Премини към съдържанието

emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    153027

Кулинарни уроци. По молба на гражданството: ориз на фурна

emmi

1098 прегледа

Не става само с пасти.

Трябва и хляб. И мръвка си трябва. И манждичка. Ето, сварих патешки воденички и намислих да ги панирам за вечеря. Плюс едно оризче за гарнитурка. Лека храна. Да можем да спим и да не ни е тежко на коремчетата.

Естествено, се оказа, че нямам моркови и лук. Друг е въпроса, че и кола нямам - акумулатора, неговата кожичка. А по обяд комшийката ми звъни - утре щели да им носят дърва и колата ми им пречела. "Ми, хубу" - и казвам - "ама ако някой ме избута. Никакви проблеми." Нямало как да влезе камиона. Хм. Аз после като слизах за лук и моркови огледах терена - то, и с моята и кола и без моята кола - все тая - камион не може да влезе поради наличието на огромна пряспа.

Наредих се аз за моркови и лук. То, добре, че магазинчето е под блока. Псе Лазар с мен да се поразходи на снега, физиологични нужди, това-онова... По едно време чувам Лазар нещо изджафка. След малко вратата на магазина се отваря и някакъв младеж пита "Това куче на кого е?", казвам "Мое е, там да стои - не го пускайте вътре." , "Ама то се опита да ме ухапе. Аз исках да го погаля, пък то посегна да ме ухапе." Хе! Че кой те е карал да го галиш? Вярно, че Лазар има един измамно миролюбив и на моменти дори сладурест вид..... "Е, ами да не сте го галили - той много мрази да го бутат?" - му се усмихвам сладичко.

И това не е за пръв път. Една госпожа голямо лигаване му се лигави. Викам и: "Той се хапе, внимавайте" Тя... колко много я харесвали животните. Е, и Лазар я хареса. като я гепна за ръката.

За ориза.

Трябва ни ориз. И лук. И моркови.

Водна чаша ориз, два моркова, две глави лук. И това в чинията са воденичките.

1a.jpg

Морковите и лука се обелват. Моркова го настъргвам на рендето, лука го нарязвам на дребно.

1b.jpg

И ги слагам да се запържат в тавичката, в която ще се пече. Не забравяме солта. През това време изчистих ориза и го измих. Когато преценим, че лука и морковите достатъчно са се позапържили /или просто вече ни писне да чакаме/ добавяме ориза плюс три чаши вода. Пропорцията е 1:3. На чаша ориз - три чаши вода. Ако го обичате по-разкашкан се слага още половин - една чашка вода. Леко разбърквам с лъжицата и слагам тавата във фурната. Специално засякох времето - на 180 градуса, половин час.

През това време измих чиниите и панирах воденичките.

1c.jpg

Е, как да не си пийне човек чашка винце?



12 Коментара


Препоръчани коментари


Току-що нахраних домочадието и си сипах най-сетне чаша винце!

п.п. Ориза го правя по същия начин, но моркова ми харесва на по-едрото ренде...поръсен с бяло пиперче!

п.п.2 Лазко има най-ужасТния измамно миролюбив вид - доказано!!!

  • Харесва ми 1

Сподели този коментар


Линк към коментара
Специално засякох времето - на 180 градуса, половин час.

Сега баш те обичам още повече!

Мамка му и рецепти, никъде не пише времетраене за процедурите :)

П.С. Лазар и аз го 'аресвам, хохо и хич не ме плаши измамния му вид, мое да го намачкам с кеф

Сподели този коментар


Линк към коментара

абе, то и Веситу искаше да го намачка, а Михнев даже се опита хахахахаха Незабравима гледка: Михнев подскача с разкрачени крака защото Лацко го гризка периодично и за двата хахахахахах

Давай, Дийке, готви. Фатката е дебелината на ориза в тавата - ако е по-натънко ще се изпече по-бързо. Когато го правя с пилешко намалявам от водата някъде половин чаша. Моите го обичат по-сухичък а когато парчетата месо са отгоре ориза по-трудно изпарява водата и се поразкашква. Ако решиш, че не е готов /с една лъжица го опитваш/ просто доливаш малко вода.

  • Харесва ми 2

Сподели този коментар


Линк към коментара

а една приятелка ми даде сушени домати. Майка и е в някакво търновско село и жената цяло лято ги сушила. НЕВЕРОЯТЕН вкус! Ей, така да ги сложиш само отгоре върху ориза, като го извадиш, да поомекнат. Уникално е!

Сподели този коментар


Линк към коментара

а една приятелка ми даде сушени домати.

Мисля и аз да се пробвам това лято, че мноу вкусно...А на пазара сушения домат е доста скъпичък...

Слагаш резенче сушено доматче върху парченце моцарелка, завиваш леко с пръсти и оформяш на топченце, поливаш топчетата със зехтинче и поръсваш с пресен босилек...Ауууууууууу....

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Този сайт използва бисквитки (cookies), за най-доброто потребителско изживяване. С използването му, вие приемате нашите Условия за ползване.