Премини към съдържанието

Международен ден на театъра (27.03)

Събития
Chains
   (0 мнения)

Детайли на събитието

Това събитие започва 27.03.2008 и се повтаря всяка година до 27.03.2015

clipimage002jx5.jpg

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ТЕАТЪРА - 27. МАРТ

Празникът е отбелязан за пръв път през 1961г. по инициатива на международния театрален институт (ITI). Чества се всяка година на тази дата с разнообразни представления на местно и международно ниво.

Приема се, че театралното изкуство възниква в древна Елада. Първообразът му са пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис - прочутите дитирамби. Характерното за древногръцкия тетаър е, че една пиеса включва максимум до 3 актьора, като те са само мъже. Актьорите носят маски в зависомост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъста хор, който служи като акомпанимент.

Една от най-внушителните автентични театрални постройки в света и най-голямата и красива от този тип в България е Античният театър в Пловдив. С капацитет от над 7000 души, сцена на две нива, богатство на шедьоври на скулптурата, Античният театър е образец от най-висока класа не само за древната архитектура и изкуство, а и за огромното социално значение, което е имал театъра за тази пеоха.

Но да се върнем на историята на театралното изкуство. Пренасяйки се в древен Рим, не можем да не отчетем огромният отпечатък, който древногръцкият театрален стил е оставил, но все пак има развитие. Увеличава се броят на актьорският състав, като вече участват и жени. Играят се предимно комедии.

През Средновековието театъра преживява бурни промени, лесно обясними с промяна на историческата обстановка, която неминуемо довежда и промяна в културната среда. Проникването на религията във всяка сфера на живота не оставя незасегнато и тетралното изкуство. Играят се предимо пиеси с религиозен характер, изобразяващи сцени от Стария и Новия завет, пиеси с откровен възпитателен характер, имащи за цел проповядване на определени идеали.

Театърът през Средновековието е характерен и с развитието на пътуващите театрални трупи, изключителният бум на Комедия Дел'Арте, както и учредяването на множество театрални академии.

Но няма съмнение - истинския апогей в разнообразието на театралната сцена се достига през 20ти век. Нови стилове, синтез на нови и стари театрални форми,авангардни театрални течения, пиеси, инспирирани от променящата се ежедневно житейска сцена,

Не бива да се пропуска (а според мен дори заема достойно място) източното тетрално изкуство. Япония (но, Кабуки), Китай, Индия, както и изключителния финес и традиции на руския театър.

В България театърът придобива бързо разпространение. Първият театър в страната е През тези години в Пловдив е построен първият театър "Люксембург",където играе най-старата театрална трупа в страната. Театърът имал 17 ложи с общо 64 места, елипсата на партера побирала 250-300 стола.

Списък на българските театри


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване