Премини към съдържанието
  • публикации
    24
  • коментари
    4
  • прегледи
    90077

Колко струва липсата на интеграция на ромите

evgenitm

278 прегледа

Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова и Баки Хюсеинов, заместник-министър на труда и социалната политика и Национален координатор на инициативата „Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.” ще открият семинар, посветен на ромската жена в хотел „Казанлък” в Казанлък, на 4 юни 2007 г., от 11:00 часа.

Държавата би спестявала между 280 млн. и 430 млн. лв. на година, ако ромите бяха интегрирани. Това изчислиха още преди година икономистите от Industry Watch и Георги Ангелов от институт "Отворено общество". Изводите от изследването им "Интеграция на ромите в България: необходими реформи и икономически ефекти" са, че ако в интеграцията на ромите се инвестира умно, положителният ефект за десет години напред ще е около 15 - 30 млрд. лева.

Интеграцията на ромското малцинство и идеите в националния план за действие "Десетилетие на ромското включване" се сблъскват с основен проблем - институциите по места не успяват да разпознаят към кого са насочени проектите. Общинските бюра по труда например декларират "ние не делим клиентите си по етнос", така че измерването на ефекта от дейностите става невъзможен. Десегрегацията в образованието остава на хартия - общините прехвърлят проблема на училищата, а те на ромските семейства.

Прилагането на целенасочена социална политика към ромите се оказва невъзможен проект.

Оказва се, че няма никаква възможност да се получат данни за абсолютния брой и за относителния дял на ромите, които са потребители на социална помощ по места. Задаването на подобни въпроси на всички места се сблъска с категоричните заявления "нямаме право да водим подобна статистика" и "ние не делим клиентите си по етнос".

Същият е проблемът при опитите да се отчете ефекта от участието на ромите в националната програма "От социални помощи към заетост". Няма яснота колко от получаващите социална помощ роми са участвали в програмата. Съответно няма яснота колко от временно наетите роми са продължили да работят след приключването й.

:clap:0 Коментара


Препоръчани коментари

Все още няма коментари.

Гост
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...