Премини към съдържанието

Тодоровден (07.03.2009)

Събития
Chains
   (0 мнения)

Тодоровден - 07. март 2009г.

Тодоровден винаги се отбелязва първата събота след Сирни Заговезни, като цялата седмица преди това (от понеделник до събота се начиа Тодорова седмица, първият ден от която бележи началото на Великия пост. Празникът се нарича още Конски Великден и Тодорица.

Празникът се празнува в чест на конете. Легендата гласи, че на този ден свети Тодор събича деветте си кожуха и отива с коня си да моли Бога за лято.

За св. вмчк Теодор четем в Православието:

Петдесет години след смъртта на св. Теодор гонителят на християните император Юлиан Отстъпник (332 - 363) продължавал да желае възвръщането на езичеството. Знаейки че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Император Юлиан наредил на градоначалника в Цариград да напръска тайно с кръв от идолски жертви всички постни храни на пазара и християните, като ядат, макар и без да знаят, да се осквернят и тъй да бъдат подиграни и обявени за езичници.

Градоначалникът сторил, каквото му било заповядано. Но за Божието око това не могло да бъде тайна. Бог, Който промишлява за своите раби и не желае да бъде смущавана тяхната вяра, направил да се открие нечестивият замисъл.

Църковното предание разказва, че св. Теодор Тирон се явил на Цариградския Архиепископ Евдоксий, известил му наредбата на Юлиан Отстъпник и му заръчал да съобщи това на верните - да предупреди християните през тази седмица да не вземат никаква храна от пазара. На запитването на Архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят коливо - жито, то да им бъде храната. Архиеп. Евдоксий запитал: кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. Юлиан разбрал, че лукавият замисъл е разкрит, останал посрамен и пуснал неосквернена стока на пазара.

19todorovden.jpg

Празникът е известен най-вече с кушиите, които се организират. Всички коне, които участват, по правило са богато украсени, а спечелилия надбягването кон отнася големи почести, дарява му се нова юзда и прави почетна обиколка на селото. Най-личната девойка напоява коня с вода и малко вино.

Обредната трапеза включва изпичане на хлябове във формата на подкова, от които се раздава на близки и познати. От тях се слага и в храната на конете, за да бъдат здрави и силни. На Тодоровден има обичай младите момичета да мият косите си със вода в която има билки и сламки от яслата на конете, "за да им бъдат здрави и силни като конски опашки" косите. На същия принцип има обичай да се подстригват момченцата за първи път на Тодоровден.

Освен погачите се раздава и варена царевица.

Интересно е да се отбележи, че Тодоровден включва и някои обредни традиции между младата невеста и свекървата. Стар обичай гласи, че на този ден свекървата позволява за пръв път на невестата най-важното и голямо задължение в къщата - да меси хляба за семейството. Това е знак на голяма почит. Първият хляб, който тя замеси, трябва да бъде оценен от свекъра и свекърва й и нейните собствени родители и задължително обреден - под формата на конче.

Тодоровден е празник на всички коневъди.

На този ден празнуват имен ден: Тодор, Тодора, Теодора, Тошо, Тодорка, Божидар, Божидара, Божанка, Даринка, Божо, Доре, Дарчо, Дора, Дорка, Дара.


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване