Премини към съдържанието

Еньовден (24.06)

Събития
Chains
   (0 мнения)

"Ой, Еньо, Еньо, ти свети Еньо

тръгнал ми Еньо с кола за биле,

с кола за биле, за еньовче..."

(Народна песен)

eniovdengp3.png

Еньовден - 24.юни

На 24.06. църквата почита св. Йоан Кръстител, празникът е наричан още – Еньовден. В различните региони на нашата страна се отбелязва под различно име - Иванден( Западна България), Иван Билобер (Североизточна България), Янофден (Югоизточна България), Яневден (Софийско).

Еньовден се явява повратен момент в летния сезон. Астрономически тогава е деня е лятното слънцестоене. Вярва се, че тогава Еньо намята кожуха си и отива за сняг; и от този ден нататък слънчевата енергия започва да намалява. На този ден слънцето е в най-силната си позиция. Явявайки се средата на годината, приемаме, че Еньовден е ден на равносметка.

Празникът е свързван най-вече с прочутия и характерен само и единствено за него б и л о б е р. Счита се, че набраните в нощта срещу Еньовден билки имат най-магическа и целебна сила. Берат се 77 билки и половина - за всички седемдесет и седем болести и за болестта "без име". Освен лечителите и билкарите, малките моми също берат нечетен брой билки, за да омаят избраника си. От билките се вие венец, през който момите на еньовден се провират за здраве и после окачват. През тази нощ се правят всякакви магически ритуали и заклинания. Правят се "любовни" и "разделни" магии, варят се билки за здраве и плодородие.

Друг обичай, свързан с празника, е т.нар. "гадаене по сенки". Заставайки на хълм, с изгряване на еньовденското слънце, човек застава с лице към него и през рамо наблюдава сянката си. Ако е пълна, ще бъде здрав и честит през цялата следваща година; наполовина или малка сянка - ще боледува. Казват, че слънцето при изгряването си на Еньовден "играе", трепти.

Не само билките, но и водата придобива магическа сила в нощта срещу Еньовден - отиващото си слънце се къпе в изворите и дарява водата с необикновена сила. Рано сутринта, преди изгрев слънце, се налива от извор "мълчана вода" (налята от девствено момиче от нечетен брой извори)- за да не погуби човешкия глас вълшебната й лековита сила.

Вярва се, че слънчевите трансформации през този ден влияят изключителлно силно на хора с изострена чувствителност и могат да отключат неподозирани досега у тях способности. Сънищата се сбъдват, енергийното поле се активира и се отприщва потенциал, заложен във всеки от нас.

На този ден имен ден празнуват всички с имена Йоан, Йоанна, Янко, Яни, Яна, Янка, Еньо.


Обратна връзка

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
×
×
  • Добави ново...

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите Условия за ползване