Премини към съдържанието

Book Reviews

  • публикации
    289
  • коментари
    1576
  • прегледи
    1625497

Запознайте се с .... Jennifer Crusie

bobych

714 прегледа

1. Bet me

Тъкмо се чудех дали да пиша каква страхотна книга прочетох и гледам, че Стаси търси нещо с много хумор и страхотни герои. Еми тва дето прочетох покрива критериите, че и отгоре. Ъм, само че не е на бг, дано това да не е проблем. Та, да почвам с хвалбите.

Книгата е Bet me на Jennifer Crusie.

Никога не съм писала с големи букви заглавието на книга, това че сега го правя говори много, особено пък от претенциозен човек като мен, повярвайте ми.

За какво иде реч - нашата героиня Мин Добс /Минерва е пълното й име/ е закръглена тридесет и три годишна жена, чието гадже къса с нея, защото излизат от няколко месеца, а тя още не се е хврълила с него в леглото. Двете й прятелки, излезли с нея на бар, са на мнение, че трябва да си отмъсти като си намери някой много по-добър. И посочват нашия герой, който стои близо до бившето й гадже заедно с двама свой приятели. Мин не е сигурна - той е привлекателен, висок, мускулест, великолепен. Но какво пък, си казва, и отива към него.

Нашият герой - Кал Мориси /с пълно име Калвин, пък фамилията не знам дали така се произнася/е отегчен. Да слуша цяла вечер приказките на това низше подобие на живот /за бившия на Мин става въпрос/ не е представата му за спокойна вечер. Наистина, след като само преди месец е сложил край на една връзка, не може ли един мъж да получи малко спокойствие? И тогава низшата форма на живот му предлага облог - залага 10 000 долара, че не може да накара онази жена там /за Мин става въпрос/ за спи с него в рамките на един месец. Кал, бидейки известен с това, че винаги печели - било то облози или любовта на жените, не е толкова низък, че да направи подобен облог. Един от приятелите му обаче казва - Лесна работа.

В същия момент Мин е наблизо и чува всичко. Мнението й за мъжете - и без това сравнено със земята, успява да се зарови под морското равнище. Отива си на мястото, проклинайки великолепния, красив мерзавец.

Кал, който не може да се откачи от пияния глупак, който залага толкова пари на толкова непристоен облог, прави друг облог - че тя ще се съгласи да вечеря с него и сумата му е символична. И отива при Мин.

Не искам да разказвам цялата история, безсмислено е, това е само завръзката.

Съдбата играе голяма роля тук,бутайки и блъскайки нашите герои един към друг, дори когато двамата старателно се опитват да се избягват и да се крият - един от друг, или от чувствата си. Хуморът е невероятен, смяла съм се с глас и съм се сдържала, когато има хора около мен, защото с глас значи глас с главни букви. Второстепенните герои си ги бива, отрицателните също - о, да, има такива - бившите гаджета на двамцата активно се опитват да си върнат половинките, по съвсем различни причини.

Има един момент, в който главният герой Кал пее една песен, пуснах си я след това и вече не мога да я слушам без да си мисля за този момент от книгата и за чувствата на героите в този момент.

Това е книгата, която измести от пиедестала любимите ми книги - измести Честни илюзии, бога ми, нещо, което не бих казала леко.

Като финал, ако решиш да я прочетеш, няма да съжаляваш. Която и от вас да реши да я прочете, няма да съжалява.

2. Charlie All Night

Кратък роман. Новела. Не повече от 300 страници.

Арлекинче.

Винаги съм скептична към тази форма. Тя предполага много повече умение, отколкото бихме могли да си представим. Трябва да има достатъчно плътна история, за да не изглежда като разтеглен разказ. Но не толкова, че да прилича на набързо превъртяна лента. Или да създава впечатление, че авторът скача от точка А на точка Е, като забравя да ви преведе през В, С и Д.

Но когато нямаш настроение за дълъг роман, а имаш да убиваш няколко часа в дъждовен следобед, когато искаш чисто и неподправено удоволствие, а шоколадовите ти трюфели са свършили, тогава бръкваш в компютъра и изравяш нещо от скритите запаси в харда.

Аз изрових Charlie All Night на Jennifer Crusie.

Изоставена от гаджето си и преместена от прайм-тайм радио предаване, радио продуцентът Али Макгъфи няма накъде повече да върви, освен нагоре. Планира да се завърне отново на върха като превърне временния диджей Чарли Тениъл в звезда. А ако той е съгласен да й помогне да се излекува от раните на раздялата със секс за една нощ, това ще е просто бонус.

Чарли иска само да е незабележим, да пуска хубава музика и да яде китайска храна. Не е заинтересован да стане известен, още повече че това само ще затрудни малкото частно разследване, поръчано от собственика на радиото. Но пък е заинтересован от Али. Все пак, какво лошо има в малко привличане между приятели?

Но ненадейно сексът им за една нощ се превръща в мания, продължаваща четири седмици. Нощ след нощ гласът на Чарли по радиото съблазнява Али... И всяка друга жена в града. Той е се превръща в хит. Сякаш решава всичките й проблеми. Но какво ще стане когато договорът му изтече и той си тръгне?

Дженифър Крузи прави експеримент с този роман. По собствените си думи, тя иска да покаже разликата между секса без любов и секса между влюбени. В Charlie All Night героите стават любовници на ранен етап - нетипично за повечето любовни романи. Конфликтът и напрежението обаче /след като се предполага, че сексът се използва като техен край/ не изчезват, напротив - непрекъснато растат заради сблъсъка на желанията между героите.

И след като говорим за Дженифър Крузи, значи говорим за комични ситуации с неочакван край. Али иска да го направи звезда и да върне кариерата си на върха, Чарли иска да остане колкото се може по-незабележим. Но удивително /и комично/ се проваля всеки път - темите, които избира за предаването си се превръщат в скандала /и хита/ на седмицата. А когато двамата сключват облог в ефир дали мъжете или жените могат да прекарат повече време без секс, е, нещата се плъзгат по наклонената плоскост.

А в случай, че се питате, авторката наистина успява да покаже че да правиш секс и да правиш любов не са синонимни изрази.

Аз, моя милост и моето алтер его молим и настояваме /или трябва кажа НАСТОЯВАМЕ!/ тази книга в частност и Дженифър Крузи като цяло да бъде преведена на родния ми език, който в случай че издателствата не позват, е български.

Прочетох коментара и се навих да прочета книжката.

Много е добра.Освен всичко друго се скъсвам да се смея.Бях позабравила чувството за хумор на ДК.

Като чета различни книги често оставам с впечатлението,че да измислиш подходяща история и т. н. е много трудно,с големи капани в които да паднеш.

Обаче ДК е невероятно добра в това.При това се справя (поне така ми изглежда) без усилие.

Отивам да чета.

3. Don't Look Down - Jennifer Crusie & Bob Mayer

Луси Армстронг е режисьор и е дошла в Савана, за заснеме последните четири дни от романтичния екшън филм, наречен познайте... Don't Look Down. Това, което трябва да е лесна работа, се усложнява неимоверно от експерта по каскадите /който е бившият й съпруг Конър Наш/, сценаристката /която е сестра й Дейзи, по някаква причина много изнервена и много нещастна/, умното петгодишно момиче /племенницата й Пепър/, продуцента /коварен ирландец на име Финеган/и един силен и мълчалив каскадьор - бивш военен /Джей Ти Уайлдър, въплъщение на всичките мечти на Луси/. Скоро става ясно, че нещата не са такива каквито изглеждат, дори когато става дума за снимачна площадка и ако Луси не успее да разбере какво става, не само филмът ще е свършен след четири дни.

Джей Ти Уайлдър е дошъл в Савана, за да спечели малко лесни пари като дубльор, докато чака нова мисия от армията /той е зелена берета/. Но това, което изглежда като лесна работа, се усложнява доста от звездата, която дублира /глупака Брайс/, актрисата в главната женска роля, която е решена да го съблазни /празноглавата Алтия, не че той се съпротивлява много/, най-добрият му приятел /пилотът донжуан Рене/, малкото момиченце с бинокъла /Пепър/ и суровата, решителна режисьорка /Луси Армстронг, която се превръща във въплъщение на всичките мечти на Джей Ти/. Тогава получава обаждане от ЦРУ и Уайлдър осъзнава, че някой от оръжията във филма не само не са фалшиви, но и се налага да смаже собствения си пистолет.

Книгата е написана в съавторство от Дженифър Крузи и Боб Майер /него може би го познавате с псевдонима му Робърт Дохърти/, които много хитро са си поделили гледните точки - Крузи е написала сцените от гледна точка на Луси, а Майер - на Джей Ти. Бих казала, че се е получило изключително успешна комбинация, човек може да почувства различният маниер на говорене и мислене на героя и колко се различава от героинята. Адмирации. Това първо.

Второ. В Амазон рейтингът на Don't Look Down не е особено висок и ще ви кажа защо. Не защото книгата е слаба, нито пък блудкава или претупана. Не, времево действието е в рамките на четири дни, но няма да повярвате какво може да се случи за някакви си 96 часа на снимачната площадка на филм с МНОГО проблеми. Слабият рейтинг идва от излъганите очаквания - читателите на Дженифър Крузи са очаквали романтична комедия, читателите на Боб Майер - приключенски трилър. И двата лагера са получили приключенски романтичен трилър комедия. И понеже ще побързате да попитате дали аз съм харесала книгата - харесах я. Много.

Ще ви призная, не си падам по любовни романи от типажа мъжа спасител/ченге/специален агент/военен/тюлен/... и жената жертва, която се нуждае от спасяване. Да, понякога изпадам в криза и мога да харесам и подобен сюжет, но като правило, не. /Тук просто виждам как ще ме пребият с копия на Белязаният Макензи и Мисията на Макензи.../ Но в Don't Look Down Джей Ти ми хареса. За сега той е единствената зелена берета, която не ме дразни. Но пък това се дължи на два факта - макар той да спасява положението повече от веднъж, нищо не е под негов контрол и второ, книгата е комедийна. Всичко, което може да се обърка, се обърква. Всеки закон на Мърфи, който можете да си спомните не само ще се случи, но и ще се случи три пъти. Смяла съм се с глас. Ако сте на плажа, внимавайте да не нагълтате пясък.

Изключително подходяща за четене при всякакви обстоятелства, дори да прекарвате отпуската си в панелния апартамент насред ремонта на кухнята, който продължава повече от предвиденото.

Когато издателите се събудят от съня на Спящата красавица, нека я преведат. Молим.0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.