Премини към съдържанието
  • публикации
    4
  • коментар
    1
  • прегледи
    4741

Съдби


neleta

857 прегледа

- Тя -

Тя седеше на пустия бряг. Вглъбена в нещо свое, далечно, на което се усмихваше с кротка загадъчна нежност. Пръстите й механично рисуваха в пясъка. Очите й бяха затворени под дълги мигли. Разпусната й коса блестеше на слънцето с тъмен меден блясък. Не беше я боядисвала скоро и в основите си сребрееше. Лицето й не издаваше годините, а усмивката й беше усмивка на палаво дете. В краката й се разплискваха изумрудено-зелените вълни на безбрежен океан. Малко заливче, закътано сред високи скали, с врязани каменни стъпала. Сякаш, протъркани от милиони боси стъпки или от стъпките на една единствена жена, бродеща постоянно тук... Над скалите се извисява величествена планина, чийто върхове се губят в бели пухкави облачета. И... cтранната фигура на жена с нежна усмивка и механично рисуващи в пясъка пръсти...

Лек бриз се втурна в косите й и с топъл дъх целуна миглите й. Тe трепнаха и се разтвориха над очи, тъмни като тъмна нощ, скрила в себе си тайни изненади. Тя погледана пясъка под ръцете си, нощта в очите й се разплака, а усмивката й остана нежно да трепти на устните ... Пръстите й бяха нарисували ясен портрет на мъж... Тя тихо промълви:

- До утре, Любов моя!

Усмихната потърси с очи вятъра, погледна и океана, и се запъти към каменните стъпала. Силуетът й се разтвори...

Тя отвори очи, замечтаността в погледа й постепенно се оттичаше в сълзите по скулите й. Стана, сипа си кафе и вдигна чашата да отпие. За няколко дълги мига чашата замря пред устните й. Погледът й беше вперен някъде в далечността. Преди да отпие, промълви с дрезгав от вълнение глас:

- До утре, Любов моя. В онзи свят, който създадох, за да те чакам...

Денят навлезе в забързания си ритъм....

- Той -

Безсънието горчеше в очите му с бодлите на тежка отрова. Смятаxa го за корав мъж. Беше свикнал с това и рядко роптаеше. Сам не се харесваше, а винаги беше центъp на внимание. Беше върл фен на експериментите и ги умееше до перфектност, докато не падна в клопката на един от тях. Не вярваше на другите, а този път не пожела да повярва на себе си. Е, рисковете на професията, професионално изкривяване.

- Мамка му! - идваше му да крещи, а в къщата не беше сам. Семейството му спеше. Не, че бяха идеалното семейство, но... Поне се търпяха. Или така им се искаше.С юмрук разпиля листата по бюрото - беше донесъл вкъщи неотложни дела. А му бяха втръснали. До козирката! Сипа си четири пръста уиски, допълни чашата със шепа лед и се изправи до прозореца. Колко нощи беше прекарал в тази поза. Сам не знеше какво очаква да се случи...

Топла нощ. Луната надничаше в острите му кафяви очи /а те можеха да светят с копринена нежност/, опитвайки се да приглади разрошения му тъмно кестеняв перчем.

- Махай се, вещице!... Ровиш в душата ми с костеливи пръсти... Пак си забъркала някоя дяволска доза!

Изпи питието на два пъти и пред очите му потекоха спомени... В играта на лунните лъчи се получаваха странни смесици: тъмни къдрици се виеха в руси коси; над сини ириси се спускаха тежки черни мигли... Прозореца му гледа на изток, а той витае на запад...

От мъжките очи закапаха тежки сълзи. Някой потропа плахо в главата му.

- По дяволите! Кой се е домъкнал в този пъклен час?! - с отривисти стъпки стигна до вратата и я отвори със замах. Отвън нямаше никoй. Есента беше отронила първия си мъртъв лист. Все още ядосан, взе листа и го размачка между пръстите си. Нещо го прободе - почувства се като убиец. С недоумение се заслуша в бясно препускащото си сърце... Затвори вратата и се завлече до бюрото си. Имаше много работа, но не му беше до това. Мислеше за Нея. Но умореният му ум не му изясни точно за Коя. Не усещаше и лунния лъч, който се опитваше нещо да му подcкаже... Заспа под безликата целувка на жена с познато ухание. В съня си се усмихна и нежно промълви:

- Чакай ме, Любов моя... Някой ден ще те достигна...

Градчето спеше, сгушено в пазвата на планината....

-Те-

Те се срещнаха случайно. Всеки беше избягал от проблемите си точно тук, в това малко извънселско кафене. В жуженето на гълчавата бяха сами с мислите си...

Напоследък му се беше струпало много. Лошият шанс го следваше по петите като гладен уличен пес. Беше му писнало от упреци, обяснения и безсъница. Не беше свикнал да се оправдава. Сутринта се метна в колата си и отпраши без посока. Свърна в първата тревясала отбивка и се озова пред неугледно заведение. Спря и дълго седя в колата. На импровизирания паркинг имаше разнородни превозни средства - няколко велосипеда, три-четири моторетки, два видяли и по-добри времена чопъра. Неговото застаряващо БМВ не нарушаваше разнородието и на автомобилите. Явно, позапуснатият външен вид на заведението не пречеше на посещаемостта. А беше работен ден, почти в средата на седмицата,14.10 следобед, три дни преди Коледа. Коледа... Подаръкът за Яна е купен. Въпреки че... тя ще го целуне по бузата с хладните си устни и ще мушне гривната в някое чекмедже, където ще си остане в забрава. Виж Лина, дъщерята, е нещо друго - ще се радва като дете и само след час целия свят ще узнае какво й е подарил татето. Колието за Мила... два месеца беше търсил тази малка златна цигулчица. Мила... тази нежна роса в уморения ден. Кога ли ще я види пак... Сърцето му копнееше за младите й устни. Тръсна глава да пропъди мислите и се запъти към вратата.

Заведението беше учудващо уютно с непретенциозния си интериор. Отделните сепарета създаваха илюзията за усамотение и Крис се отпрaви към свободното ъглово сепаре. Поръча си двойно кафе и сода, и блажено се отпусна в удобното канапе. Жуженето на приглушени гласове се плъзгаше по чудесната зимна панорама през прозореца. Кафето в доволно пълната му чаша вдигаше ароматна пара. Отпивайки, прошари с незаинтересован поглед навътре в заведението. Очите му срещнаха сдържана усмивка в дръзки очи, които сякаш преминаваха през него, устремени в далечината. Усмихна се дружески и вдигна пръст за поздрав. Отговори му леко кимване на дългокоса глава. Прииска му се да зарови пръсти в този примамлив водопад... Запали цигара... Стресна го тих, нерешителен глас:

- Извинете,твърде банално е, но... ми свърши газта на запалката. Бихте ли?...

От месеци живееше сама с децата си. Съпругът й се беше влюбил в друга. Хана си намери квартира, качи децата в колата и се изнесоха. Следващите месеци бяха кошмарни. Отся приятелките си - останаха й само две - три, които не споменаваха името му и не й се налагаше да обсъжда, обяснява и да се оправдава. В къщи беше за всичко - всъщност, на това беше обръгнала. Работата й изсмукваше силите, но и част от мислите. Не плачеше и не се оплакваше, но изгуби интерес към всичко. Изгуби себе си, докато един ден децата не се изправиха срещу нея:

- Не ни интересува какво и как ще направиш - каза по-голямото - но искаме майка си. Където и да си я завряла, ще ти се наложи да я измъкнеш...

Стресна се. Твърде дълго се беше оставила в ръцете на самосъжалението и посипването с пепел. Взе си два дни отпуск, обади се на децата, че два дни ще търси майка им, качи се на колата и потегли. На къде?!?

- Господи, ти напред и аз по тебе...

Нямаше представа колко е шофирала и къде. Колата се движеше по полузатревен полски път. Наближи някакво мърляво отвън крайпътно заведение. Отвън имаше доста спрели коли и реши да отбие. Не беше пила кафе от сутринта, а часовника й показваше 14.05, 22.декември. На Бъдни вечер трябваше да си бъде в къши. Тя, а не дрипата, в която сама се беше превърнала. Беше обещала на децата си - единствения й останал смисъл, който все още я задържаше тук.

Разгони тежките мисли, взе си чантата и излезе от колата. Усмихна се на щедрото зимно слънце, пое чистия въздух и се запъти към отворената врата на заведението.

Обстановката беше относително спокойна, уютна и ненатрапчива. Имаше свободни само две ъглови сепарета. Седна в едното и си поръча двойно кафе с много сметана. Запали цигара и се унесе в мисли. Цигарата изгоря, кафето, преполовено изстиваше. Вече беше свикнала да пие студено кафе - шегуваше се, че в този леден свят студеното кафе й се струвало горещо. Разсмя се на глас.

- Боже, май съм и полудяла - взе цигара, щракна няколко пъти неуспешно със запалката. Огледа бара - такива екстри като цигари и запалки не се виждаха. Мимоходом погледът й се засече с очите на мъжа от отсрещното сепаре. Не беше и усетила кога е влязъл. Имаше угрижен вид. Кимна с глава на учтивия му поздрав и пак зарея поглед навън. Чу щракване на запалка и се сети за незапалената си цигара. Така искаше да се скрие зад дима й, че сама не усети как е доближила масата му и се чу да изрича:

- Извинете, твърде банално е, но ми свърши газта на запалката. Бихте ли?...

Той подаде пламъка към цигарата й и зачервен от смущение я покани на масата си. Тя прие със свенливата усмивка на разбудено утро...

Двата дни минаха неусетно, изпълнени със смях и сълзи, с много разговори. Единствената волност, която си бяха позволили, бе да се държат за ръце, вглеждайки се отвъд очите на другия.

Притъмнялото небе ръсеше дребни снежинки. Над входната врата на заведението мъждукаше лампа, леко поклащана от въздушното течение. Застанали под нея, двамата попиваха заобикалящата ги тишина.

- Ще те видя ли пак, Хана?

- Разбира се, Крис! Скоро ще бъда пак тук.

Разделиха се. Всеки пое с колата си към своя град, понесъл в сърцето си въгленче от новата клада... да запали своя бъдник...

Хана си тананикаше някакъв рефрен и следеше в огледалото отдалечаващите се светлини на колата на Крис. Носеше най-добрия коледен подарък за децата си - беше намериле себе си. Крис... какво съдбовно разбъркване й беше подарило тези два дни? Светлините му се изгубиха и тя с въздишка промълви:

- До скоро, моя Любов...

Крис си подсвиркваше някаква мелодия, а мислите му услужливо напасваха текст. Хана... мистериозно появилата се жена в живота му. Имаше чувството, че я е познавал винаги. Защо трябаше да я срещне чак сега!... Погледна в огледалото, светлините й се изгубиха.

- До скоро, Любов моя!

Декемврийската вечер погълна лампата и танцуващите под нея снежинки....

Пролог

Това беше историята на две сенки, бродещи по пътеките си в джунглата на живота. Както във всеки не-хепиенд, след кратка успоредна отсечка пътеките им се разделиха. Не зная дали и доколко от бъдниците им е останала искрица. Не зная и дали помнят пътя до онова неугледно на външен вид, крайпътно междуселско заведение, в което ги бяха довели ветровете на Съдбата. Но аз често се замислям над "случайностите" на живота. За силата на притеглянето. Не, не на онова, земното притегляне. А на онова, от което в ума ти заискрят светулки. От което краката ти отказват да те държат. От което пръстите треперят и стават алчни за допир. От което гласът на другия е единствената Божествена музика, чийто такт се измерва само от две сърца. От което любовният акт започва от случаен допир между два погледа и не спира със смъртта на телата... Независимо колко са близо или далече. Дали са постоянно заедно или ги делят зеещи пропасти. Независимо дали имат телефон или компютър, те контактуват с душите си. Извън времето. Отвъд пределите на хоризонта...

Послеслов

С ръка на сърцето, мога да кажа, че не зная за съществуването на такова заведение.

С ръка на сърцето, не мога да кажа, че не зная за съществуването на действителни хора като персонажите ми. Един от кaрмичните закони е: "В точното време се появява точният човек". Само че, колкото и успешно да успяваме да прескочим тънката преграда на хоризонта и да научаваме за подобни " вероятности", поради липсата на посока на времето там, не можем да кажем кога точно ще се прояви това тук. Там, трите реки на времето - минало, настояще и бъдеще, текат в един поток. И... потапяйки се в него... не знаем в какъв цвят ще излезнам....

1 Коментар


Препоръчани коментари

Не съм запознат с кармичните закони, но знам едно безспорно непоклатимо правило за живота на хората: -" На този свят няма нищо случайно". Вероятно и то ще си има изключения, но ... кой да ти каже ? Иначе темата която поставяш е повече от прилична - човек търси, но не знае какво, намира и не знае как и защо,  обича един път в живота си /ако се случи/, след това ставали хората по-добри, а дали ?

Линк към коментара
Гост
Добави коментар...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

  Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване