Премини към съдържанието

Баба Марта (1.03)

Събития
Chains
   (0 мнения)

Детайли на събитието

Това събитие започна 1.03.2008 и се повтаря всяка година до 1.03.2015

kokicherv5.jpg

БАБА МАРТА / ПЪРВА ПРОЛЕТ - 1. МАРТ

На 1 март българите отбелязваме един от най- свежите, носещи настроение и усмивки празници - Баба Марта и календарната първа пролет.

Вярва се, че баба Марта e старица с червен сукман и червени вълнение чорапи, с много непостоянен нрав, но с добро сърце. Нейните настроения влияят на времето през март и затова месецът е характерен с променливото си време.

martenichkinm1.jpg

Мартеничката

Най-характерният обичай свързан с 1 март е закичването с мартенички. Червеният конец на мартеничката символизира здраве и сила, предпазва от уроки и зли сили, а белият е за дълголетие. Има множество легенди около появяването на мартеницата. Някои от най-известните са:....

Безспорно най-известната се свързва с името на основателя на Българската държава хан аспарух. Когато побеждава византийските войски, той изпраща послание до българския стан, като връзва писмото с бял конец за крачето на птица. Забелязана обаче от взантийците, тя бива простреляна и докато приситигне в лагера, белия конец се обагря в червено от кръвта й.

Друга гласи, че....

Живяла Марта със своите братя далеч в планината. Братята й носели едно име — Сечко. Само че единият наричали малък, а другия — голям Сечко.

От високата планина те виждали и чували всичко, каквото става по земята. Усмихвала ли се Марта, погалвала и гадинки, и тревички. Стопляла простора с благата си усмивка, блестяло като златно слънцето, прелитали весело птичките.

Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината, зер топло слънчице огряло, птички се обадили, та тревица стоката да попасе.

— Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! Скоро Сечко си отиде — думал й свекърът, стар стария.

Преживял е много той и мъдро може да поучи. По слънцето познавал старецът кога ветрове ще завеят, по месеца разбирал кога дъжд ще захване, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.

— Кърпикожусите цъфтят сега, снахо — топло й напомнил старецът. — Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!

— Е, тейко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи — казала невестата и подбрала овцете и козите нагоре към планината.

Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат!

Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветрове забрулили безмилостно набъбналата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея.

Непокорната млада овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците си горе в планината.

margaritta.dir.bg

Освен белия и червения конец, мартеничката се украсява и с други цветове конци, мъниста, монети и други подобни. Но с вълнените амулети далеч не се кичи само хората. С мартеничка се закичват домашните животни, плодородните овощни дръвчета в градината, събраните на Еньовден билки, котлето, с което се дои първото мляко на Гергьоден, входната порта. В миналото обичай е било неомъжените моми да закичват своите мартенички отляво, а невестите - отдясно. Сутринта на първи март само те излизат, за да се омилостиви Баба Марта и да е хубаво времето.

Мартеничката се носи докато не се видят първите признаци на пролетта - цъфнало дръвче, лястовица, щъркел. След това се слагат под камък или се връзват на цъфнало дръвче.


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване