Премини към съдържанието

Гергьовден (6.05.)

Събития
Chains
   (0 мнения)

Детайли на събитието

Това събитие започна 6.05.2007 и се повтаря всяка година до 7.05.2015

Гергьовден - 6 май

Гергьовден е един от най-големите празници. Заедно с Великден се счита за един от най-големите пролетни празници и заради хубавото време, което обикновено съпътства деня, се е наричал "зелен Гьорги" или "цветен Гьорги".

Народът е разделял годината на два цикъла: летен - от Гергьовден до Димитровден и зимен - от Димитровден до Гергьовден. Празникът е символизирал началото на активната част на годината - новият трудов сезон, клането на агнетата, доенето на млякото, подновяването на трудовите договори.

На празника се коли първото мъжко агне, родено през текущата година. След това то се прекадява и освещава. Заколението става задължително пред трапеза, на която има сол и трева, от които се дава на агнето, за да е сита и плодородна цялата година. От кръвта на агнето се поръсва над лехите за берекет. На Гергьовден за пръв път се и приготвя сирене, но не се соли, за да не пресъхне млякото на овцете.

Зеленият цвят ярко присъства в обредите и цялостния облик на празника. Всички животни, празничната трапеза и къщата се закичат с клонки от разцъфнала бука, разцъфнало плодно дръвче и здравец - по този начин се хиперболизира силата на природата, жизнеността, развитието, растежа.

Извършват се множество обреди - за прогонване на злото, защитни магии, за здраве, за добиване на дете и други.

0894563ot7.jpg

Кой е св. Георги?

Под християнската същност на св. Георги Победоносец се откриват древномитологични реликти; той е героят мъченик, с когото фолклорната традиция свързва езическите пролетни скотовъдни култове и мотивите на змееборството. Побеждавайки демона на злото (змей, дракон), той възстановява хармонията на битието. В това отношение св. Георги изключително много се доближава до типа на културните митологични герои, демиурзи, които унищожават хтонични чудовища.

В традицията св. Георги винаги е представен като конник, който не само побеждава змея, но и освобождава девойката, предопределена за жертва. Така е изграден и образът му в народните песни, а дори и в иконографията. Всъщност това е една метафора за победата над студа, зимата, злото и освобождаване на пролетта и растежа. Така славянските народи пренасят върху християнския светец някои от чертите на пролетните божества на плодородието, а Гергьовден става сезонна граница в скотовъдния календар.

Обредните практики почти изцяло имат езически характер; жертвоприношението на агне (курбан) и месенето на обреден хляб, наречен за св. Георги, са не само израз на почит, но и издават желанието на скотовъдците да заслужат покровителство над стадата си. Те са жертване на скъпото, лишаване от него, своеобразна смърт, която трябва да предизвика нов живот и изобилие. Тематиката на някои от тъжовните песни, които се изпълняват на празника, дава възможност да оценим действителната стойност на тази жертва; а поръсването на лехите с кръвта на агнето е особен вид "засяване" с плодовитост. Така жертвата става предпоставка за бъдещото раждане.

С идеята за преход към новата скотовъдна година са и останалите обичаи, защото според нашата традиция природното и социалното трябва да са в успоредно развитие. Люлеенето, напяването на пръстените, събличането и забраждането на младите булки - това са практики със соционормативeн характер. Първите две са от инициален тип и са със сватбена насоченост (продължаване на рода). Третата ярко демонстрира приемането на младите в групата на зрелите жени, върху които лежи част от семейната тежест, т.е. това е тяхната социализация.

к.ф.н .Томислав Дяков "Празници и вярвания на българите"


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване