Премини към съдържанието
  • публикации
    14
  • коментари
    4
  • прегледи
    16838

Видовете CD & DVD формати.

PIT_BULL909

4880 прегледа

Видовете CD & DVD формати.

Автор:PIT_BULL909

Въпреки че имената са две,към момента съществуват 18 различни и не съвсем съвместими CD & DVD дискове.Разминаването се получава от две неща-от една страна уредът "домашно видео" се сливас компютара,а от друга-всекипроизводител натиска на своя формат.

Формати за запис на CD:

CD-ROM Mode 1/CD-ROM Mode 2 (Yellow Book)

Това е стандартният формат за запис на CD със данни. Mode 2 може да бъде form 1 или form 2. При form 1 за данните се заделят 2048 байта с корекция на грешките ( за данни), а при form 2 - 2324 байта дании, без корекция на грешки (за аудио/видео)

CD-ROM XA - Compact Disk Read Only Memory eXtended Architecture

При този формат е възможно да се запише видео сигнал заедно със звуков сигнал и сигнал за звукова синхронизация за получаване на озвучено изображение.

CD-DA (Red Book) Compact Disk Digital Audio (компакт-диск с цифрово аудио)

Това е стандартния формат за запис на музикални CD.

СD-I (Green Book) Compact Disk Interactive (Интерактивно CD, предназначено за използване в специално устройство за възпроизвеждане на CD-I)

Този формат на Philips позволява на носителя да бъдат записани звук, картинки, видео с ниско качество, дании. Този носител може да бъде възпроизведен само на предназначеното за него устройство, имащо изход за уредба и телевизор.

CD-Extra (Blue Book)

Това са тъй-наречените мултимедийни CD, които съдържат определено количество музикални композиции, а след това данни. Записаните по този начин носители могат да бъдат просвирени в домашна музикална уредба, без да бъдат прочитани данните.

Photo-CD

Формат на фирмата Kodak, предназначен за архивиране на фотоси, които могат да се разглеждат спомощтана специално устройство на телевизора.

CD-G - CD Graphics

Формат за запис на audio CD с допълнителна текстова информация, например за Karaoke.

CD-Text

Формат на Philips за кодиране на текстова и графична информация за музикални CD, което, например, позволява след като бъде записана на носителя, на дисплея на уредбата да се изписвеа информация за автора на композицията, името на песента и т.н.

Video CD (White Book)

Формат за запис на носители с компресирано видео, при което върху стандартно CD с обем от 650 MB могат да бъдат записани по-големи по обем дании за сметка на по-малко код за корекция на грешки.

CD-Bridge

Този формат служи за осигуряване на съвместимост за четене на дискове CD XA и CD I, за което на него се записва необходимата служебна информация за съдържанието на CD и за двата формата.

CD-RFS

Разработен от Sony формат на пакетен запис.

Формати за запис на DVD:

DVD видео се наричат фабрично записаните дискове,които наемаме или купуваме.Разбират се еднакво добре с DVD прейъри и с компютри.Побират до 18 гигабайта с данни,ако са записани двуслойно и от две страни.

DVD-ROM е диск с данни,който се чете от повечето компютърни устройства,но изисква софтуер като WinDVD или PowerDVD.На такъв носител се продават видео игри,приложения към списания или интерактивни образователни филми.Случва се фабричното DVD видео дискове да съдържат DVD-ROM информация,както аудио албумите понякога са с мултимедия за изпълнителя.

DVD-RAM има капацитет до 9,4 гигабайта при двустранен запис.На теория,това устройство може да се превърне в допълнителен твърд диска на вашия компютър,който да бъде презаписан 100 000 пъти.Не може да го използвате DVD прейъра.За да чете и записвате такива дисковена компютара ви трябва съвместимо устройство.

DVD-R е носител от 4,7 гигабайта,който може да записвате само веднъж.Идеален е за архив на голямо количество данни или да прехвърлите филми заснети с видеокамера върху DVD.DVD-R дисковете могат да се четат от домашният компютър,DVD-RAM или DVD-R устройство,но могат да бъдат записани само чрез DVD-R устройство.

b]DVD-RW

[ е вариация на DVD-R формата.Дискът е едностранен 4,7 гигабайта и може да бъде презаписан до 1000 пъти.Чете се от повечето модели DVD устройства и домашни плйъри.

DVD+R е другият основен формат за еднократен запис на диск.Както DVD-R,има капацитет от 4,7 гигабайта,но се чете на по-висока скорост.Не е съвместим с повечето DVD-R устройства.

DVD+RW е версия на DVD+R,която става за презапис.Използва се за резервно копие (т.е. backup) на компютърни данни и развива и по-високи скорости на четене от DVD-RW.Не се опитвай те да слагате такива дискове в домашната система,освен ако не е от висок клас.

Надявам се,че първата ми статия ви е харесала. :yanim:

4641.jpg2 Коментара


Препоръчани коментари


Благодаря, полезна статия за новаци като мен

Сподели този коментар


Линк към коментара

Здравейте, тъй като не съм се занимавала с дискове, някой може ли да ми обясни повече за MC, CD форматите. CD, e за обикновени дискове до колкото знам.

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход
×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.