emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152224

Кулинарни уроци. Чаптър последен /за сега/. Как да съберем очите на гостите и да ни обявят за кулинарен магьосник. Домашен хляб.

emmi

428 прегледа

"Домашно е - нали?" пита изтерзания от купешки храни дядка и щастливо нагъва нещоси. Строени около него жените кимат енергично. Демек, яж там и не задавай много въпроси. От друга страна, явно, чичката има, все пак, някакви подозрения, че домашните пак се опитват да го прецакат, щом иска писмено подтвърждение за произхода на манджата.

До къде се докарахме? Е, да, космическите технологии си ги знаем. Обаче в "нашите среди", както казваше една приятелка ама по друг повод, вече е сензация да се сложи на масата нещо "домашно". Домакинята /или домакина/ веднага се обявява за човек с нечовешки способности и някак си на всички им се приисква да му говорят на "Вие".

Да се омеси хляб изобщо не е толкова сложно, колкото си мислят повечето. Философията е равна нула. Иска се кубче прясна мая, брашно и вода. Десетина минути месене, после да изчакаш тестото да втаса и да го метнеш във фурната.

И понеже все гледам да не съм като хората аз сложих начупени орехи, сусамче и малко чесън на прах за ароматец.

При месенето на хляб е важно да се спазват пропорциите. За килограм брашно отива половин кубче мая, две чаши вода /хубаво е да е топличка/ и лъжичка сол.

P1010388.JPG

Забъркваме маята с малко брашно и лъжица захар и топла водичка на гъста каша и я оставяме да втаса.

P1010389.JPG

През това време двете чаши вода, семките, солта и половин лъжичка чесън на прах ги замесваме с брашното. И добавяме втасалата мая.

P1010390.JPG

Омесваме стегнато тесто.

P1010391.JPG

Оставяме го на топло, намазано с олио и покрито с кърпа да втаса. После го премесваме и оформяме на хлебчета. Аз ги намазвам с олио и поръсвам с брашно за по-представителен вид. И отново изчакваме да втасат.

P1010392.JPG

Печем в умерена фурна. Отнема някъде половин час за да получим ето тези надутички съкровища. Напръскваме ги с водичка и ги завиваме с кърпа за половин час.

P1010393.JPG

При положение, че имаме такъв хляб приказката за хляба и сиренето придобива съвсем друг смисъл. А и ако каничката е пълна...... какво му трябва още на човек?

P1010397.JPG

П.П. Котката ми е подарък от комшиите и живее на кухненския плот.


2 души харесват това


28 Коментара




Ей, да знаеш като се върна ще дойда първо при теб :)

за идване ще дойдеш ама като си тръгваш ще се търкаляш :P

И само по опашката ще познаваме къде ти е предницата, къде ти е задницата :kiss:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Говори каквото искаш, но за мен си е неземно.

Като казваш "оставяме на топло", колко топло имаш впредвид?

А и умерена фурна нищо не ми говори. Това 220 ли ще рече?

Сподели този коментар


Линк към коментара

Ще дойда да ми я омесиш тая питка, че аз на дали ще се справя :baby:

я да не се превземаш - супер лесно е

Диде, топло е когато не ти се налага първо да изгониш белите мечки и тогава да влезеш в кухнята да готвиш. Когато можеш да си шеташ само по блузка и да не крещиш на Алито да си сложи елека.

Умерена фурна го броя към 190 - 200градуса.

Сподели този коментар


Линк към коментара

Чудесно изглеждат хлебчетата, Емко, направо ми иде да отхапя :)

Недей да скромничиш - работата с тесто си е изкуство, което не е за всеки, иска се усет (само дето аз го нямам :biggrin:)

Сподели този коментар


Линк към коментара

Чудесно изглеждат хлебчетата, Емко, направо ми иде да отхапя :)

Недей да скромничиш - работата с тесто си е изкуство, което не е за всеки, иска се усет (само дето аз го нямам :biggrin:)

недей ги шашка сега пък и ти - изобщо не е толкова сложно. Търпението му е майката да го изчакаш да втаса. Но пък имаш време да си почетеш книжка, да си направиш маска на суратя от останалата мая или просто да позяпаш някое сериалче хехехехехех

Сподели този коментар


Линк към коментара

аз съм замислил да накарам жена ми да ми замеси едни такива rolleyes.gif дали ще ме изгони от вкъщи ?

Сподели този коментар


Линк към коментара

става :)

става, я :P

и един свински бут на фурна, печен дълго и продължително, с много подправки..........

ех, мечтииииииииииииии

Сподели този коментар


Линк към коментара

значи ще трябва яко да напаля камината или да изчакам някой по-слънчев ден. У нас е топло, ама чак толкова топло през зимата не става. А на Али постоянно й крещя да си облече жилетката, ни кой ли ме слуша. Пантофите пък вече ми идва да й ги вържа на врата.

Да знайш ще пробвам още тая събота. без чесъна, че съм много зле с гастрита.

Сподели този коментар


Линк към коментара

аз съм замислил да накарам жена ми да ми замеси едни такива rolleyes.gif дали ще ме изгони от вкъщи ?

хм, ще трябва да си доста ъъъъъъъъъ "заслужил"

Сподели този коментар


Линк към коментара

значи ще трябва яко да напаля камината или да изчакам някой по-слънчев ден. У нас е топло, ама чак толкова топло през зимата не става. А на Али постоянно й крещя да си облече жилетката, ни кой ли ме слуша. Пантофите пък вече ми идва да й ги вържа на врата.

Да знайш ще пробвам още тая събота. без чесъна, че съм много зле с гастрита.

колкото е по-тропически климата в кухнята толкова по-бързо втасва. Това е идеята. Иначе просто ще чакаш повечко време да втаса. За втасало се приема едно тесто когато е удвоило размера си.

Сподели този коментар


Линк към коментара

хм, ще трябва да си доста ъъъъъъъъъ "заслужил"

"заслужил" ?>!? :speak: Та аз съм си заслужил по рождение бре ! :down: какво повече трябва да правя за една жена, та да ми изпече хлебец, от самия факт, че съществувам ?! :blink:

Сподели този коментар


Линк към коментара

"заслужил" ?>!? :speak: Та аз съм си заслужил по рождение бре ! :down: какво повече трябва да правя за една жена, та да ми изпече хлебец, от самия факт, че съществувам ?! :blink:

аааааааааааа, не знам, не знам....... аз от таквиз работи не разбирам хехехе

Сподели този коментар


Линк към коментара

Аз па да се оплача,от както съм тук никакви сладкиши не правя,още не мога да им свикна на скапаното брашно,айца и ла**а и фурната на газ.И сега само гледам като циганче картинки :sad:

Сподели този коментар


Линк към коментара

а със пълнозърнесто брашно пак ли така се действа?

ъхъъъъъ

1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара

лъжечка :P

Мне, макар че тази сутрин си правих грисово хлебче и стана учудващо добре. Трябваше и овесени ядки, както бе в рецептата на Катюшата, ама ме домързя да ходя до магазина да купувам.

Емко, не ги плаша, ама ти на много скромна се правиш. Кога стана такава...? :biggrin:

Сподели този коментар


Линк към коментара

умна и скромна, но никога и с нищо не го показва :wub:

стигнала съм до извода, че не е на добре да те знаят колко си умна. А най-добре е да си мислят, че си тъпа хахахахахахаха Даже се бях боядисала руса ама........ освен, че научих всичките вицове за блондинки, услужливо разказани ми от любимия ми кумец, нищо друго не постигнах хахахаха

Ейнджи, само кажи кога ще е процедурата по посрещането - ще я организираме. Вече имаме опит по изпращанията хахахах

Сподели този коментар


Линк към коментара

това "хахахаха" винаги съм си го преставяла като някакъв зловещ вещерски смях. :)

На Калин цялата рода са руси, вкл. той, но въпреки това мрази руси и ме е заплашил, че ако се изруся ще ме изгони, също така ако си взема котка или пък ако напълнея още.

Важното е гонене да става. :)

Много съм умничка аз, ама взе да ми писва вече.

От няколко дни са ме нападнали сума ти хора и всеки иска нещо да му свърша, щото те не могат или пък не знаят как и т.н. Абе кви са тия хора дето сами не могат и сопола си да избършат?!

Да взема пък да се изруся, може верно ме да изгони калин и да си почина и аз най-накрая :) хахахаха

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход