emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152246

Кулинарни уроци. Какво се прави след обир на ябълка.

emmi

2904 прегледа

Извърших обир: обрах ябълката на комшиите.

Естествено, имах съучастник - сестра ми.

Естествено, имаме и смегчаващи вината обстоятелства - те не са се появявали/комшиите/ от десет години, двора буренясва и вече е пълен с див орех, и точно разчиствайки техния двор покрай общата ни ограда си прецаках китката /цяла сутрин размахвах брадвата да сека дивия орех/ и ходех една седмица с превръзка сякаш съм си рязала вените. Т.е. това си е направо обезщетение за нанесена средна телесна повреда.

А ябълката отрупана. Грехота да я оставим да окапе по земята. Затова, може да се каже, че извършихме едно богоугодно дело - постлахме един найлон и я обрусихме. Четири кофи и една щайга.

3.jpg

Обаче, след като се сдобихме с въпросното количество плодов материал се появи проблема какво да го правим. Компоти никой не яде, мармалад от ябълки тоже. Избрахме една щайга хубави ябълки за ядене и другата част от обира го подкарах на ябълково желе. Ще ме извинява лорд Съмърсби ли беше, как беше, ама да си пие сайдера сам. Ние ще си ядем желето в комплект с палачинките.

Ябълките се измиват и се нарязват на дребно, като не се махат семките и средата - там има най-много пектин. От тук на сетне има два варианта да се сдобием с ябълковия сок, необходим за желето: или слагаме накълцаните ябълки в соковарката и чакаме да си пуснат сока, или слагаме ябълките в една тенджера /по-голяма/, наливаме малко водичка - колкото лекичко да ги покрие и сваряваме. Разликата е, че в първия случай омаляваш да го чакаш тоя сок, но пък не се налага да го прецеждаш, а във втория всичко се прецежда през марля и става по-бързо.

Получения сок се излива в дълбока тава и се добавя захар в мащаб 1:1 - на една чаша сок една чаша захар - и започваме да варим на не много силен огън за да не изкипи. Хубаво е да бъркаме с решетъчна лъжица за да можем и да препенваме от време на време.

Желето е готово когато капката от него, капната върху чинийка не се разтича ами стои като капка пластмаса. Тогава спираме огъня и разбъркваме в желето една равна чаена лъжичка лимонена киселина.

Пълним в сухи бурканчета докато е горещо и веднага затваряме с капачки.

Ако си ги украсите по този начин може от време на време и да подарявате по едно бурканче като израз на вашата черезвичайна и измънмерна любов. Един вид, за особени заслуги. Пред вас, естествено.

2.jpg


5 души харесват това


8 Коментара



2.1 Писането на български език с кирилица е задължително. Теми и съобщения, написани на латиница, само с главни букви или със заместени символи вместо Ч-4, Ш-6 и т.н. се изтриват без предупреждение.

Сподели този коментар


Линк към коментара

пък й с панделки ги накиприла, когато консервираш шоколада ми се обади, това не ме блазни....:)

2 души харесват това

Сподели този коментар


Линк към коментара

Ние на дюлевото такова викаме пелте. Едно време се е правило малко по-гъсто и се е сервирало гребнато в лъжичка и лъжичката потопена в чаша вода.

Сподели този коментар


Линк към коментара

Аз само да кажа, че желе хич не ме блазни. Динди :P

Мое мнение - развалила си хубавите ябълки.

Ама за шоколада ми се обади! :)


Сподели този коментар


Линк към коментара

ай, сега претенции........... Колкото - толкова. Мина ми през акъля калвадос но вече е късТно. Освен ако не мярна някоя друга ябълка в близката околност..................

Сподели този коментар


Линк към коментара

Ябълките ги ям само сурови. На божана й ги варя на пара и после с малко бисквитка и кисело мляко й правя кашичка за следобедна закуска.

И преди да си попитала къде се губя - ще ти отговоря. По цял ден държа божана на ръце и не ми остава време за нищо, поняга дори и да се изпикая :))

Божана глезана с малката дупана отскоро започна да седи на гърнето, та малко отмалко да ми почине едната ръка.

И стига си въртяла разни брадви. намери си млад здрав, як любовник и го карай да върши и друга работа от време на време.

Сподели този коментар


Линк към коментара
Ябълките ги ям само сурови. На божана й ги варя на пара и после с малко бисквитка и кисело мляко й правя кашичка за следобедна закуска.И преди да си попитала къде се губя - ще ти отговоря. По цял ден държа божана на ръце и не ми остава време за нищо, поняга дори и да се изпикая :))Божана глезана с малката дупана отскоро започна да седи на гърнето, та малко отмалко да ми почине едната ръка.И стига си въртяла разни брадви. намери си млад здрав, як любовник и го карай да върши и друга работа от време на време.

ич да не ми се оплакваш! Да си носиш Божаната и да си я гушкаш, че не е за дълго. Твоята Александра може и да се дава все още ама моите динозаври вече само гледат да се крият като ме мернат че ги дебна да ги намачкам хахахахахах

По отношение на второто: ти наистина ли си мислиш, че ще се оставя без млад, здрав, як и т.н.?!?!?!?! Брадвата я размахвах защото бях успяла да се откача от зоркото му око хъхъхъхъх

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход