Премини към съдържанието

Св.мчца Ирина (05.05)

Събития
Chains
   (0 мнения)

Детайли на събитието

Това събитие започна 5.05.2007 и се повтаря всяка година до 6.05.2015

Света мъченица Ирина живяла в апостолските времена на Балканите в град Магедон, където баща й Ликиний бил областен управител. Родена като езичница от родители езичници, Пенелопа, както било името й преди светото Кръщение, се научила на християнската вяра от своя учител Апелиан. Тя била кръстена от свети апостол Тимотей, ученика на свети апостол Павел, заедно с още няколко жени от висшето съсловие. Когато баща й решил да я задоми, тя отказала и така си навлякла гнева му. Той я подложил на мъчения, но лека полека се успокоил и скоро след това сам приел християнството. Светата девица Ирина била подлагана на мъчения още четири пъти, но Бог винаги я спасявал, като изпращал Свои ангели. Веднъж била закопана до раменете в ров с отровни змии и скорпиони, но Божи ангел умъртвил отровните гадини и запазил Ирина невредима. Когато се опитали да остържат кожата й, ножът се плъзгал по тялото й като по камък. След това я завързали под колелото на воденица, за да я убият с мощна водна струя, но водата не потекла. Един от гонителите набил гвоздеи в ходилата й, натоварил я с торба пясък и така я развеждал из града. Но Бог пак не оставил Своята угодница, а наказал със смърт мъчителите. Оцеляла след жестоките мъчения, в резултат на които мнозина повярвали в истинския Бог, Ирина обходила разни страни да проповядва словото Божие. След многогодишни апостолски трудове тя пристигнала в Ефес, където много езичници повярвали чрез нея. Тук тя се срещнала и със своя първи учител Апелиан и получила откровение, че скоро ще остави този свят. На другия ден света Ирина, придружена от учителя си и няколко благочестиви мъже, напуснала града и влязла в една пещера, чийто вход по нейно нареждане спътниците й затрупали с камъни. Така пещерата станала нейна гробница. Света Ирина, ревностната служителка на християнската проповед и великата мъченица за вярата в Господ Иисус Христос, живяла и извършила своето дело във втората половина на І век и началото на ІІ век.

pravoslavie.bg

Именици: Ирин, Ирина, Ирeна, Mиpa, Mиpoслав, Mиpoславa.


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване