Премини към съдържанието

Ден на детето (1.06)

Събития
Chains
   (0 мнения)

Детайли на събитието

Това събитие започна 1.06.2007 и се повтаря всяка година до 2.06.2015

Children.jpg

1 юни - Международен ден на детето

С течение на времето и преход към модерна епоха, назрява нуждата от специална защита на правата на най-крехкото и беззащитно звено в нашето общество - детето. През 1925г. се изготвя Женевска деклрация за правата на детето, която гласи, че на всяко едно дето, независимо от раса, национална, религиозна и етническа принадлежност, трябва да бъде осигурено най-доброто:

1. Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно телесно и душевно.

2. Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани.

3. Детето трябва първо да получава помощ във време на беда.

4. Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване.

5. Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя."

3649.jpg

Относно датата за отбелязване на празника - 1 юни, една теория разкрива, че на тази дата посланикът на Китай в Сан Франциско, е събрал китайски деца-сираци за традиционния Празник на лодката на Дракона през 1925г., което се случило в един ден с конференцията в Женева, на която бива подписана декларацията.

Тази декларация е началото на дейността по закрилата на децата. България е приета за член на Международния съюз за закрилата на децата на 13.04.1925 г.

За първи път Денят на детето се чества официално международно през 1950 г. в 51 страни по света, а е учреден през 1949 г. с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените.

по материали от az-deteto.com


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване