Премини към съдържанието

MYReality

  • публикации
    123
  • коментари
    1143
  • прегледи
    83078

За ценители


sdry

680 прегледа

am-am постоянно ме обвинява, че пиша за битовизми и това как прекарвам следобедите си...

Ами, хайде да ви покажа и разкажа за "нещото", от което "си изкарвам хляба", дето се вика, и няма нищо общо с моите уикенди и следобеди.

п.п. Вие сами си преценете кое повече ви кефи - да ви разкажа за моите "следобеди" или ето това:

ПРЕМИНАВАНЕ ОТ НАЦИОНАЛНИ КЪМ МЕЖДУНАРОДНИ СЧЕТОВОДНИ СТАНДАРТИ

Погледнато ретроспективно, в световен мащаб са доминирали две счетоводни системи (школи) – англосаксонската и континенталноевропейската. В редица случаи между тези два подхода на счетоводно отчитане се открояват съществени различия и противоречия. Причините за това следва да се търсят в конкретните исторически обстоятелства и фактори, довели до формирането им. Основната, фундаментална причина, обаче остава главният източник на финансиране на компаниите, т.е. дали те привличат външни средства чрез акционери и кредитори или се финансират от банки или правителства. При първия случай възниква необходимостта от публикуване на по-подробна информация за предприятието, както и изготвяне на междинни и консолидирани отчети и тяхната заверка от одитор. За разлика от първата школа, при компаниите от втората, като например тези от страни като Италия, Германия и Япония, нуждата от оповестяване на детайлна информация за компаниите е по-малка. По незначителна е ролята на фондовите борси в тези държави.

Другият важен фактор за значителното разминаване на трактовките между двете системи е характерът на правната система при отделните страни, принадлежащи към една или другата школа. В САЩ и Великобритания например, като типични представители на англосаксонскаташкола, е застъпено прецедентното право, т.е. в тези страни правилата и законитесе създават не от правителствата, а от специалисти в съответната област.Обратно при страните от континенталноевропейската школа господстват правилатана римското право, което означава, че държавата има решаващата дума приизготвянето и приемането на правилата и законите.

От казаното до тук можем да направим извод, че при страните от англосаксонската счетоводна система отчетите се изготвят с цел представянето им на капиталовите пазари, при тези от контитенталноевропейската – предимно за данъчни цели. Това е моментът, в който се сблъскват и принципите на законосъобразност и вярно и честно представяне.

С течение на времето, под натискана процесите на глобализация на капиталовите пазари и развитието на информационните средства, започва една тенденция на възприемане на счетоводните принципи и практики на англосаксонската система от страна на континанталноевропейската. Израз на тази тенденция е преминаването на голяма част от компаниите от Европейския съюз към Международните счетоводни стандарти/Международни счетоводни стандарти за финансово отчитане (МСС/МСФО).

С решение на Европейския парламент от 06.06.2002 година всички публични компании от страните – членки на Европейския съюз са задължени да прилагат МСС при изготвянето на отчетите си, считано от началото на 2005 година.

Всяка промяна е свързана с по-малко или повече трудности. Един такъв кардинален преход – от бази, основани предимно на данъчни съображения към счетоводен подход, в чиято основа са заложени фундаменталните счетоводни принципи, даващи свобода за преценка от гледна точкана вярното и честно представяне на дейността, само по себе си е голямо предизвикателство. Редица висши ръководители на различни компании смятат, че преминаването от местни към международни счетоводни бази е чисто техническа счетоводна промяна, която промяна е грижа единствено на счетоводния отдел. Тези мисли са крайно погрешни, първо, защото преминаването към Международни счетоводни стандарти засяга цялата компания, тъй като приетата принципно нова база за представяне на резултатите от дейността на компанията следва да се внедри в рамките на цялата компания, като една цялостна организационно-управленска единица. Това е така поради обстоятелството, че преминаването към новите счетоводни стандарти води до редица промени при активите, пасивите и финансовия резултат. Тези промени следва да бъдат оповестени и изчерпателно обяснени на заинтересованите лица.

Истината е, че лекотата при преминаването от местни към международни стандарти зависи от сложността надейността на дружествата. Съществуват редица случаи, предприятия, които са преминали към МСС, в последствие да установяват, че незначителните на пръв поглед различия между предишните стандарти и Международните стандарти се оказват най-трудни за откриване и оценяване.

Като извод на казаното до тук можем да посочим, че колкото и сложен и трудоемък да е процесът на преход отместни към международни бази, ползите от това преминаване са признати от редица страни и компании. Най-малкото този преход ще е от полза за всяка една компания, която има нужда от допълнително финансиране за свои дейности и бъдещи проекти, т.е. една качествена база за изготвяне и представяне на финансово-счетоводната информация ще даде по-ясна представа на потенциалния кредитор, инвеститор, анализатор и т.н. за бизнеса на компанията. Това ще повиши доверието в оповестените резултати и ще сведе до минимум риска за инвеститорите.

Преходът към МСС/МСФО не е просто технически, той е и поведенчески. Необходими са адекватни промени в цялата управленска информационна система, както и задълбочено познаване на МСС и умение за тяхното прилагане.

П.П. Това беше уводът към магистърския ми доклад миналата година. Сега "разчиствам" компа от излишни неща, та случайно попаднах...

14 Коментара


Препоръчани коментари

Аз предпочитам твоите авторски снимки, да си призная...

И аз и аз :clap:

Кога ще си направите DeviantArt профил млада госпожице? :nono:

Линк към коментара

infinity1305 , Бианка, Докторе :)

ценители сте си вие, знаех си:)

Бианка, ей сегичка ще се опитам да се регистрирам :)

Линк към коментара

Току що успях да се регистрирам! Сега остава да се науча да качвам снимки, ама късно стана, а утре през целия ден трябва да се правя на счетоводителка :)

Лека от мен :)

Линк към коментара

Нямам време да го прочета, но никога не съм обвинявала нито теб нито някого другиго, че пише битовизми. Думата съм ползвал ако не се лъжа два пъти, без да съм говорел с теб и единствено в контекста, че отнема малко време.

Със здраве.

Линк към коментара
Нямам време да го прочета, но никога не съм обвинявала нито теб нито някого другиго, че пише битовизми. Думата съм ползвал ако не се лъжа два пъти, без да съм говорел с теб и единствено в контекста, че отнема малко време.

Със здраве.

О, дааа... ПравА сиии...

Ти ме беше обвиниЛ...

Линк към коментара
и аз искам снимкииииии :rolleyes:

А още не съм почнала със Закона за ДДС...

п.п. Никой не обръща внимание, обаче, на това, че am-am, говори за себе си и в женски, и в мъжки род, което леко ме озадачава и убеждава в разни мои съмнения... Но ениуей, не ми пука...

Линк към коментара
Гост
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване