

В тази история, драги ми смехурко, магаре, котка и петел ви разказваха за крокодил, жаба и костенурка, между коио вмъкнаха и един скорпион :lol6:

Баси зоопарка :D :D :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.