Премини към съдържанието

Цветница (17.04.2011)

Събития
Chains
   (0 мнения)

violetteax2.jpg

Цветница - 17.04.2011г..

Нарича се още Цветна неделя, Вая, Куклинден.

Цветница се празнува винаги в неделя след Лазаровден – една седмица преди Великден.

Празникът символизира тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим като Месиански цар. Току-що възкресил Лазар, приветстван с „Осанна!” и палмови клонки. На този празник християните държат в ръцете си върбови клонки – вайи, които се освещават на бдението в събота вечер. Осветената върбова клонка се отнася вкъщи за здраве и да пазят от болест и неблагополучие. Вярва се, че има магическа и предпазна сила, затова стои цялата година пред иконата вкъщи.

Още преди да съмне, по-възрастните жени отиват на гробищата, за да прикадят и полеят гробовете на починалите си близки. В някои региони и по-специално в Североизточна България, битува вярването, че на този ден се "разпускат душите на мъртвите" и родствениците им трябва да им занесат нещо - така наречените "поминални обреди".

Сутринта момите, които са лазарували предния ден, изплитат свое венче и месят обреден хляб – кукла и отиват на реката. Изпълняват обичая кумичене. Венците и останалите символи се пускат по течението и момата, чийто венец изпревари другите, се избира за Кумица или Кръстница, става обект на почит от останалите моми и повежда моминското хоро. Според древните обичаи, кумиченето подготвя израстването на младите девойки в жени. Привечер се играе за пръв път сключено хоро. Разрешава се риба.

Цветница е ден на цветята, младостта и възраждането на живота в природата. Празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета: Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Маргарита, Невена, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор.


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване