Премини към съдържанието
15 години Kaldata.com – време е да почерпим! Прочети още... ×
 • публикации
  47
 • коментари
  44
 • прегледи
  30519

24-те милиона премии за Темида-директно в Страсбург

dimd

298 прегледа

Заслужени ли са премиите  

4 гласували потребители

 1. 1. Заслужени ли са премиите

  • Разбира се
   0
  • Категорично не
   4
  • 0

24-те милиона премии за Темида - директно в Страсбург

B съдебната система предстои да си раздадат 24 милиона лева “за целеви награди”.

Висшият съдебен съвет разреши без колебание административните ръководители по местата, където има реализирани икономии, да стимулират материално хората си. Според правилата общият размер на сумата за допълнително материално стимулиране годишно не може да е над 4 основни заплати на съответния магистрат или служител.

Шефовете ще решат колко да вземе всеки в зависимост от резултатите му. Дисциплинарно наказаните нямат право на стимул. Спестените 24 млн. лв. са икономиите от перото за заплати в бюджетите на съдебната власт.

Тази прекрасна сама по себе си новина преряза като с нож всеки българин, минал през стъргата на Темида в последните двайсетина години и усетил с кожата си нейното правосъдие.

Защото онези, които са излезли от залите й с удовлетворение за въздадена справедливост, се броят до десетки, най-много стотици. Останалите, многохилядното мнозинство, отдавна е разбрало, че справедливост в тази държава е трудно, почти невъзможно да се постигне. Най-бойките от това изстрадало мнозинство, разбира се, търсят правата си в Страсбург. И ги получават.

Това обаче струва на данъкоплатците милиони всяка година. Кратка справка сочи, от 2000 до 2007 г. България е платила повече от 1,9 милиона лева обезщетения по дела за правата на човека в Страсбург.

Причините според тогавашния правосъден министър Миглена Тачева са: бързината на процеса (разбирай - бавене, туткане и нарочно протакане), правото на справедлив процес и защита, правото на задържане, разумните срокове на процеса, правото на собственост. Да прибавим и протакането на досъдебните производства. Тоест - основната причина да се стигне до тези осъдителни за България дела и съответно да плаща държавата милиони обезщетения е в калпавата работа на съдебната власт тук, в България.

Още тогава, през 2007 г., беше ясно, че се надига и вълна на присъди срещу България от съда в Страсбург по реституционни дела. Според правосъдното министерство по всяка отделна жалба обезщетенията ще са стотици хиляди левове. Тогава се прогнозираха около 80 милиона лева обезщетения след решения в Страсбург само по т.нар. дела със запетайката.

Към днешна дата България е осъдена по повече от 200 дела в Страсбург. Страната ни най-често губи и плаща обезщетения за едни и същи нарушения. Според правозащитниците основният проблем е, че държавата не прави нищо, за да преодолее недостатъците в законите и в правораздаването, заради които я съдят и осъждат.

Първият, който през 1997 г. осъжда за незаконен арест държавата да плати 40 000 френски франка, е бившият премиер Андрей Луканов. Същият мотив, незаконен арест, е и констатацията по едно от последните дела срещу България на покойния прокурор Николай Колев. Страсбург реши още, че убийството му не е разследвано ефективно. Държавата ще плати на семейството му 30 хиляди евро обезщетение.

Само от началото на мандата на кабинета "Борисов" правителството е платило обезщетения след решения на Страсбург за 660 857 евро.

Не стига това, ами всяка година държавата отделя и стотици хиляди за адвокати, които да бранят интересите на България по заведените срещу нея дела. Само през 2008 г. са отпуснати 162 хил. лв.

Когато преди десетина дни отчитаха делата на България в Страсбург, експертите прогнозираха, че те ще стават повече. Заради убедеността на хората, че е по-лесно и сигурно да получат справедливост в Страсбург, отколкото в нашите съдилища.

Запомнете последния извод, той е особено важен както за шефовете в съдебната система, които тези дни трябва окончателно да решат дали да раздадат 24 милиона за премии в Темида, така и за онези техни подчинени регионални шефове, които буквално ги засипали с лавина от искания да си получат екстрата от 24-те милиона.

Точно докато вървеше прекрасната новина за коледните премии на магистратите, кандидатът за шеф на Окръжния съд в Плевен, който в момента е и негов и.д. шеф, Румен Лазаров, призна за опити на Красьо с ланците да въздейства върху определени дела. Това стана по време на изслушването на Лазаров пред Висшия съдебен съвет миналия петък при гласуването за поста.

А до този момент от прокуратурата твърдяха, че няма магистрат, засечен с контакт с Красьо, който да си е признал, че е говорил с него за конкретни дела или уреждане на кадровото си израстване.

“Щом председателят на един съд (Румен Лазаров) приема искания по конкретни дела от един гражданин, представете си за какво става въпрос...”, възмути се по този повод шефът на Върховния административен съд Константин Пенчев.

“Какво става тук?! Този човек чистосърдечно си признава, че Красимир Георгиев го е търсил за удостоверения за актуално състояние, свидетелства за съдимост, по-бързо насрочване на дела, след това и за граждански искове, които съдията проверява и се обяснява по тях, прави проверка чрез един депутат дали ищците са близки с друг - тази отзивчивост ме притеснява", коментира и Божидар Сукнаров от ВСС.

При толкова аргументи не е ли ясно, че тази година Темида просто не заслужава премии.

В последната "Панорама" уважаван политик настояваше в държавата да се спазват правилата. Споделям подобно искане и го подкрепям с две ръце. Но не са ли тъкмо хората от Темида онези, които носят най-голямата вина, че в държавата правилата не се зачитат и не се спазват.

Не е ли достатъчно пак да припомним въпросния Красьо. Освен че е премиер в сянка на съдебната власт, той е и безмилостна метафора на това, че всичко в тази държава може да се уреди по втория начин.

И че точно затова няма справедливост, а значи и Темида, каквато е в нормалните държави, просто отсъства от сцената.

Затова и няма право на никакви премии. Щом щатовете не са усвоени въпреки постоянните вопли, че хората в съдебната система били претоварени от работа, парите да се върнат в държавния бюджет. А оттам пък директно да се зачислят към перо “Страсбург” за плащане на обезщетения, 90% от които идват тъкмо заради калпавата работа на прокурори и съдии.

Това обаче е част от добрия сценарий. Тъй като в България много често се случва лошият сценарий, очаквам все пак въпросните премии да бъдат раздадени. Вече чувам аргументите - не сте прави, имаме и много добри, даже отлични магистрати. Щом е така, нека въпросните отличници на Темида да бъдат публично оповестени. Например “Румен Лазаров от Плевен ще получи 200 или 2000 лв. Шефът на съда в Пловдив, Варна или София - 5000 лева. Прокурорът Драган Драганов - 4000 лева, и т.н.” Както и срещу всяко име да има конкретни данни - например: 6 пъти е говорил с Красьо, но геройски се е съпротивлявал и не се е повлиял нито на милиметър, не е звънил на депутат или министър да го пита това негови хора ли са, за да ги погали по главите, или да ги съди по общия ред и т.н.

Нека народът да научи колко са отличниците и кои са.

Искаме един списък в интернет на премиите, които данъкоплатецът плаща за “добре свършена” работа.

Инфо: 24 chasa.bg0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.