Премини към съдържанието

artist2011

 • публикации
  28
 • коментари
  5
 • прегледи
  15801

Разваленото месо


maiors

445 прегледа

 Сподели

Разваленото месо

" На Краличът стигаше да се повърне и мракът завчас щеше да тури непробиваема преграда

между него и стражата. Но той фукна право към нея, мина като вихър между самите сеймени и отбягна напред. Стражата го спогна и улицата заехтя от стъпки и викове. Между другите крясъци чуваше се и дръгливият глас на пандурина българин: " Стой бре, момче! Ще хвърляме!" Но Краличът бягаше, без да се обърне назад. Няколко пушки изпращяха подире му, но го не закачиха, тъмнината го спаси...

Подир половина час цялата орда, победоносна, свирепа, демонически весела, излазяше из дола с Огняновата глава, набучена на прът. Докторовият череп, раздробен на късове от ножовете (най-първия удар - от куршум - сам доктора си беше нанесъл), не можеше да послужи за трофей. Също Радината глава беше оставена - по политическа причина вече: Тосун бей беше по- хитър от Тъмрашлията.

Отзади носеха, натоварени на едни кола, убитите и ранените."

Имало едно време едно момче... Слабо и вяло било. Живеело в малка селска къщица, с мама, татко, братче и една любов. Каква била тази любов? Велика! Любов към една мила партия, партия майка. Изкарало отделенията с мъка и един вечен зелен секрет в нослето. Не му вървяла много книгата, спряпало се по математика, по литература, на занималня ходело. На 13,14 годинки в Артек отишло, с връзка на врата и с фразата, която повтаряло в бащиния двор: " В Артек отивам, в Артек!"

Таткото му дал направление да учи един занаят, наречен висше образование, там някъде в южните наши дебри. Отишло детето с малка чантичка, свенливо и замечтано, с интимната мисъл да стане после виден жител и занаятчия в родното село. А в школото за висше образование то се доказало с голямата си любов! " Партийо мила, за тебе бих умрял!" Това било веруюто му. В комитети, вечеринки и докладни се вихрило детето. Отворило се, рапортувало и разказвало. За познати и приятели. " Бъди готов! Винаги готов!" Клетва до гроб.

Макар и срамежливо, завъртяло и момиче. Малки били и двамата, ама създали набързо рожба. Мама, татко, близки и познати били изумени, как така нашето момче баща стана, да ни е живо и здраво!

Това наше момче имало и мъка, то без мъка не става! Имало неясно чувство към едно момиче от друг клас, почти познато, почти непознато! Една дълбока нишка на полуомраза, полузавист, полунедоволство. Това момиче било свободно, лекокрило, весело. Не обичало опекунството, терора, зависимостта. Учело си, обичало да е чисто, да има свои си приятели. Но нишката се точела в годините и може би втвърдявала, набъбвала, заяквала.

Годините се ронели в душевните наслади и дошло време, когато нашето момче било провъзгласено за цар. Царицата имала слабост към старци.

Какво настъпило тогава за момичето? Разплата.

Това момиче било привиквано, назидавано, обиждано. Гонено от работа, лишавано от мнение, спирано дори да диша.

Момичето успяло да се хване на една проста работа, за 6 месеца - тичане и умора. Пропускът бил наваксан. Характеристика за несправяне с работата и прекратяване на договора. Много хора се вайкали защо и на тази обикновена работа не можело да остане.

А момичето има семейство. Тръгнало това момиче по Европа, която се оказала по-добрата родина. По-добрата за много.

Един ден момичето срещнало момчето и какво видяло пред себе си? Едно развалено месо. Лице - подпухнало и гнило, очи в които имало полулудост, полудоволство, полущастие, тяло - кухо и нездраво.

Сега това същество отново било назначено за царче. Само че без реална власт! Кукльо на вериги. А какво видях в новата му снимка? Мазна кожа с гъст кафяво-червеникав цвят. Очите много особени. Потънали в отвъдното. Една бездна на безвремие, досада, празнота. Страх. Отчаян порив за живот с изхабени желания.

Мили читатели, историята е гадна, но реална. Аз не го съдя!

Само Бог съди.

Източник: Maiors-моите разкази

 • Харесване 1
 Сподели

0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Добави ново...