emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152247

Кулинарни уроци. По молба на гражданството: ориз на фурна

emmi

1060 прегледа

Не става само с пасти.

Трябва и хляб. И мръвка си трябва. И манждичка. Ето, сварих патешки воденички и намислих да ги панирам за вечеря. Плюс едно оризче за гарнитурка. Лека храна. Да можем да спим и да не ни е тежко на коремчетата.

Естествено, се оказа, че нямам моркови и лук. Друг е въпроса, че и кола нямам - акумулатора, неговата кожичка. А по обяд комшийката ми звъни - утре щели да им носят дърва и колата ми им пречела. "Ми, хубу" - и казвам - "ама ако някой ме избута. Никакви проблеми." Нямало как да влезе камиона. Хм. Аз после като слизах за лук и моркови огледах терена - то, и с моята и кола и без моята кола - все тая - камион не може да влезе поради наличието на огромна пряспа.

Наредих се аз за моркови и лук. То, добре, че магазинчето е под блока. Псе Лазар с мен да се поразходи на снега, физиологични нужди, това-онова... По едно време чувам Лазар нещо изджафка. След малко вратата на магазина се отваря и някакъв младеж пита "Това куче на кого е?", казвам "Мое е, там да стои - не го пускайте вътре." , "Ама то се опита да ме ухапе. Аз исках да го погаля, пък то посегна да ме ухапе." Хе! Че кой те е карал да го галиш? Вярно, че Лазар има един измамно миролюбив и на моменти дори сладурест вид..... "Е, ами да не сте го галили - той много мрази да го бутат?" - му се усмихвам сладичко.

И това не е за пръв път. Една госпожа голямо лигаване му се лигави. Викам и: "Той се хапе, внимавайте" Тя... колко много я харесвали животните. Е, и Лазар я хареса. като я гепна за ръката.

За ориза.

Трябва ни ориз. И лук. И моркови.

Водна чаша ориз, два моркова, две глави лук. И това в чинията са воденичките.

1a.jpg

Морковите и лука се обелват. Моркова го настъргвам на рендето, лука го нарязвам на дребно.

1b.jpg

И ги слагам да се запържат в тавичката, в която ще се пече. Не забравяме солта. През това време изчистих ориза и го измих. Когато преценим, че лука и морковите достатъчно са се позапържили /или просто вече ни писне да чакаме/ добавяме ориза плюс три чаши вода. Пропорцията е 1:3. На чаша ориз - три чаши вода. Ако го обичате по-разкашкан се слага още половин - една чашка вода. Леко разбърквам с лъжицата и слагам тавата във фурната. Специално засякох времето - на 180 градуса, половин час.

През това време измих чиниите и панирах воденичките.

1c.jpg

Е, как да не си пийне човек чашка винце?


6 души харесват това


12 Коментара



Току-що нахраних домочадието и си сипах най-сетне чаша винце!

п.п. Ориза го правя по същия начин, но моркова ми харесва на по-едрото ренде...поръсен с бяло пиперче!

п.п.2 Лазко има най-ужасТния измамно миролюбив вид - доказано!!!

1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара
Специално засякох времето - на 180 градуса, половин час.

Сега баш те обичам още повече!

Мамка му и рецепти, никъде не пише времетраене за процедурите :)

П.С. Лазар и аз го 'аресвам, хохо и хич не ме плаши измамния му вид, мое да го намачкам с кеф

Сподели този коментар


Линк към коментара

абе, то и Веситу искаше да го намачка, а Михнев даже се опита хахахахаха Незабравима гледка: Михнев подскача с разкрачени крака защото Лацко го гризка периодично и за двата хахахахахах

Давай, Дийке, готви. Фатката е дебелината на ориза в тавата - ако е по-натънко ще се изпече по-бързо. Когато го правя с пилешко намалявам от водата някъде половин чаша. Моите го обичат по-сухичък а когато парчетата месо са отгоре ориза по-трудно изпарява водата и се поразкашква. Ако решиш, че не е готов /с една лъжица го опитваш/ просто доливаш малко вода.

2 души харесват това

Сподели този коментар


Линк към коментара

Лазко си знае, вие нема му се бъркате, той си има права, амахааа така де ... :)


Сподели този коментар


Линк към коментара

а една приятелка ми даде сушени домати. Майка и е в някакво търновско село и жената цяло лято ги сушила. НЕВЕРОЯТЕН вкус! Ей, така да ги сложиш само отгоре върху ориза, като го извадиш, да поомекнат. Уникално е!

Сподели този коментар


Линк към коментара

Айди, решено, днеска ориз с грах, морков и гъби на тава. Че задушен мое и да не мога :D

Сподели този коментар


Линк към коментара

а една приятелка ми даде сушени домати.

Мисля и аз да се пробвам това лято, че мноу вкусно...А на пазара сушения домат е доста скъпичък...

Слагаш резенче сушено доматче върху парченце моцарелка, завиваш леко с пръсти и оформяш на топченце, поливаш топчетата със зехтинче и поръсваш с пресен босилек...Ауууууууууу....

Сподели този коментар


Линк към коментара

ама доматите трябва да са от градината и тогава е една малка фантазия........

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход