Премини към съдържанието

artist2011

 • публикации
  28
 • коментари
  5
 • прегледи
  15804

От: Столчето


maiors

481 прегледа

 Сподели

В къщата на фрау Хених надникна сутрешното слънце. Двойките гълъби, обитаващи близките ахорни се раздвижиха и запяха ранните си бодри химни. Въздухът беше кристален, а той винаги е такъв по течението на Некар. На розовото декоративно дръвче пред стъклената врата на терасата жужеше създание. Трътлесто, шарено и вглъбено в работата си! Красиво, сладко и добро! Розите миришеха приятно, а живият плет на съседите беше окъпан в роса.

На вратата леко се почука. Веднага се отвори и насреща си видях спокойното лице на съседката Адолф с едната си дъщеря - момиче, влязло в пубертета. Гледаха ме извинително и поздравиха. Поканих ги да влязат.

- Здравей, моят мъж ме прати за едни червени клещи. Оставил ги е тук при ремонта на душа на фрау Хених - каза Ясмин Адолф.

- Не знам къде са! - отговорих.

- Ще ги потърсим.

- Аз също ще търся - казах и затърсих под дърво и камък.

Никакви клещи не открих нито аз, нито Ясмин и момичето. След малко влезе и съпругът - Александър. Поздрави и обясни, че Алмут го е помолила да монтира в банята едно стенно столче. За по-удобно къпане на фрау.

- Малко е столчето, неудобно за стар човек! - казах аз.

Александър се изпоти:

- Какво да правим? Трябва да го сложим, но наистина е малко... - говореше задъхано и насечено. - Фрау Хених е стара... Не стои стабилно на краката си. Може да и се завие свят и да падне от това столче...

Ясмин ме гледаше и мислеше. Момичето се усмихваше и си мислеше кога могат да си тръгнат. Тогава Ясмин се обади на Алмут.

- Какво мисли Димана ? Каквото каже Димана! - реши Алмут.

- Ама все пак е добре със столче!

- Добре е, но е опасно.

- Може да пробваме, монтираме го, но ако баба не стои устойчиво, няма да го ползваме.

- Но другите хора как ги ползват тези столчета?

- Ползват ги за деца.

Взехме решение да не монтираме столчето. А и клещите ги нямаше!

Семейство Адолф имат четири деца, една кола с шест места и жилище под наем. Александър е шофьор, Ясмин е домакиня. Двете големи момичета са ученички в горен курс, малкото момче е в начален курс, а най-малкото момиче - предучилищна възраст. Понякога Ясмин глади и чисти в къщата на Алмут. До пълнолетието на децата Ясмин ще бъде домакиня и няма да тича като луда на работа, захвърляйки децата си на случайностите на деня. Това е семейството в Германия - брак, деца, грижи за дома, възпитание на подрастващите. Вървейки по улиците на Германия, могат да се видят семейства с четири, пет, шест деца. След 22 часа улиците са тихи, прозорците на домовете светят, всички са събрани около семейната трапеза, споделяйки впечатленията от деня.

Навън беше приятно. Ахорните разстилаха гъсти отражения. Розите пръскаха топъл аромат, събрал силата на хиляди мушици.

Източник: Столчето

 • Харесване 1
 Сподели

0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Публикацията е заключена за нови коментари
×
×
 • Добави ново...