Премини към съдържанието

Windows Vista

  • публикации
    51
  • коментари
    6
  • прегледи
    48540

Windows Vista – по-добрият Windows

to4i

494 прегледа

Vista е първата наистина нова версия на операционната система на Microsoft от пет години насам. И пътят й до крайния потребител не беше никак лек. A това сигурно е неизменното начало на десетки статии по въпроса. Факт е, че през изминалите месеци доста пъти преглеждахме различните бети на системата, но това е неизбежно, когато става дума за толкова различна версия на най-популярната операционна система за настолни компютри. Така че отново ще ми се наложи да повторя някои неща. Но нека да започнем отначало.

Windows Vista е поредното издание от фамилията NT на Microsoft. Първоначално известна под кодовото название Longhorn, тази операционна система обещаваше изключителни промени и тотално нов подход към нещата. Явно обаче разработката не е вървяла твърде добре, тъй като преди около две години Microsoft се отказа от първоначалния план за ново ядро и започна от нулата, като този път базира нещата около ядрото на Windows Server 2003. Съответно това принуди компанията да се откаже от някои от първоначалните си идеи, като например изцяло новата файлова система WinFS, която трябваше да работи на принципа на релационна база от данни. С Vista отново ще използвате NTFS, а за WinFS остава бъдещето. Така или иначе, след около две години разработка и множество бета-версии, Vista вече официално е завършена и на 30 ноември 2006 г. започна да се разпространява за големите OEM партньори на Microsoft, а от 30 януари тази година ще бъде достъпна и за крайни клиенти. И все пак какви са новостите в системата и как могат да ви послужат?

Инсталация

Първата промяна – вече всички версии на Vista се разпространяват на един DVD диск, като обемът на инсталационните файлове е около 2,9 GB. Конкретният ключ, който въведете, показва на системата коя версия се инсталира. Всъщност може да не използвате ключ – така ви се предоставя 30-дневен пробен период и възможност да изберете конкретната версия, която да инсталирате. Самият инсталационен процес е тотално променен – целият инсталационен диск всъщност представлява един имидж на OС, като на твърдия ви диск се прехвърля вече работеща версия на Vista, която просто си доинсталира нужните драйвери и модули.

Инсталационната процедура е доста опростена и потребителят има много малко работа по нея. За пръв път цялата процедура е изцяло графична. Времето за инсталация по този начин би трябвало да е по-кратко, но честно казано, не видях особени разлики спрямо XP. Самият инсталационен диск е доста мощно помагало в случай на срив. От него може да стартирате “жива” версия на Vista с ограничена функционалност, която да използвате за решаване на проблемите си.

Интерфейсът

Промените в интерфейса са най-видимата новост и вероятно онова, върху което се е писало най-много. Windows Vista използва триизмерен графичен интерфейс, като всеки обект в него е 3D модел, чиято текстура представлява съдържанието му. По тази причина е възможно ускоряването му през графичния адаптер, вместо да се използва процесорът, както беше при предишните 2D интерфейси. Това е позволило както добавянето на нови ефекти, за да направят външния вид на системата много по-приятен, така и извеждането на по-голямата част от графичния драйвер извън ядрото на системата в потребителското пространство. По-този начин системата става по-стабилна, без това да води до загуба на производителност, но налага по-сериозни изисквания към графичния адаптер не компютъра ви, ако искате да се възползвате максимално от 3D възможностите на Vista – по-конкретно трябва да разполагате с хардуерна поддръжка на Direct X 9. Използването именно на графичния чип на компютъра за целта позволява процесорът да се разтовари малко, което може да се усети при по-сериозна работа на компютъра – няма я вече тази пълна загуба на реакция при максимално натоварване. Разбира с, може да не използвате 3D ускорение, като тогава няма да разполагате с част от новостите, а работата е в познатия 2D режим, само че с поразкрасен външен вид.

Новият графичен интерфейс на Vista носи името Aero, като специално използването на ускорените ефекти при него се нарича Aero Glass – полупрозрачни прозорци, заоблени форми и т.н., всичко това и дори още малко. Отвъд баналното разкрасяване обаче, използването на Aero ви дава и някои други предимства. Например вече имате достатъчно големи икони на папките, които показват графично какви файлове има в тях, и така можете сравнително бързо да се ориентирате за съдържанието им. Същото важи и за иконите на файловете. Разполагате с нов изглед при смяна на задачите, който е триизмерен (извиква се с Win + Tab) и ви показва каскадно всички отворени прозорци, както и какво става в тях. Разполагате също с умалени изгледи на прозорците при посочването им в таскбара, като при използването на стандартната комбинация Alt + Tab също имaте такива умалени изгледи. Всичко това е възможно благодарение на Windows Presentation Foundation, която е програмната основа за всички ефекти. Microsoft дори насърчава разработчиците да я използват, за да могат повече приложения да имат достатъчно ефектен, Vista-подобен вид. Разбира се това не значи, че няма да можете да използвате старите си приложения, тъй като WPF обвива програмните интерфейси GDI/GDI+ и им позволява да работят в 3D средата на Vista. За съжаление обаче съвместимостта не е 100 %, така че е възможно все пак да не успеете да стартирате някои от любимите си приложения.

Освен Aerо има още една ключова промяна в интерфейса – много силната интеграция на търсеща машина. Самата тя е способна не само на баналното търсене по име на файл, но и в съдържанието на файловете, в имейлите ви и т.н., като по този начин ви дава много мощен инструмент за работа. Искате да откриете файловете, които съдържат конкретна информация? Просто написвате ключовата дума и получавате резултата почти на мига. Всъщност идеята на Microsoft за Vista е работата в операционната система да бъде организирана именно около търсенето по този начин, спестявайки времето за ръчно преравяне на документите в издирване на нужните ви данни. Това е довело и до поредната реорганизация на старт менюто, но по начин, с който се свиква доста бързо и е може би един от най-ясните примери за това колко мощен инструмент e дала в ръцете ви Microsoft.

Разбира се, нещата не са ограничени само до тези две особености, но ги считам за ключовите елементи. Променени са още куп други инструменти, реорганизиран е контролният панел, променен е Windows Explorer, като всичко това е съобразено така, че да осигурява бърз и интуитивен метод за работа на новаците. Вярно, аз не съм новак, но трябва да отбележа, че някак си неусетно успях да се нагодя към промените във Vista, и то доста бързо, като имате предвид, че съм относително консервативен в това отношение. Смятам, че от гледна точка на достъпност на системата за начинаещите в Microsoft са свършили отлична работа.

Новият DirectX

Една от основните привлекателни черти на Windows винаги са били игрите, като те на свой ред зависят от използването на слоя DirectX за работа с конкретния хардуер. През годните DirectX и особено Direct3D (частта, отговаряща за работата на графичния адаптер) се промени много и с всяка следваща версия се добавяха нови неща, като се запазваше съвместимостта със старите. Това обаче доведе дотам, че този слой е толкова претрупан със стар код и отживели функции, че вече е трудно да се правят нужните промени в него. С Vista Microsoft се опитват да се отърват от това наследство – новият DirectX е написан изцяло на чисто и фактически не е съвместим със стария. Това обаче би трябвало да доведе до много по-прост за управление код, който е и доста по-стабилен и по-бърз. В същото време това не означава, че няма да можете да играете старите си любими игри на Vista, тъй като в нея се съдържа и DirectX 9. Все пак поради множеството промени не може да се гарантира 100 % съвместимост на игрите. Предимствата на новия подход обаче ще си проличат в бъдеще, като разработчиците ни “заплашват” с нови нива на реализъм на графиката, водещи до ново, по-пълно потапяне в играта.

Сигурност

Това е един от основите аспекти при работата със софтуер в наши дни. В мрежата пълзят вируси, троянски коне, шпионски софтуер. И една от най-пострадалите от това операционни системи е Windows, която като най-разпространена е най-сериозната цел на хакерите. А и да не забравяме постоянните съобщения за дупки в сигурността.

В Microsoft са се постарали и на този фронт. Vista включва в себе си усъвършенствана защитна стена, модула Windows Defender, който ви предпазва от различни зарази, и новия механизъм User Account Control. Последният е особено интересен, тъй като при стартирането на нова програма прекратява изпълнението на всички процеси в системата и не позволява прехвърлянето към друг прозорец, докато не отговорите дали наистина желаете даденото приложение да се стартира. На теория това трябва да ви предпази както от заразявания с вируси, тъй като през това време не могат да се изпълняват никакви процеси, така и от тайното инсталиране на шпионски софтуер. За съжаление обаче тази функция страда от безумната си реализация – тя ви пита всеки път за всяка програма и няма как да й укажете приложения, за които сте сигурни. А колкото и да е полезна, безкрайно изнервящо е всяко стартиране на програма да е съпроводено с потвърждаване на желанието ви да го направите. Така че в този си вид функцията е в голяма степен безполезна – напредналите потребители просто ще я изключат след десетото питане, а обикновените хора ще игнорират същността на въпроса, потвърждавайки всеки път.

Има и други промени, например указването на специални права за различните файлове и папки, някои от които са твърде рестриктивни. Интересно е също, че дори потребителските акаунти, маркирани като администратори на системата, не са съвсем администратори и понякога ще ви се налага да стартирате процеси с изричното указание “Run as Administrator”, за да работят коректно. Личи си, че е поработено доста над сигурността, но за съжаление в Microsoft са се хвърлили от едната крайност в другата и са запълнили системата си с твърде много рестрикции, които ще подразнят по-запознатите потребители.

Недомислици

Като започнахме с проблемите, няма как да не спомена още няколко. Преди всичко, нещо важно за всички използващи фонетичната подредба на клавиатурата – да, за първи път във Vista по подразбиране е включена и фонетична подредба за писане на български език. Неизвестно защо обаче, тя се различава драстично от добре позната ви. Ч, Ш, Щ, Ю, Я, В, З, Ь не са на местата, на които сте свикнали да ги търсите. Което фактически я прави отново неизползваема. Не разбирам защо в Microsoft толкова мразят фонетичната подредба, и да ви кажа, това ми изглежда едва ли не като подигравка – “Ето ви най-после фонетична, обаче не съвсем”. Може би новата подредба е по-удобна, но в края на краищата не в това е идеята, нали? Ако искахме по-удобно разположение, щяхме да ползваме БДС. Така че теглете си бързо Microsoft Keyboard Layout Creator и си я пренаредете.

Още нещо, което според мен не е дообмислено, е използването директно на потребителската директория – на десктопа ви вече няма да има My Documents, а персоналната ви папка, в която се съхранява профилът ви. Всъщност My Document, My Pictures и т.н. са загубили частта “My” и вече са просто Documents, Pictures ... А и всички те са извадени извън “Документите” и са в основната папка. Но пък там се намират и различните сервизни директории, в които се съхраняват данни за инсталираните програми и т.н. В края на краищата се наложи да пренасоча 7–8 директории към съответните папки от стария ми масив от документи и да изведа нужния ми линк на десктопа, но не мисля, че това можеше да е по-добре обмислено. За да съм съвсем честен, линковете към нужните ви папки ги има в стартовото меню, като явно целта е да насочите работата си именно към него.

Производителност

Базовите изисквания на Vista са доста сериозни, но причината за това е в желанието да се гарантира все пак някакъв комфорт на работа. Всъщност в момента има два стандарта за сертифициране на компютрите – Vista Ready и Vista Premium Ready, като първият се дава на машини, които покриват минималните спецификации, докато изискванията за втория са по-строги и гарантират по-добра работа със системата.

Иначе лично аз не забелязах Vista да се държи съществено по-зле от XP, дори смея да твърдя, че за всекидневна работа на тестваните конфигурации дори вървеше като че ли малко по-бързо, вероятно заради подобреното кеширане на данните от твърдия диск и подобрения диспечер на процесите, а да не забравяме и за ускорението през графичния адаптер. Двете системи, на които основно работих с Vista, бяха преносими компютри Acer Aspire 3025 WLMi (процесор Sempron 3300+, 1 GB RAM, 100 GB твърд диск и Mobility Radeon X700 графичен адаптер със 128 MB собствена памет) и BenQ Joybook P52 (процесор Turion X2 TL-50, 1,5 GB RAM, 80 GB твърд диск и Mobility Radeon X1600 графичен адаптер с 256 MB собствена памет). Работата с Vista беше комфортна и бърза и завръщането към XP след това не беше твърде приятно.

Трябва да се отбележи обаче, че новата ОС на Microsoft заема повече памет от предишните, което е и логично, предвид новия интерфейс. Всъщност именно той добавя по около тридесетина мегабайта повече памет за по-старите, несъобразени с Vista програми. Едно от слабите места на Vista е при игрите, тъй като ATI все още няма официален WHQL серифициран драйвер и макар като цяло системата да работи отлично с бета-драйвера, положението в игрите е доста по-лошо. Също така предвидете поне още 512 MB памет, ако искате да запазите цялостното усещане при игра в сравнение с XP, тъй като толкова ще са ви нужни, за да компенсирате нарасналия апетит на ОС.

Заслужава ли си преминаването?

Ако сте запален геймър, по-добре е да изчакате още няколко месеца, преди да преминете към Vista, тъй като в момента системата реално не може да ви предложи никакви предимства, а има някои недостатъци на този фронт. Горе-долу същото важи и за редовите потребители – Vista си има своите предимства, но никое от тях не е толкова съществено, че да налага незабавното ви прехвърляне към нея. А да не забравяме и повишените системни изисквания. Ако обаче купувате нов персонален компютър, няма причина да се придържате към XP, освен, както казах, ако не сте върл геймър. За начинаещите Vista определено ще е от полза, понеже като цяло е значително по-лесна за употреба от предишните версии на Windows. Но в края на краищата, решението си е ваше.

Заключение

Не мога да отрека, че съм впечатлен от работата, която са свършили в Microsoft по новата операционна система. Факт е, че много от новите функции на ОС вече ги има в някои от конкурентите й. Факт е, че въпреки всичко в системата има още някои недомислици, за които Microsoft вече започна подготовката на сервизен пакет. При все това обаче Vista наистина е по-добрият Windows, като заедно с появата на Office System 2007 бележи едно ново начало за компанията и, да ви кажа, съм впечатлен от промяната в поведението й. Няма я (или поне вече е силно прикрита) старата арогантност в поведението, нещата вече са обмислени много повече от потребителска гледна точка. Предполагам, че причината е била засилената конкуренция през последните години най-вече от операционните системи с отворен код, но няма как да не се зарадвам на това. Така че мога само да пожелая на компанията да продължава в същия дух.

Инж. Димитър Чизмаров1 Коментар


Препоръчани коментари


За подредбата на фонетичната се сърдете на нашето министерство за наука и образование, има публикация в Шуменска заря есента на 2007 година.

Сподели този коментар


Линк към коментара
Гост
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...