emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152215

Кулинарни уроци. Не се знае кой брой. Тортата.

emmi

882 прегледа

Тази торта я бях забравила. Казва се „Пинчер кучерявый”. В превод нещо като къдравото пинчерче. Макар, че сега като се замисля … супер тъпо име. А беше адски модерна и всички се попиляваха да я готвят. Аз собственоръчно съм я записала в семейната тетрадка.

P1060269.JPG

Още тогава почерка ми е неразбиращ се. Затова ще разказвам подробно.

За блата ни трябват две яйца, една водна чаша захар, една водна чаша кисело мляко, равна лъжичка сода бикарбонат, половин кутийка кондензирано мляко от онова сладкото, две водни чаши брашно и ванилия за аромат.

Оставяме киселото мляко да шупне с лъжичката сода и през това време хубаво разбиваме захарта с яйцата. И си караме по реда,: брашното, киселото мляко, ванилийките, кондензираното мляко. Получава се смес като за кекс.

Идеята е следната: трябва ни един блат за основа и другия блат ще го нарежем на парчета за да оформим „къдрите”. Затова разделяме сместта на две НЕравни части. Основата е хубаво да е по-тънка. Изливаме в тортената форма, без да забравим да я набрашним преди това, и печем до златисто /страшно ми харесва тази думичка – златисто/

Към останалата чат от сместта добавяме една лъжица какао и печем и нея по същата технология.

Оставяме блатовете да изстинат и се захващаме с крема. По рецепта е 200гр.краве масло се разбива с една водна чаша пудра захар и постепенно се добавя половин кило сметана. Аз сложих двестата грама масло, но ми се стори доста тежък крема. Може и по-малко краве масло да се сложи. Да речем сто и петдесет…. И вместо две кофички сметана сложих една кофичка сметана и една кофичка гъсто кисело мляко /да няма вода/. Руската сметана сама по себе леко накиселява, а нашите сметани го нямат този вкус. Затова сложих киселото мляко.

Всичко това се разбива на пухкав крем.

Инсталираме основния блат в някоя прекрасна тортена чиния и го намазваме с крема. Другия блат го режем на кубчета. Топим всяко кубче в крема /е, малко е цапащо/ и подреждаме на спретната камарка върху основния блат.

И се захващаме с глазурата. Честно да си призная много-много не съм се съобразявала с рецептата. Карам по вдъхновение. Този път сложих едно малко пакетче краве масло /125гр/, чаша пудра захар, мааалко водичка /колкото да не загори и да не стане на карамел/. И начупих един шоколад. Ей, така, за разкош. Всичко това кипна и стана едно приятно шоколадово безумство.

И лъжичка по лъжичка заливаме тортата.

След това внимателно прибираме чудото в хладилника и търпеливо чакаме……… Колкото можем.

Ние устискахме до сутринта.

Закусвахме торта.

torta.JPG

И обядвахме торта.....


9 души харесват това


7 Коментара


туй тоже го ям :)

Докторейй, ама много си ми лесен - всичко ядеш. Добро прасенце :kiss:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход