Премини към съдържанието
  • публикации
    74
  • коментари
    466
  • прегледи
    53687

КОГАТО...

valentinus

424 прегледа

zvezda.jpg

----------------

когато

се разделят световете

и сенките добият аромат

когато

птиците стопяват се в небето

и няма пред очите видим бряг

когато

звездите, танцуващи фламенго

превърнат се в кристална долина

..................

ще те прегърна в огнения етер

и ще се слеем в чиста светлина...13 Коментара


Препоръчани коментари


Кой го е писал това. Хубаво е, но финала по-добре ще е да е така:"ще те прегърна в сияното пространство и ще се слем в неговата празнота." ;)

Сподели този коментар


Линк към коментара

Уважаеми valentinus, последното нещо, което би ми хрумнало е да отрека западната езотерична традиция. Прочетох материала и няма да го коментирам, а само ще кажа, че за да води дадено учение до същия резултат, до който и будизма то трябва да се основава на възглед, който съдържа 4-те печата на речта на Буда: 1. Всички съставни феномени са непостоянни; 2. Всички обусловени състояния са страдание; 3. Всички "чисти" и "нечисти" явления (сансара и нирвана) са пусти по своята същност; 4. Буда-състоянието е освобождение, което отива отвъд всички крайности във възлед, възприятие и поведение. Т.е. ако в дадена традиция тези 4 елемента присъстват, то тя ще ни доведе до същия резултат, до който и учението дадено от Буда Шакямуни. Винаги ми се искало да поговоря с някой, който наистина познава т. нар. езотерично христянство, напр. в православната традиция или извън нея... Мисля, че хора, които наистина искат да следват някакъв духовен път, по-скоро ще открият прилики, а не разлики по между си :)

Сподели този коментар


Линк към коментара

Тъй, но ти сам твърдиш, че пътищата към Абсолюта са много, но че не можеш с повече от една лодка да пресечеш реката. Защо тогава поставяш условие другите лодки да приличат точно на тая, която си избрал? Не знаеш ли, че всички доктрини са кристализирала мъдрост, сенки на изначалната светлина и моментни проекции на Живия Гносис /Диханието на Бога/ и са еманация на Универсалното освобождаващо учение съобразно времето, мястото и състоянието на човешките системи. Защо искаш да си приличат? Отричането на който и каквото и да е - това е детска болест при кандидата.

Нали е важен резултатът -освобождаващият път извън самсара.

Добре. Всеки с пътя си и с етапа си от този път.

______________________

Стиховете в този блог да мои освен тези, които изрично са с цитиран автор.

Сподели този коментар


Линк към коментара

Стиховете в този блог да мои освен тези, които изрично са с цитиран автор.

Стиховете са прекрасни, наистина - просто се пошегувах като си позволих да редактирам едно изречение и дано не съм те обидил. Ако е така - искрено съжалявам и извинявай...


Сподели този коментар


Линк към коментара

Не знаеш ли, че всички доктрини са кристализирала мъдрост, сенки на изначалната светлина и моментни проекции на Живия Гносис /Диханието на Бога/ и са еманация на Универсалното освобождаващо учение

Не знам ;) Пауза да видя как да подходя към твърдението ти ;)

Сподели този коментар


Линк към коментара

Следното може да ти е интересно, но не искам да го публикувама във форума, щото все пак това са директни, устни учения... Не са достатъчно детайлни, но дават представа. Можеш да ги сравниш с твоята информация и да ми кажеш дали и доколко има паралел. Поздрави!

Който го е чел - чел ;)

Сподели този коментар


Линк към коментара

Тези учения, макар и в тази по-обща и неконкретизирана форма, са скъпоценни. Имам ти доверие и затова ти ги пращам. Вярвам, че ще се отнесеш с уважение към тях...

Сподели този коментар


Линк към коментара

Благодаря, но тази информация съм я чел и я има в нета.

Цялото това знание е важно и има значение за практикуващите разделяне на личността и прехвърляне центъра на съзнание във фините тела.

По пътя, който следвам, това е недопустимо. Целта не е чистете на карма, не е напускане на самсара и достигане на девахана, нирвана и каквото и да е друго състояние при запазено самосъзнание. Нашата цел е активиране и строеж /по-точно възстановяване/ на съвършено нова телесна система в по- висша реалност и с енергии и субстанции от тази по-висша природа. И това ново /по-точно събудено старо/ същество си има друго, съответстващо на него самосъзнание. А това, което притежаваме сега и които е квинтесенция на това ни телесно състояние се разтваря в новото. Разбираш ли разликата? Ние се явяваме средство за събуждането на другия, на истинския. И един вид умираме преживе, разтваряме се в другия. От там нататък смъртта и всички последващи състояния не ни засягат.

Сиреч

Не освобождение в рамките на тази вселена, а неутрализация спрямо вселената и помощ за един надбитиен взрив - събуждане /новораждане/ на Истинския, този, който преди епохи е пропаднал тук.

И в Бардо на смъртта бегло в началото се споменава този процес, но съвсем условно - за да го забележи само този, който може.

"Съществата с най-висши духовни способности въобще не преминават през бардо. Смъртта на такова реализирано същество се описва по различни начини. Едно от обясненията я описват като ваза, която се счупва и въздухът във вазата се смесва с въздуха отвън – вече няма разлика между двете. Друго обяснения сравнява смъртта с факта, че дървата в огъня изгарят и нищо не остава след това. Когато реализираните същества са на път да умрат, тяхното осъзнаване на пустотата на ума може често да се наблюдава като различни чудеса във външния свят. В момента на смъртта на реализирано същество, понякога небето засиява или дакини се разтваря в светлина на дъга. Чудесата са външен знак за тяхната реализация."

При нас 84 часа тялото се оставя в пълен покой, през което време се оказва помощ, и накрая със специален ритуал се кремира / в крематориум, естествено/. Но това тяло си е само черупка, отдавна изпразнена от съдържание. Ние сме свършили работата си и сме ползвали тази черупка за работата тук, но вече ни е дошло времето да си тръгнем, така че прекъсваме и последната си връзка с него и...е, няма как да се опише.

Обикновено се казва - от сила в сила и от великолепие към великолепие.

Дагпо, и на изток практикуват бегло описания от мен път.

Сподели този коментар


Линк към коментара

Дагпо, и на изток практикуват бегло описания от мен път.

Вие практикувате тяло-дъга (тиб. Джа лу) или великия пренос (тиб. Поуа ченпо) ;) - радвам се за вас и ви желая успех. Знам., че тази иннформация в този вид е достъпна, но не е разумно да се разпространява навсякъде... Бегло :) Нека спрем дотук и още веднъж успех!

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.